Stíler blog

8 egészségtelennek hitt étel, ami egészséges

8 egészségtelennek hitt étel, ami egészséges

2017. november 25. - Pusztai Olivér

Számtalan helyen olvashattunk már arról, hogy a kávé, a tojás, a kókuszolaj vagy a mogyoróvaj káros az egészségünkre. Most tiszta vizet öntünk a pohárba! Az alábbi alapanyagok megfelelő mértékletesség mellett biztosan nem károsak.

 avokados.jpg

Azt az elején fontos megjegyezni, hogy le kell szokni az előkészített és feldolgozott ételekről, helyette természetesebbet enni, amit mi készítünk el a konyhában. Ahhoz, hogy elhízzunk, az evés önmagában nem elég. A mozgáshiányos életmód, a rendszertelen táplálkozás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy felszaladjanak a kilók. Első körben meg kell tanulni, hogy melyek azok az ételek, amiket mindenképpen érdemes a napi táplálkozásunkba beépíteni ahhoz, hogy egy jobb és egészségesebb életmóddal új életet tudjunk kezdeni.



1. KÁVÉ

Sokszor olvashattunk arról, hogy a kávé túlzott fogyasztásától idegesek leszünk, felpuffadunk, irritábilis bélszindrómák jelentkezhetnek és a szájszag is megváltozhat. Azonban ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a kávét, akkor jótékony hatással van az idegrendszerünkre, fokozza a szellemi képességet, sőt, az Alzheimer-kórral és a demenciával szembeni védelemben is fontos szerepet játszik.

ka_ve_1.jpg

2. BURGONYA

Az az állítás, hogy a keményítő megemeli a vércukrot, igaz. De a burgonya esetében is, ha betartjuk a mértékletességet, akkor számos más jótékony hatással lehet a szervezetünkre. Egy közepes krumpli fedezi a napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30%-t, kálium szükségletünk egyharmadát, ezen kívül cink, kálium, magnézium és foszfor is van benne. Az újkrumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a kevésbé frissé.

comer-papa-en-exceso-puede-causar-diabetes.jpg

3. TOJÁS

Ideje reggel a müzlit lecserélni tojásra, ami tele van fehérjével, jelentős az A-, a B2-, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalma. Azokról a hasznos zsírokról ne is beszéljünk, amelyek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a sejtjeink jól működjenek. Energiatartalma sokkal nagyobb, mint bármelyik gabonafélének, így sokkal energikusabban tudjuk elkezdeni a napot.

crop_201609230006_tojas.jpg


4. MOGYORÓVAJ

Ha olyan márkát választunk, amiben nincsen hozzáadott cukor, és számos más egészségtelen táplálék kiegészítő, akkor a mogyoróvaj az egyik leggazdagabb ételkészítmény egyike. Tele van fehérjével, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, rostokkal és antioxidánssal.

mogyorovaj_0.jpg

5. POPCORN

Nem, nem a feldolgozott és cukrozott popcornról beszélek, amit a mozik büféjében lehet kapni, hanem arra, amit tetszés szerint vásárolhatsz meg, saját magad ízesítheted és pattogtathatod ki. Na ennek, alacsony a kalóriatartalma.

_2x_515x300_catlanding_plain.jpg 

6. JOGHURT

Ennek a tejterméknek az a baja, hogy nagyon sok benne a hozzáadott színezék, az ízfokozó és a cukor. Érdemes ezeket a készítményeket – aminek lássuk be semmi köze az igazi joghurthoz – zsírosabb és egészségesebb változataira lecserélni. Ilyen például a görög joghurt vagy a teljesen natúr házi joghurt is. Ehhez már csak neked kell összevágni gyümölcsöket, ha éppen valamilyen ízt szeretnél neki adni.

lowfatfoods.jpg 

7. SÓ

A túlzott sófogyasztást az indokolatlan mennyiségű feldolgozott ételnek köszönhetjük. Éppen ezért itt az idő, hogy ennek véget vessünk, és többet főzzünk otthon! Például érdemes kipróbálni a himalájai sót, amiben 84-féle ásványi anyag található. Csak a miheztartás végett, a sima asztali sóban mindössze négyféle van.

himalaja-so-hatasa-hasznalata-osszetetele.jpg 

8. KÓKUSZOLAJ

Sok tévhit kering a kókuszolajról, amit érdemes mihamarabb helyretenni. Ellentétben a közhiedelemmel, egyáltalán nem egészségtelen, sőt! Sokkal könnyebben emészthető zsírsavakat tartalmaz, mint az olíva vagy a napraforgó olaj, melyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak, emellett az immunrendszerünket is erősíti. Az pedig egyenesen badarság, hogy használatától mindennek kókusz íze lesz, próbáld csak ki!

a-kokuszolaj-50-jotekony-hatasa-1resz_afe4a941600d6a59054ece1d27c5996d.jpg


süti beállítások módosítása