Stíler blog

Gyermekmunka vagy közönséges celebkedés? Híres gyerekek a divatban

Gyermekmunka vagy közönséges celebkedés? Híres gyerekek a divatban

2017. november 20. - Rigó Ági

A nagy divathetek fotóit, vagy akár egy nemzetközi divatmagazint böngészve csupa ismerős névvel találkozunk: Beckham, Gallagher, Jagger, Depp, Cobain, Jenner, Hadid, Baldwin, Law, Gerber. Ez a történet már rég nem a ruhákról szól, hanem a jól hangzó vezetéknevekről, a genetikai örökségről és a szokatlan deja vu érzésről.

rs_634x822-160314100208-634_cindy-crawford-kaia-gerber-vogue-france-rm-031416.jpg

Anya-lánya címlap, hát nem cuki? Vagy csak kifejezetten jó eladásokat hoz?

CSALÁDI SZAPPANOPERA A KIFUTÓN

A londoni divathéten Gigi és Bella Hadid mellett kisöccsük, Anwar is a kifutóra lépett (a Jagger nővérekkel, Lizzyvel és Gerogia May-jel együtt). New Yorkban pedig az eredeti szupermodell generáció oszlopos tagja, Cindy Crawford tűnt fel – pontosabban a híres mamára nagyon is hasonlító, 16 éves Kaia Gerber. A bemutatók első soraiban főszerkesztők és befolyásos stylistok helyett Jude Law lánya, Iris, vagy épp Liam Gallagher fia, Lennon ültek.

Ez persze nem minden, többkötetes lexikont lehetne írni a Jennerek, Baldwinok, vagy akár Beckhamek családi bizniszeiről. Persze a divattól sosem állt távol a nepotizmus, mindig is számított, hogy ki kinek a lánya vagy éppen fia – de a helyzet egyre inkább egy latin szappanoperára hasonlít, amiben az anya egy jó családból való fiúhoz akarja hozzáadni a lányát, és a casting során minden másnál többet érnek egy híres szülő vagy távolabbi rokon.

Egyrészről persze logikus, hogy a csodás génállománnyal megáldott gyerekek szüleik nyomdokaiba lépjenek, de vajon akkor is ekkora sikerük lenne, ha nem valaki valakijei lennének? Emlékszünk még azokra az időkre, amikor a híres szülők gyermekei azért változtattak nevet (lásd pl. Angelina Jolie), hogy lássák, a maguk erejéből is képesek sikereket elérni?

Nézd meg a galériában, ki kinek a valakije, és mire vitte ezzel!

MINDENT A MARKETINGÉRT

Jó 10 évvel ezelőtt még azok a modellek voltak az “It Girl” státusz birtokosai, akikben megvolt az a bizonyos plusz, az extra, amivel kitűntek a modellek sorából. Ehhez kellett jó adag elszántság, kemény munka, és nem kevés szerencse. A divatban még létezett az a tündérmese, amiben valakit az utcán, véletlenül felfedeztek, és aztán sztárrá válhatott.

agyness.jpeg

Agyness Deynt 2007-ben vásárlás közben fedezték fel, ezt követően 2 év intenzív modellkedés következett: minden fontos kifutón, magazinban és kampányban láthattuk

Persze a semmiből érkező véleményvezéreket fel kellett építeni, évekbe telt, mire beérett a sok befektetett munka. Nem sokkal egyszerűbb felhívni egy régi ismerőst, és megkérdezni, hogy kölcsönadná-e a tini gyerekét egy kicsit? A hatalmas követőbázis eleve adott, a gyerek szuper reklámfelület. Ha képes arra, hogy a reflektorok fényében végigsétáljon a kifutón, nyert ügye van a márkának.

 

DE MEDDIG TART, ÉS MI JÖN UTÁNA?

Abban csak bízni tudunk, hogy ezek a celebgyerekek nem válnak újabb Michael Jacksonokká és Macaulay Culkinokká. Reméljük, hogy nem az elvonón kötnek ki, mint a Disney sorozatokban látott gyerekszínészek némelyike. Nem akarjuk azt sem hallani, hogy „kimerültség” miatt mondták le az előre bookolt programjaikat.

Ha rászánjuk az időt egy kis kutatásra, látni fogjuk, hogy ezek a gyerekek nem lazsálnak: fotózás itt, közönségtalálkozó ott, megjelenés egy pár partyn, és a sor csak folytatódik. Valójában bőven többet dolgoznak napi 8-10 óránál. Persze igaz, hogy egy partyn megjelenni, és tűsarkúban-dizájnercuccban mosolyogni a fotósokra nem éppen ugyanaz, mint árkot ásni reggeltől estig. De vegyük figyelembe azt a stresszt is, amit az jelent, hogy éjjel-nappal 100%-os formát kell nyújtaniuk, hiszen az Instagram és YouTube követők figyelmét folyamatosan fenn kell tartani.

A celebgyerek biznisz még csak most van belendülőben, és a közösségi média befolyásával együtt várhatóan csak élesedni fog a helyzet a következő években.

david-victoria-beckham-kids-burberry-show.jpg

Beckhamék egy bemutató első sorában Anna Wintour mellett, miközben Naomi Campbell a kifutón vonul

süti beállítások módosítása