Stíler blog

A hamis kozmetikumok veszélyesebbek, mint hinnéd

A hamis kozmetikumok veszélyesebbek, mint hinnéd

2017. augusztus 16. - Rigó Ági

Itthon is egyre nagyobb őrület övezi azokat az agyonhájpolt sminkcuccokat, amiket a leghíresebb youtuberek és Instagram sztárok használnak. Nem meglepő, hogy a hamis termékek is felbukkantak, amik elérhetőbb áron kínálják (majdnem) ugyanazt. Sokan bedőlnek az olcsó termékeknek, de azzal már egyáltalán nincsenek tisztában, hogy mit kockáztatnak ezzel. (Súgok: nem Kylie Jenner megcsappanó bevétele miatt aggódok.)

image_5.jpg

A drogériákban, hivatalosan forgalmazott kozmetikumok közül egyik körül sincs akkora megőrülés, mint az – egyelőre itthon még – nem kapható, kizárólag online rendelhető trendi márkák körül. A Kylie Lip Kit, egy Anastasia Beverly Hills paletta, vagy a mattra száradó Huda Beauty csoda ömlik a social mediából, és persze nekünk az kell, ami a legcsodásabb, legújabb, és legmenőbb.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a marketing (és nyilván az előállítás) költséges, így ezeknek a márkáknak jóval húzósabb az ára, mint a sarki drogériában kapható termékek többségének. Ezért aztán az sem meglepő, hogy sokan inkább a lényegesen olcsóbb “replikákat” vásárolják, bele sem gondolva abba, hogy mit kockáztatnak ezzel.

A HAMIS TÁSKÁK HELYETT JÖN A RÚZS

Míg 10 évvel ezelőtt világszerte az Ázsiából származó táskák jelentették a hamisítási biznisz húzóerejét, mára a kozmetikumok törtek az élre. Nagy tételben könnyű előállítani ezeket a holmikat és az eredeti termékek árának a feléért is remek üzlet hamis rúzsban (púderben, highlighterben, alapozóban, stb.) utazni.

A hamis cipők, táskák és egyebek ellen is kismillió ellenérvet lehet felhozni (gyerekmunka, környezetszennyezés, stb., nem beszélve az eredeti termékek gyártóinak okozott károkról), de a kozmetikumok ha lehet, még nagyobb veszélyt jelentenek. Ezek ugyanis azok a dolgok, amik közvetlenül a bőrünkkel érintkeznek, vagy akár be is jutnak a szervezetünkbe. Egy táskánál még megvonhatja a vállát a vásárló, aki minden valószínűséggel nem fogja addig csócsálni a táska pántját, míg ki nem szürcsölheti belőle a ki tudja milyen összetevőket tartalmazó festéket, de egy rúzsnál vagy púdernél már egészen más a helyzet. Egy FBI jelentés szerint a hamis sminktermékek elemzésekor alumíniumot, rákkeltő anyagokat, veszélyesen sok baktériumot, ló vizeletet, patkány ürüléket, ólmot, arzént és higanyt is találtak. Azt azért mindenki beláthatja, hogy ezek nem oda való dolgok, ugye?

A REPLIKA EGY SZÉP, DE VESZÉLYES SZÓ

Millió véleményt olvashatunk arról, hogy a „replika” nem rossz, és az emberek fejében – valami megmagyarázhatatlan okból – nem áll össze, hogy ez egy szép szó, ami azt jelenti, hogy másolat. Hamis. A lényege, hogy a termék ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, a csomagolás is olyan, sőt az összetevők közt is ugyanazok vannak felsorolva, mint az eredetinél. Viszont semmi nem garantálja, hogy valóban az van a tubusban, ami a papíron. Ennyire egyszerű.

chanel-oberlin-scream-queens-pilot.gif

Aki hamis terméket használ, jó esetben csak azt kockáztatja, hogy a minőség meg sem fogja közelíteni az eredetit. Rosszabb esetben jönnek a különböző fokozatú allergiás reakciók, esetleg mérgezések. Az is lehet, hogy mindez nem azonnal következik be, akár napok, hetek telhetnek el tünetmentesen, és mire érzékelhető tünetek jelentkeznek, a kedves felhasználónak már fogalma sem lesz arról, hogy mi okozhatta őket.

INKÁBB KERÜLJÜK EL A VESZÉLYT

Senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy olyan termékeket használjon, amilyeneket szeretne. Ha egy Kylie Lip Kit kell a boldogsághoz, semmi baj, hajrá!

Arra viszont érdemes figyelni, hogy biztonságos forrásból vásároljunk. Ha már úgyis a neten jönnek szembe ezek a cuccok, nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy kiderítsük, kik a hivatalos viszonteladók. Súgok: nem az aliexpressz és társai… Látni fogjuk, hogy az árak is nagyjából ugyanolyan borsosak az igazi termékek esetében. Ha megengedhetjük magunknak, elő a bankkártyát vagy PayPalt, és pár nap múlva már villoghatunk is a vadiúj, trendi sminkben.

De tegyük félre az önámítást és naivitást: az aluljárókban és hasonló helyeken nem a „kamionról leesett eredeti” cuccokat adják olcsón a jólelkű és egyenlőségpárti árusok, hanem a bizonytalan forrásokból származó, hamis termékeket.

Ha például túl drága a pénztárcánknak egy 10.000 Ft körüli rúzs (és ez teljesen érthető), akkor jobb, ha lemondunk a nagy felhajtásról, és megkeressük a drogériában a legjobb helyettesítő terméket, ami színben, állagban és minőségben a legközelebb áll álmaink termékéhez.

 

süti beállítások módosítása