Stíler blog

Ezeket edd, ha szép bőrre vágysz

Ezeket edd, ha szép bőrre vágysz

2017. szeptember 28. - Rigó Ági

Az vagy, amit megeszel – tartja a régi bölcsesség, ami a bőrünkkel kapcsolatban hatványozottan igaz. Költhetünk plasztikai beavatkozásokra vagy drága krémekre, de az alapok az étrendnél kezdődnek.

anemija-povrce-zeljezo.jpeg

Az étkezésünk nem csak az emésztő rendszerre van hatással, hanem komoly szerepet játszik a bőrünk egészségi állapotában is. A hatás ráadásul villámgyors: tudjuk jól, hogy egy meggondolatlan sültkrumpli evés, vagy a túlzásba vitt mogyoró-nass után 1-2 nappal már fogadhatjuk is a nem kívánt gyulladásokat az arcunkon. Jó hír viszont, hogy visszafelé is gyorsan zajlanak a dolgok, vagyis ha érzékeljük, hogy hiba van a mátrixban (vagyis romlik a bőrünk), akkor menthető a helyzet egy okosan megválasztott menüvel.

 

HIDRATÁLT, FIATAL BŐR

A telt, fiatalosnak tűnő bőr titka a megfelelő hidratáció. Erre persze számos trükköt ismerünk a víziváson túl is, de a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök különösen jót tesznek. A szilárd étel tovább időzik a szervezetben, így a sejtek hosszabb időn át élvezhetik az előnyeit. Ha tehát száraz a bőröd, a neked való zöldségek: uborka, paradicsom, cukkini, padlizsán és a répa.

giphy_1_10.gif

GYULLADÁSOK, PATTANÁSOK ELLEN

Az omega-3 zsírsavak remekül kezelik a gyulladásokat azzal, hogy segítenek a sejtfalak regenerációjában, így megelőzik az irritációt. A lazac, az olíva olaj és a lenmag kiváló omega-3 források.

FÉNYVÉDELEM

Félreértés ne essék, a paradicsomevés nem helyettesíti a megfelelő SPF termékeket, de tény, hogy táplálkozásunkkal turbózhatjuk a fényvédők hatását. Az antioxidánsokban gazdag ételek harcolnak a szabad gyökök ellen, amelyek a foltokért és a megereszkedett bőrért felelősek. A leghatékonyabb a gránátalma, de szóba jöhet a paradicsom, a brokkoli, a mangó, az eper, sőt a zöld tea is.

82c0c625bf6903c8b9dd17f2edd356e7.jpg

EGYENLETES, SIMA BŐR

A „tökéletes bőr” titka az A-vitamin, vagyis ha szeretnénk, hogy sima, egyenletes színű legyen az arcunk (a megfelelő alapozó kiválasztásán túl), érdemes a sötétzöld és narancssárga zöldségeket választani: kel, spenót, édesburgonya, és répa is szóba jöhet.

AZ ÖRÖK FIATALSÁG

Ha a ráncos rocksztár vonásokat csak Mick Jaggeren találod vonzónak, a legfontosabb, hogy a bőr kollagén termelésére koncentrálj. Ez az évek előrehaladtával csökken, és következményként megjelennek a ráncok. Ha a botox nem pálya, akkor számolj helyette a kollagéntermelést serkentő ételekkel, például tojással, hüvelyesekkel és magvakkal.

giphy_24.gif

 

süti beállítások módosítása