Stíler blog

Középkori városok és luxus: nyaralj Montenegróban!

Középkori városok és luxus: nyaralj Montenegróban!

2018. augusztus 02. - Rigó Ági

Ha elkerülnéd a Horvátországban már-már általános tömegnyomort, érdemes felfedezni déli szomszédját, Montenegrót, középkori városkáival, lenyűgöző hegycsúcsaival, mesés tengerpartjaival és nem várt luxusával.

Míg a nyugati és orosz turistáknak hosszas repülés, autóbérlés és hasonló logisztikai kihívások nehezítik a montenegrói kiruccanást, Magyarországról egészen kényelmesen megközelíthető az aprócska ország. A road trip műfaj kedvelői indulhatnak toronyiránt is, de aki a tempomat kényelmére esküszik, választhat főként autópályán vezető útvonalat is.

Elő tehát a strand- és túrafelszerelést, vágjuk zsebre a bankkártyát, és máris indulhatunk! Budapestről egy félnapos utazást követően érkezünk meg Montenegróba, ahol a hivatalos pénznem az euró, de nem érdemes sok készpénzzel vesződni: útközben, és a tengerparton is szinte bárhol fizethetünk kártyával gyorsan és kényelmesen. Általánosságban igaz, hogy nem olyan olcsó az élet, mint például Bulgáriában, de a horvátországi turistacsapdákhoz képest még mindig barátiak az árak.

ADRIA, AHOGY MÉG NEM LÁTTAD

Montenegrót a szárazföld felől érkező turisták előtt fedezték fel a hajósok és jacht tulajdonosok. Ennek megfelelően a tengerparti városkákban elképesztő látvány fogad a kikötőkben, és sokszor az éttermek és szállások is az ennek megfelelő szintű luxust képviselik.

A legelképesztőbb a turisztikai magazinok címlapjairól biztosan ismerős Sveti Stefan, ami egy középkori erőd, amelynek 15. századi épületeit - és velük a félsziget teljes területét - az Aman Resorts szállodalánc birtokolja, így csak a szálló vendégei számára látogatható. Ha mégis „belógnánk”, próbálhatunk asztalt foglalni a birtokon működő Nobu étteremben.

sveti_ivan_1.jpg

A “montenegrói Miami” néven is emlegetett Budva azonban nemcsak a különleges hotel miatt híres. A festői óváros mellett a bulizó helyek, csillogó jachtok és a fancy strandok nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a városban. Ha arra járunk, a Hotel Astoria tetőteraszán mindenképpen érdemes elfogyasztani egy kellemes frissítőt, miközben az adriai naplementében gyönyörködünk.

astoria.jpg

A mozirajongók biztosan értékelni fogják, hogy akár a híres rendező, Emir Kusturica szállodájában is lakhatunk, ha Herceg Noviba visz az utunk. A Hotel Aurora dekorációját nagyrészt Kusturica feleségének a műalkotásai adják.

TÖRTÉNELEM MINDEN LÉPÉSNÉL

A régi korok mindenütt jelen vannak Montenegró építészetében. A tengerparti Stari Grad városka márvány burkolatú utcái és vastag városfalai a Velencei Birodalom idejéből származnak. A látványosságok közt számtalan templom és - ma már leginkább éttermeknek és kávézóknak otthont adó - palota és erődítmény van.

starigard.jpg

Kotor óvárosát az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Romos templomok, velencei ihletésű épületek mellett a térség tengerész múltját is megismerhetjük a Montenegrói Tengerészeti Múzeumaiban.

A Kotori-öböl szinte minden pontjáról jól láthatók a Perast partjához közeli apró szigeten álló templom épületek. Rendszeres hajójárattal közelíthetjük meg a 15. századi épületegyüttest.

island-church-in-perastkotor-bay-montenegro-915x515.jpg

Montenegró Albániával határos, déli részén fekszik Ulcinj, ami különlegesen keleti hangulatát a török megszállásnak köszönheti, majd a Török Birodalom bukása után a városka a kalózok kedvelt kikötője lett. A lázadó hangulat pedig máig megmaradt: a minaretek és mecsetek mellett egy népszerű nudista strand is helyet kapott.

ulcinj1.jpg

süti beállítások módosítása