Stíler blog

Ne dőlj be a netes sminkdiliknek!

Ne dőlj be a netes sminkdiliknek!

2017. augusztus 22. - Rigó Ági

Manapság szinte lehetetlen elkerülni a neten hetente felbukkanó új sminkőrületeket. A legtöbbjük ártatlan és végtelenül vicces, de vannak poénnak szánt dolgok, amik megmaradnak, divatba jönnek, és pillanatok alatt kötelezőként terjednek el.

16473360349_2f1631236d_b.jpg

Az Instagramon terjedő szépségdilik legtöbbje végtelenül szórakoztató, de nem lép át a való életbe. Ilyen volt a csillámpopó és a macaron hajszín, nem beszélve a rikítóra festett hónaljkutyáról és társairól. Megnézzük, mosolygunk kicsit, és az élet megy tovább.

Az Insta- és Youtube-sminkek azonban mégis szépen lassan beszivárogtak a mindennapokba, és lassan már ott tartunk, hogy egy másfél órás kontúrozás nélkül a sarki közértbe sem mehet le az ember lánya. Sokan bedőlnek a hamisított termékeknek is, ha azt látják, hogy mindenki más ezeket használja. Már akkor, ha teljesen beszippantotta őket a mátrix. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a neten látott sminkek 90%-a a kamerának készül, de reggel 7-kor a kutyafuttatóban inkább tűnik Halloween-i próbasminknek, mint menőnek.

1. NE A KAMERÁNAK HIGGY, HANEM A SZEMEDNEK

Bármennyire is klassz előlapi kamerák vannak a telefonokon, a legtöbben nem szívesen nézünk ebbe a tükörbe. A látószög hatalmas orrot varázsol, nem beszélve a fényekről, ráncokról, kráternyi pórusokról. Mit teszünk hát? Hatszor annyi korrektort, alapozót, púdert, highlightert és egyebet dobunk fel, mint kellene, hogy ezekkel ellensúlyozzuk a kamera képét.

giphy_22.gif

Ahelyett tehát, hogy a telefon kamerájába nézve csekkolnád a sminkedet, keress egy nem túl erős és nem is gyenge megvilágítással rendelkező helyet a lakásban, fogj egy tükröt, és láss csodát!

 

2. A CSODATEVŐ APPOK VESZÉLYEI

Facetune, YouCam, Perfect 365 és a társaik… nagyon okos programok ezek, felismerik az arcot, és kisimítják a bőrt, fehérítik a szemet és a fogakat, és még formálni is képesek az arcot. Igen ám, de közben egy jó adag homályosító effekttel is megkínálják a szelfit, ami nemcsak a pórusokat és ráncokat halványítja el, hanem az arcvonásokat és magát, a sminket is.

giphy_23.gif

Ha nem akarunk úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, jobb, ha a smink erősségét nem a filterekhez igazítjuk, hanem egy tükörhöz.

 

3. A RÉMESEN UNALMAS INSTA-SZEMÖLDÖK

Egy magára valamit is adó online sminkceleb (akinek gyakran semmi kozmetikusi vagy sminkes végzettsége nincs) már neki sem áll szemöldököt formázni legalább 3-féle szemöldökpor, ceruza, pomádé, fixálózselé és 4-5 ecset nélkül. Bullshit. Így születnek a kelleténél vagy 80 árnyalattal sötétebb, furcsa méretű és indokolatlanul tekergőző szemöldökök.

giphy_1_9.gif

Mindenkinek szíve joga olyan szemöldökkel szaladgálni, amilyet megálmodott magának, és izgalmas stílust adhat egy szándékosan eltúlzott szemöldök is (ugye, Cara Delevingne?), de mindig jusson eszünkbe, hogy az Insta-szemöldök nem alap elvárás vagy kötelező ahhoz, hogy jól nézzünk ki. Ha állandóan elégedetlenek vagyunk a szemöldökünkkel, akkor a legjobb megoldás a microblading, ami kb. 2 évig garantálja, hogy nem kell minden reggelt szemöldök rajzolással indítani.

 

4. A KEVESEBB TÖBB

Eleget halljuk az idősebb generációtól, hogy a sok smink tönkreteszi a bőrt. Nyilván sokat javult a szépségápolási termékek minősége az utóbbi évtizedekben, manapság lehetőségünk van tudatosan válogatni a gyártási eljárások és összetevők között, de azért be kell látni, hogy nem tesz kifejezetten jót, ha a hét minden napján egy centi vastag vakolat alá temetjük az arcbőrt.

giphy_2_8.gif

Érdemes odafigyelni arra, hogy az arcápolás terén is tegyünk legalább annyit, mint a sminkek ügyében, a „vakolatot” pedig igyekezzünk annyira minimálra állítani, amennyire csak lehet. Jó hír, hogy az egészségtől ragyogó bőr nem is igényel 3 réteg korrektort!

 

5. A 2 ÁRNYALATTAL SÖTÉTEBB ALAPOZÓ

Millió helyen tanácsolják, hogy válasszunk a kelleténél 1-2 árnyalattal sötétebb alapozót, mert az majd jobban néz ki. A színpadon vagy egy fotózáson, extrém fényben lehet, hogy ez így van, de a valóság nem is lehetne ezzel ellentétesebb!

giphy_4_8.gif

Ha pedig már az alapozást emlegetjük: nincs is annál kínosabb, amikor valaki nem dolgozza el rendesen a széleket, így a fülnél vagy a nyaknál élesen kirajzolódik, meddig tart a smink!

süti beállítások módosítása