Stíler blog

5 kiborító tény a lapos cipőkről

5 kiborító tény a lapos cipőkről

2018. január 03. - Rigó Ági

Évtizedes magassarkú uralom után végre bárhova felvehetünk lapos cipőt, és stílusosak lehetünk vele. De sajnos semmi sem tökéletes: az orvosok egyre több veszélyre figyelmeztetnek a lapos cipők esetében is!

stiler5.png

Minden praktikát bevettünk, amit csak lehetett, de a magas sarkú cipők évtizedekig kínoztak bennünket, míg végül a divatdiktátorok megkönyörültek rajtunk, és lassan, de biztosan teret hódíthattak a különböző lapos cipők. Ma már nem is kérdés, hogy a hétvégi sétától a legelegánsabb partykig minden alkalomra vehetünk fel lapos cipőt. Ha lemondunk arról a plusz pár centi magasságról, máris megszabadulunk a sajgó talptól, az ökölbe szorított lábujjak kínjától, hólyagoktól és hasonlóktól - egyszóval a tűsarok káros az egészségre. Viszont a lapossal is érdemes vigyázni, hiszen nem mindegy, milyet viselünk!

1. PLANTAR FASCITIIS – ROSSZUL HANGZIK, UGYE?

Anélkül, hogy komoly orvosi témákba szaladnánk bele, a plantar fascitiis nagyon egyszerűen fogalmazva sarokfájdalom, ami könnyen kialakulhat, ha a cipőnk talpa nem nyújt kellő támaszt járás közben, vagyis ha túl lapos. A talpban a lábujjaktól a sarokig húzódó izom sérülése nagyon kellemetlen, jobb nem kísérletezni vele.

2. BOKASÜLLYEDÉS, ÍNSZALAG SZAKADÁS

A plantar fascitiis súlyosabb eseteiben idővel kialakulhat bokasüllyedés, vagy ínszalagszakadás is. Mi a megoldás? Felejtsük el a papírvékony talpú lábbeliket, és ha fájni kezd a sarkunk, mielőbb nézessük meg a dokival, hogy megelőzzük a helyzet súlyosbodását.

stiler1.jpg

3. HA TÚL KICSI A CIPŐ…

Hamupipőke nővérei ugyan üvegcipellővel próbálkoztak, de nem jött össze nekik. Te se erőltesd a lábad bele egy túl kicsi vagy szoros cipőbe, mert kialakulhat miatta körömbenövés, ami rosszabb esetben súlyos fertőzések kiindulópontja.

4. NEM CSAK A LÁBAD FÁJHAT

Lehet, hogy a talpad és a lábfejed vígan elvan a lapos cipőben, de a probléma jelentkezhet a hátadnál, csípődnél vagy éppen a térdednél is. Ha ugyanis a talpunk nem kap kellő támogatást, a csontozat megpróbál alkalmazkodni a helyzethez, ami viszont hosszú távon kellemetlen és fájdalmas eredménnyel jár.

stiler3.jpg

5. A BETON ÉS A SAROK NEM BARÁTOK

Már jut is eszembe a nagy gondolat: az ősember évmilliókig vidáman éldegélt mezítláb, hogy okozhat gondot egy teljesen lapos cipő? Nos, például úgy, hogy Samu barátunk nem az aszfaltot/betont/díszburkolatot koptatta, így nem volt neki para, hogy túl kemény a föld, amihez minden lépésnél hozzácsapja a sarkát. Nekünk viszont melegen ajánlott kellően párnázott sarkú cipőket választani, amelyek tompítják a sarokcsont és a talaj érintkezésének erejét, így megelőzik a fájdalom kialakulását.

süti beállítások módosítása