Stíler blog

8 ruhadarab, ami káros az egészségre

8 ruhadarab, ami káros az egészségre

2015. szeptember 28. - Rigó Ági

Gyakran választjuk a stílust a kényelem helyett, és arra nem is gondolunk, hogy ezeknek a döntéseknek hosszú távú, káros következményei is lehetnek. Talán itt az ideje, hogy visszavonultassunk néhány trendet, ami rossz hatással van az egészségünkre, és jobban odafigyeljünk a ruhadarabok kiválasztásánál!

ed6e00aeaef2b6aec9ac47eab98ebde1.jpg

Egyre többen ügyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek, bio vagy organikus termékeket vásároljanak, és megnézik, hogy mi minden van egy doboz tejben. De mi van, ha a divatról van szó? Jól néz ki, ez a divat, jól áll – megveszem! Pedig millióféle egészségügyi kockázatot rejthet egy rosszul megválasztott magas sarkú cipő vagy egy nem megfelelő anyagú és méretű bugyi. Nézzük hát, mire érdemes odafigyelni a divatban, ha „kedves az életünk”!

A TÚL MAGAS SAROK

Ha egy cipő sarka túl magas, vagy rossz a kialakítása, megfájdul benne a lábunk. Ezt mindenki tudja, de azt talán nem, hogy a rövid távú hatás mellett millióféle komplikációt okozhat a gerincbántalmaktól a térdfájdalmon és izomrövidülésen át egészen a különböző bütykök és hasonlók kialakulásáig.

Persze tudjuk, hogy egy csodás tűsarkúnak nem lehet ellenállni, de érdemes arra ügyelni, hogy csak a megfelelő helyzetekben vegyük fel, és amikor pár óránál többet kell kibírni, inkább egy kényelmesebb darabot válasszunk. Sokat segít az is, hogy tudatosan figyelünk a helyes testtartásra és járásra, amikor magassarkúban vagyunk.

giphy_3_2.gif

A TÚL SZŰK NADRÁG

Ki gondolná, hogy az orvosok először férfiak esetében figyeltek fel a túl szűk nadrág okozta egészségügyi következményekre? Az urak alhasi fájdalomra, gyengeségre és zsibbadásra panaszkodtak, melynek kezelésére a doki 1-2 számmal nagyobb nadrágot írt elő.

Manapság a női divatban hódít a skinny jeans, szinte ki sem lehet szorítani az üzletek polcairól, hiába próbálkoznak a tervezők trapéznadrággal a 70-es évek hatására, vagy akár egészen bő szárú fazonokkal. Szerencsére az anyagok mára fejlettebbek, így ha kellően elasztikusat választunk, nagy baj nem érhet. De a megfelelő méret és az alakunkhoz illő fazon kiválasztása így is alap!

giphy_5_1.gif

FŰZŐK ÉS ALAKFORMÁLÓK

Kardashianék a fűzőre esküsznek, mások pedig az alakformáló fehérneműkre. Mindkettő lényege, hogy „összetartanak”, ami kifejezetten előnyös, ha az ember egy leheletvékony szatén estélyiben óhajt végiglejteni többszáz paparazzi vakujának kereszttüzében a vörös szőnyegen. Ezek a ruhadarabok hasznosak, de csak úgy, mint az égig érő tűsarkakat, ezeket is érdemes kizárólag a megfelelő alkalomra tartogatni.

A káros mellékhatások között általában a légszomj, a hasi fájdalom és emésztési rendellenesség, továbbá a bőrirritáció szerepel vezető helyen.

260aeb3200000578-0-image-a-46_1424796141008.jpg

TESTÉKSZEREK

Fém bigyókat elhelyezni a testünk különböző pontjain nem éppen természetes, de ha valaki ezt szereti, nincs vele semmi baj. Amire érdemes figyelni: végezze megfelelően képzett szakember a piercing belövését, és vegyük komolyan a higiéniai ajánlásokat. Így minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye, de ha mégis bármi rendellenes történik, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

givenchy.jpg

A TÚL NEHÉZ TÁSKA

Bizony! A technika fejlődik és az elvárások nőnek, de biztosan szükség van a laptopra, az iPadre, a telefonra és ezek összes kábelére és töltőjére? Az edzőcuccod és a gyerek uzsija mellett?

A túl nehéz táska cipelése könnyen vezethet hátfájáshoz, rossz tartáshoz, és akár gerincferdüléshez is. Érdemes minden reggel rászánni pár percet, és átnézni, hogy valóban szükséged van-e arra a 15 kilónyi cuccra, ami a táskádban van, és amit lehet, kipakolni belőle.

woman-giant-handbag-dog.jpg

A SZOROS INGNYAK ÉS NYAKKENDŐ

Bár a férfiak sokkal inkább fókuszálnak a kényelemre, ha divatról van szó, egy rosszul megválasztott ing vagy túl szoros nyakkendő komoly gondokat okozhat náluk is. Fontos a megfelelő ingméret, és persze az is, hogy a mesés nyakkendőcsomó ne fojtogasson.

A túl szűk nyak mellékhatásai közt megemelkedett vérnyomást, szemfájdalmakat és légszomjat tartanak számon az orvosok. Ha már sehogy sem kényelmes az az ing, szerintem jobb egy laza garbót választani az öltöny alá!

giphy_1_3.gif

MŰANYAG FEHÉRNEMŰ

Bárkivel előfordul, hogy meglátja azt a nagyon szexi vagy éppen rémesen vicces fehérneműt, és kényszert érez, hogy megvásárolja. Ez még bocsánatos bűn, de hordani is?! Az már akár veszélyes is lehet! És nem csak arra gondolok, hogy esetleg nevetség tárgya lesz valaki, mondjuk szexelő rénszarvasokat ábrázoló alsóban, de a rossz minőségű, nem szellőző anyag kiváló környezetet teremt a különböző baktériumok szaporodásához is. Érzékenyebb bőrűeket pedig simán irritálhat is egy „műanyag” csipkés vagy szatén fehérnemű.

giphy_4_1.gif

A ROSSZ MELLTARTÓ

Ma már a legtöbb fehérnemű üzletben képzett eladók várnak, akik segítenek kiválasztani a megfelelő méretű és fazonú melltartót. Hogy ez miért is fontos? Azon felül, hogy vághat vagy dörzsölhet a rossz méret, a nem megfelelő tartás hát és vállfájást is okozhat.

Különösen érdemes erre odafigyelni, ha sportolni vagy diétázni kezdtél, mióta utoljára melltartót vettél, mert pár centi fogyás vagy hízás már jelentheti azt, hogy másik melltartóméretet kell hordanod.

giphy_11.gif

Olvass még több stíler cikket:

5 stílus, ami mindig divatban marad

Divathét vagy karnevál? Ez számít ma divatosnak?

Az ősz legtutibb hajszínei

Divattippek első randira

süti beállítások módosítása