Stíler blog

Lakásparfüm - Amikor az orrodnál fogva vezetnek

Lakásparfüm - Amikor az orrodnál fogva vezetnek

2021. december 16. - Pusztai Olivér

Ha tudatosan figyelünk az általános jóllétünkre, akkor nem mehetünk el szó nélkül az új generációs térillatosítók mellett. Ezek az apró, kifejezetten stílusos design tárgyak bőven túlmutatnak azon, hogy jól néznek ki. Gondosan összeválogatott illateszenciáknak köszönhetően hatással lehetünk általános közérzetünkre, miközben egyedi megoldást találunk arra, hogy milyen apróságokkal dobhatjuk fel a lakás különböző részeit. Ha még nem találkoztatok eddig a lakásparfümökkel, akkor itt az ideje, hogy megismerjétek őket tüzetesebben.

5d00aa768d942f073e42cfb777e5e596.jpeg

Nyilvánvaló, hogy az illatoknak sokkal nagyobb jelentőségük van, mint amit általában tulajdonítanak nekik. Egy kellemes üde illat, képes feldobni a kedvünket, meghatározza egész napunk hangulatát, illetve ennek hiánya elronthatja a közérzetünket és önbizalomhiányhoz, akár szorongáshoz is vezethet. De miért ilyen fontosak az illatok? Miért ragaszkodunk helyekhez, emberekhez oly megmagyarázhatatlanul, és mennyire képes egy illat befolyásolni döntéseinket?

 

AZ EMLÉKEZÉS ÉS ÉRZELEM PSZICHOLÓGIÁJA

 Az illatokra adott reakcióink nagyon is valós érzelmi alapúak. Az agynak azon része, ahol a szagokat felismerjük, erősen kapcsolódik a limbikus rendszerben található amigdalához, ahol az érzelmeket kezeljük és raktározzuk. Ebből következik, hogy amint érzékelünk egy illatot, azt azonnal egy érzelmi tapasztaláshoz kapcsoljuk, így hatással van a kedélyállapotunkra, döntéseinkre, megítéléseinkre egyaránt. Semmilyen más érzékszerv nem kapcsolódik idegi alapon olyan mértékben az érzelmeinkhez, mint a szaglás. Erre egy külön iparág fejlődött ki az elmúlt 20 évben, ami kifejezetten a helyiségek és terek illatosítására specializálódott, hogy mindenkor és mindenhol egy kellemes, inspiráló és pozitív légkört alakíthassunk ki magunknak, amiben szeretünk lenni, ami elősegíti az általános jóllétünket.

 

 A FUNKCIONALITÁSTÓL A KÖZKEDVELT DESIGN KIEGÉSZÍTŐIG

A lakásparfümök története a 19. század végére tehető, amikor Maison Berger gyógyszertári laboráns elkészítette az első illatlámpát. Eredeti célja az volt, hogy a kórházi levegőt fertőtlenítse különböző gyógynövények illatesszenciájával. A katalitikus lámpa hamar közkedvelt kellékévé vált a kórházi helyiségeknek, és rájöttek arra is, hogy azok a betegek, akik az illatlámpa mellett lábadoztak, sokkal gyorsabban gyógyultak, mint mások, akik nem érezték az illatesszenciák jótékony hatását.

 maison-berger-paris-5.jpeg 

Az elmúlt száz évben számtalan márka jelent meg a piacon, akik kifejezetten a lakásparfümökre specializálódtak. Komoly kutatásokat végeztek, hogy mik azok az illatösszetevők, amik nyugtatnak, inspirálnak vagy akár gyógyítanak minket. Később a legmenőbb márkák elkezdtek odafigyelni az esztétikumra is. Így váltak ezek a hasznos és jótékony hangulatjavító illatlámpák a terek és helyiségek parányi ékszerdobozaivá, amik tökéletesen illeszkednek az adott enteriőrbe. Másik óriási előnyük, hogy az illatfolyadékok 100%-ban környezetbarát, természetes alapanyagokból készülnek. Így kis túlzással olyan, mintha egy maroknyi élő természetet vinnél a nappalidba ízlésesen becsomagolva. Számtalan márka közül lehet manapság választani, én összeválogattam azokat a kedvenceket, akik éllovasok a lakásparfüm készítésében, és emellett termékeik kifejezetten jól mutatnak a lakás minden sarkában.

 

AMBIENTAIR

A könnyed és kedves illatgyertyái, egyedi és vidám hangulatot adnak kedvenc helységeinknek. Számomra kifejezetten szimpatikus, hogy a társadalmi felelősségvállalás is helyet kap az összes kampányukban.

ambientair.jpeg

 

COTE NOIRE

A lakáskozmetikumok francia klasszikusa kifejezetten luxus illatkülönlegességet gyárt, a kézzel készült design diffúzorok lélegzetelállító látványt nyújtanak a tereken belül.

cote_noir.jpeg

 

ASHLEIGH & BURWOOD LONDON

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb illat és katalitikus lámpagyártó vállalatává alakult. Illatlámpáik hatékonyan csökkentik a háztartások leggyakoribb légszennyező anyagait (beleértve a baktériumokat, a penészspórákat, a poratkákat) és a vírusokat egyaránt.

ashleigh_burwood_london.png

 

CULTI MILANO

Gondosan megtervezett, természet inspirálta illatokat kínálnak, melyek harmonizálnak egymással, hogy az emberek rátalálhassanak saját illatukra. A megteremtett illatot magukkal vihetik az otthonuktól kezdve a legkedveltebb tárgyaikon, ruháikon keresztül akár az autójukig.

culti_milano.jpeg

 

DRAKE

Termékeik nemcsak illatoznak, hanem egyben dekoratív tárgyak is. A márka az anyagok, színek, illatok kiválasztására különösen nagy hangsúlyt fektet, illatgyertya gyűjteményei a szivárvány minden színében pompáznak, füstölői különleges megjelenésűek.

drake.jpeg

 

iPURO

Az iPuro érdekessége, hogy a különleges illatokat rendkívül esztétikus, letisztult designnal párosítja, amit könnyedén építhetünk be bármilyen enteriőrbe.

ipuro_1.jpeg

 

KLINTA

A márka megalapítója egy tündéri svéd házaspár, akik a fenntarthatóság jegyében a megújuló erőforrásként számon tartott természetes olajokból készítik natúr és vegán lakásillatosító termékeiket, amelyek test- és masszázsolajként is felhasználhatók.

klinta.jpeg

 

LOTHANIQUE

A francia brand a levendulamezők adta lehetőségeket kihasználva illóolaj lepárlóüzemet nyitott. Manapság a nagyvállalat a legkiválóbb minőségi eljárásokat alkalmazza a lakásillatosítók gyártása során úgy, hogy a környezettudatos működést is szem előtt tartja.

lothanique.jpeg

 

MAISON BERGER

A Maison Berger márka minden terméke a dizájn, a részletek, a művészet és a parfümök iránti elhíresült francia szenvedélyt tükrözi. Termékeik kiváló minőségű feldolgozással készülnek, amelyeket a legjobb mesteremberek készítenek.  

maison_berger_2.jpeg

 

MAX BENJAMIN

Az ír világklasszis céget Orla Van den Bergh alapította. A Max Benjamin egyedi illatgyűjteményeit szerte a világon elismerik kortárs formatervezésük, minőségi kivitelezésük és a természetes alapanyagok felhasználása miatt. Arra törekednek, hogy az embereket a felfedezés és a kifejezés útjára vezessék az illatok segítségével.

max_benjamin.png

 

MATHILDE M

A francia márka klasszikus stílusával és egyedi termékeivel eleganciát, bájt, gyengédséget és romantikát csempész otthonodba inspirációt merítve a 18. századi történelmi kastélyok és rezidenciák örökségéből. Illatai a parfümök fővárosában, a dél-franciaországi Grasseban készülnek.

matilde_m.jpeg

 

Ha te is beleszerettél ezekbe a csodaszép illatozó kiegészítőkbe, akkor ne habozz okosan megtervezni, hogy különböző helyiségekbe milyen illatot szeretnél. Én jelenleg 4 diffúzort használok a lakásban, és így sem érzem soknak vagy émelyítőnek az összhatást. Azt érzem, hogy tökéletesen kiegészítik egymást, és egy állandó kellemes hangulatot teremtenek az otthonomban.

süti beállítások módosítása