Stíler blog

Fanszőrzet divat az elmúlt száz évben

Fanszőrzet divat az elmúlt száz évben

2015. november 13. - Pusztai Olivér

Nem csak a frizuráknak, a testen lévő többi szőrzetnek is van divatja. Kutatások szerint már az ókori görögök, sőt egyiptomiak is kiemelt jelentőséget tulajdonítottak neki, majd aztán a sötét középkorban ezek feledésbe merültek, hogy aztán újra előkerülhessenek. Az intim szőrzet kérdésének a legnagyobb lökést a bikini 1946-os feltalálása adta. Az icipici ruhadarab népszerűsége utóbbi, közel 70 év alatt nem csökkent, de a divat és szépségápolási trendeket remekül mutatják a bikinit érintő változások is.

 187499704_woman_covering_pubic_area_blog_12-17-14.jpg

Ahogyan tehát változnak a szemöldök vagy szempilla trendek, úgy változik a fanszőrzet divat is. Míg az elmúlt években főleg a csupasz, vagy minimális szőrzetet részesítették előnyben, de manapság egyre inkább visszajön a '70-es évek trendje. 

 worlds20first20bikini.jpg

Persze ebben az intim kérdésben nemcsak a trendek számítanak. Vannak, akiknél az ápoltság lényeges fokmérője; akadnak, akiknél az önkifejezés, míg másoknál a párjuk megörvendeztetésének egyik eszköze. Vannak, akiket az aktuális divat befolyásol, míg mások ragaszkodnak a hagyományoshoz; akadnak olyanok is, akiket elsősorban higiéniai, míg másokat inkább esztétikai szempontok vezérelnek.

 111214-pubic-hair-styles.jpg

Kakukktojásnak számít a hónaljszőr, ami ugyancsak egy kérdéses terület. A '80-as évekig mindenkinek hónaljkutyája volt, napjainkra viszont szinte teljesen eltűnt. Majd Madonna és Miley Cyrus újra divatba hozta, sőt az utóbbi művésznő színesre festette, amivel az egyik legbizarrabb trenddé tette.

 armpithair.jpg

A legtöbben így szeretik

Trendek ide, vagy oda, nem csupán a nőknél, de a férfiaknál sincs általánosan elfogadott norma fanszőrzetfronton. Azonban nem egy felmérés készült a témában, melyek eredménye, hogy manapság a női fanszőrzetet illetően az ízlésesen formára igazított fazonok a legnépszerűbbek. A csupaszság kevésbé felkapott, és kivétel nélkül minden felmérésben a természetes bunda végzett az utolsó helyen. 

Annyi bizonyos, hogy bármi is történjék a ruha és a fehérnemű alatt, az egyéni döntés kérdése, de a strandon kilógó szőrzet súlyos divatbakinak számít.

 

A manapság hódító trendek

A nők leggyakrabban teljes brazil vagy egyszerűbb fazongyantát (csík, háromszög) kérnek, a bugyiból kilátszó részt eltávolító bikinigyanta iránti igény viszont visszaesett az elmúlt évekhez képest. Egyre többen kacérkodnak az extrémebb, díszesebb fazonokkal is, bár ezeket inkább csak alkalmakra csináltatják. Ezek a lemosható intim tattoo matricákat és/vagy díszköveket jelenti.

 kepernyofoto_2015-11-13_9_03_43.png

A férfi fanszőrzet esetében – a statisztikák alapján – még a természetesség vezet, viszont erősen feljövőben vannak a formázott, nyírt fazonok. A fazon kialakításánál – pont úgy, mint a fejünkön lévő frizura kiválasztásánál is – nem csupán az elképzeléseket, hanem a fizikai adottságokat is rendkívül fontos figyelembe venni. 

 vv5b2wy3bpuenhlwletr_1.jpg

Új trend a láthatáron

Ahogyan a divatban, úgy a szőrzetek viselésében sincsen új a nap alatt, minden ismétlődik. A ruhákat illetően már pár szezon óta a 70-es éveket ünnepeljük, és a legújabb, Dél-Amerikából induló trend szerint ideje, hogy az intim szőrzet terén is felidézzük a korszak vadul burjánzó stílusát. Ezt mutatja az is, hogy egyre több fehérnemű márka kirakatát díszítik elburjánzott szőrzetű próbababák.

 enhanced-buzz-18195-1389965541-11.jpg

Mit takarnak az elnevezések?

Bunda: természetes fanszőrzet. 

Bikini: a fanszőrzet azon részének eltávolítása, mely az alsóneműből kilátszana.

Fazon: a fanszőrzetből különféle figuratív fazonokat (háromszög, csík, szívecske stb.) alakítanak ki, a meghagyott szőrszálakat pedig rövidre nyírják.

Leszállópálya: a „fazon” talán leggyakoribb változata, a függőleges téglalap alak.

Brazil, Hollywood- vagy teljes fazon: az intim testtájak teljes szőrtelenítése.

 

Olvass mag több Stíler cikket:

Kim Kardashian 13 legostobább beszólása

A 10 legsítlusosabb hollywoodi sztárpár

8 ruhadarab, ami káros az egészségre

Divatbakik, amiket érdemes elkerülni ősszel

süti beállítások módosítása