Stíler blog

Sokkoló igazság a fogkefék tisztaságáról

Sokkoló igazság a fogkefék tisztaságáról

2016. október 08. - Pusztai Olivér

Te is fedetlenül tartod a fogkefédet a mosdó mellett a fürdőben? Rosszul teszed! Egy új kutatás szerint ez a lehető legrosszabb hely, amit találhatunk neki a fürdőszobában. Bármilyen meglepő is, de egy átlagos fogkefén nagyjából 10 millió baktérium él, de ha nem vigyázunk, ez a szám könnyedén megtöbbszöröződhet.

landscape-1433346524-toothbrush-storage-mistake.jpg

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy a rendszertelen takarítás milyen súlyos fertőzéseket okozhat, ahogyan abba sem, hogy az életet egyszerűbbé tevő vasaláskönnyítővel kezelt anyagok mennyire rákkeltőek. És ez még csak a jéghegy csúcs, hiszen számos ruhadarabunk okozhat egészségügyi problémákat, ha nem vigyázunk.

Úgy, ahogy alapszabály (kellene, hogy legyen), hogy a bizonyos szépségápolási termékeket nem osztunk meg másokkal, úgy kellene figyelni arra is, hogy milyen körülmények között tároljuk a fogkefénket. Itt az ideje elfelejteni a berögzült szokásokat, mert ezután a szájápolás új dimenziójába fogsz lépni.

 

A SZÁJUNK IGAZI BAKTÉRIUMTELEP

„A szánkban 100-200 különböző baktérium tenyészik egy időben, de ez a szám könnyen a többszöröse is lehet, ha nem tároljuk megfelelően a fogkefét. A legtöbb ember a mosdó mellett tárolja fedetlenül, így minden WC használat vagy kézmosás után baktériummal teli makrócseppeket „fröcskölünk” a kefe fejére.” – fejti ki Charles Gerba, az arizónai egyetem mikrobiológiai karának professzora. a-tokeletes-fogkefe.jpg

A WC FERTŐZ A LEGJOBBAN

Akkor teszed ki magad a legnagyobb veszélynek, ha a mellékhelyiség és a fürdő egy létérben van, és felhajtott fedéllel húzod le a WC-t. Ugyanis minden öblítéssel baktériumok milliói jutnak a levegőbe a felszálló vízpermetben és a WC 30 centiméteres körzetében és ezzel megemelkedik a baktériumok száma. Ezután pedig (jobb esetben) jön a kézmosás, ami pedig a fogkefe közvetlen közelében történik.

 

A CSALÁDTAGOKAT IS FERTŐZÖD

Nincs is bájosabb, mint amikor az egész család egy pohárban tartja az összes fogkefét. Ez a legjobb módja, hogy kicseréljük a bacinkat a másikéval, főleg télvíz idején, amikor hetente betegszik meg valaki.

tooth-brush.jpg

Az sem szerencsés megoldás, ha műanyag védősapkával különítjük el a fogkeféket, mert úgy a fej nem tud kiszáradni rendesen és könnyen bepenészedik.

Ennyi sokkoló információ után jogosan merül fel a kérdés: hogyan tartsam tisztán és baktériummentesen a fogkefémet?

 

EZEKET A SZABÁLYOKAT TARTSD BE:

- maximum 3 havonta érdemes kicserélni a fogkefénket egy újra. Ez igaz akkor is, ha a sörték elhasználódnak, szétállnak, és úgy néz ki az egész, mint egy cirokseprű.

- használj olyan fogkrémet, amiben triklozán/kopoliner adalékanyag is van, ami hatékonyabban szabadít meg a szájban lévő baktériumoktól, mint a fluoridos termékek.

- ne oszd meg a fogkefédet senkivel, ahogyan más kozmetikai termékekkel sem szabad közösködni.

- ha közös fogkrémet használsz a családdal vagy lakótárssal, akkor ne nyomd a fogkrém száját a fogkefe sörtéjére, mert ezzel is segítheted a bacik terjedését.

- fertőtlenítsd  a fogkefét! Minimum hetente egyszer, de optimálisan kétszer érdemes hidrogén-peroxidos vagy kémiailag tisztító protézisfertőtlenítő oldatban áztatni a fogkefét. Fél óra bőven elegendő rá.

-a legjobb hely a fogkefe tárolására az orvosságos szekrény, vagy zárható pipereszekrény a fürdőben. Ne tedd mosdó mellé, ha pedig a WC egy helységben van a fürdővel, öblítéskor hajtsd le a fedelet.

 

OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

4 nyári ruhadarab, amit őszel is hordhatsz

10 hihetetlen ruha a milánói kifutóról

5 trend, amit érdemes kipróbálni idén ősszel

6 jel, hogy azt hiszed, még mindig nyár van

süti beállítások módosítása