Stíler blog

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

2018. november 13. - Pusztai Olivér

A bőrdzseki a férfi divat egyik legikonikusabb ruhadarabja. Egy kabát, ami praktikus és meleg, ami korszakok, szubkultúrák alapdarabja volt és a mai napig óriási népszerűségnek örvend a férfiak körében. Több mint száz éves ez a felöltő, de népszerűsége egyre csak nő. Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

ad026ce0b6fb08953303ad6c6e1be7b8.jpg

Vannak alapdarabok, amikről vétek volna megfeledkezni a mindennapi öltözködés során. Ha a felöltőkről beszélünk, akkor ilyen a bőrdzseki, mert lehetsz divat victim, vagy éppen olyan, akinek nyűg az öltözködés, a bőrdzseki egy olyan domináns darab, ami azonnal feldobja a szettedet. Főleg most, amikor a réteges öltözködést a lehető legjobban kimaxolhatjuk. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy újra elővedd a kedvenc dzsekidet vagy éppen csak ez hiányzik a szekrényedből, akkor ez a poszt segít abban, hogy melyik négy alapmodellben gondolkozz.



MOTOROS DZSEKI - A ROSSZFIÚKNAK

Az 1950-es években ismertté vált motoros dzsekit James Dean, Marlon Brando, és Elvis Presley is előszeretettel hordta, így vált a tipikus “rosszfiúk” kedvenc felöltőjévé. A kecske, tehén vagy lóbőrből készült fekete dzsekire jellemző, hogy cipzárja és szabása aszimmetrikus, hogy minél jobban megkönnyítse a felsőtest mozgását, miközben minden mozdulatod menő, pasis és stílusos marad.

Ha valami fiatalos, laza, vagány kabátra vágysz, akkor nem kérdés, hogy ezt a modellt kell választanod. Slim fit farmer, a test vonalát követő kötött pulóver, garbó, Oxford ing vagy éppen flanel ing - minden jöhet, ami erősíti a lázadó énedet vagy éppen egy kicsit kontrasztot ad a dzsekinek. A legfontosabb, hogy úgy válaszd ki a szettet, hogy az jól kövesse az alakodat, mert a motoros dzseki alá inkább rétegesen jó felöltözni, semmint vastag, nehéz ruhadarabokat választani, amikben úgy nézel ki, mint egy Michelin baba.



A NÉGYZSEBES - A KLASSZIKUST KEDVELŐKNEK

A 20. században galád módon alábecsült, pamutból készült M-65-ös katonai kabát mára az egyik legklasszikusabb bőrdzseki fazonná vált. Kezdetben ezt a felöltőt többnyire az afrikai bevetések alkalmával viselték, vagyis technikai kabátról beszélünk, így elsősorban a praktikum volt a fontos (ezért a négy zseb rajta). Viszont a hosszított fazon és a deréköv kifejezetten jól jön, hogy télvíz idején a lehető legjobban védjen a hidegtől.

Ebben a dzsekiben mehetsz dolgozni, vagy éppen vidékre hétvégén, minden helyzetben jól mutat rajtad. Érdekes, hogy nem csak szabása és stílusa ennyire klasszikus, de a színválasztás esetében sem gondolták túl a dolgot: szinte csak barna színben kapható! Elég egy jól megválasztott merinó gyapjúpucsi, egy puha sál, Chelsea cipő és egy vastagabb chino és máris úgy nézel ki, mintha egy Vogue L’Homme címlapról léptél volna le.



BOMBER BŐRDZSEKI - AZ ABSZOLÚT JOLLY JOKER

Ha csak egy bőrkabátba szeretnél invesztálni idén télen, akkor érdemes egy bombert választani. Eredetét tekintve ez is egy katonai kabát, amit az évek során szinte teljesen átdolgoztak a divatházak tervezői. Sokoldalúsága az egyszerűségének köszönhető: egyszerű vonalvezetés, semmi fakszni, egyszerű cipzár és egy szűkítés a deréknál. Miért kellene több? Pont emiatt tudod beépíteni szinte minden stílusba.

Sokszínűsége valóban praktikus, mégis valahogy a lazább stílushoz passzintanám inkább. Raw denim nadrág, Brouge cipő, egyszerű fehér póló vagy chambray ing és kész is vagy. Nem kell agyalni a reggeli öltözködésnél, nincs feleslegesen elvesztegetett idő, viszont cserébe a megjelenésed laza és vagány lesz.



AZ AUTÓS BŐRDZSEKI - MINDEN TESTALKATNAK

Nahát, megint egy bőrdzseki, ami katonai kabát volt? Őrület! A viccet félretéve igen, míg nem a divatcégek át nem alakították szabadidős ruházattá. Mivel itt is biztosítani kell a szabad testmozgást, ezért készítik egyszerű szabással, a bordázott könyökrésszel és védelmet nyújtó, minőségi bőrből.

Ezt a modellt is könnyen beépítheted a hétközapi viseletbe, és ami még pozitívum, hogy nagyon sok testalkathoz jól passzol. A széles vállúak inkább vékonyabb anyagú bőrdzsekiben gondolkodjanak, a vékonyabb testalaktúak pedig vastagabbat is bevállalhatják.

 

süti beállítások módosítása