Stíler blog

4 divatbaki, amit elkövethetsz az új öltönyöddel

4 divatbaki, amit elkövethetsz az új öltönyöddel

2017. július 26. - Pusztai Olivér

Megvetted álmaid zakóját vagy éppen kedvenc öltönyödet? Gratulálunk, mostantól büszke tulajdonosa vagy egy elegáns ruhadarabnak! De teendőidnek itt még koránt nincs vége. Van egy-két kötelező lépés, amit még el kell végezned ahhoz, hogy ne legyél közröhej tárgya az utcán, amikor először felveszed. 

hackett-lookbook-ss15-2.jpg

A férfiak nagy százaléka elköveti az öltönyvásárlásnál azokat az amatőr hibákat, hogy úgy jönnek ki az üzletből, vagy veszik fel a legújabb öltönyüket, zakójukat, hogy a különböző jelzésre szolgáló címkéket és varrásokat nem távolítják el. Teljesen mindegy, hogy mennyire szép az öltöny, ezek roppant amatőr és kellemetlen hibák, amiket te nem követhetsz el! Íme a leggyakoribbak:

 

SZAGGATOTT VONAL A VÁLLVARRÁSNÁL

Ez a vonal régebben a szabók nagy segítségére szolgált, hogy a kliensen az utolsó ruhapróbák alkalmával pontosítani tudják a megfelelő méretet. Manapság azért találjuk még mindig a zakók vállvarrásánál ezt a vonalat, mert ha éppen nem vagy konfekció méret és szabóval szeretnéd tökéletesíteni a zakót, akkor így könnyebb dolga lesz. Egyébként pedig vásárlás után manikűrollóval vágd el a szálat és egy egyszerű mozdulattal kihúzhatod a zakóból. 

mistake-shoulder_1.jpg

KÉT X A FELVÁGÁSNÁL

Míg a zakó eljut a varróüzemből a szekrényedig, akár több ezer kilométert is utazhat. Ahhoz, hogy ne gyűrődjön, a blézer a hátsó felvágást két öltéssel fixálni szokták. Nagyon sokan viszont ezt a két fércelést nem távolítják el, és ez bizony arról árulkodik viselőjéről, hogy fogalma sincs, miért van ott. Ha nem távolítod el, a kabát vagy a zakó nem fog szépen illeszkedni a hátadon, arról nem is beszélve, hogy amikor leülsz, túlfeszülhet, ezzel megsértve az anyagot.

mistake-vents2_1.jpg

 

MÁRKAJELZÉS A ZAKÓ UJJÁN

Minden márka elhelyez egy kis márkajelzést a zakók ujján, amit a mandzsetta környékén lehet megtalálni. Ez nem azért van ott, hogy ezzel is reklámozzuk, hogy milyen márkát viselünk, vagy hogy azzal hencegjünk, mennyibe került az öltöny vagy a zakó. Ezek a multibrand üzletekben nyújtanak segítséget – amikor több márka felöltői vannak egy helyen – hogy könnyebben azonosíthasd be az adott márkát. Ezt is el kell távolítani vásárlás után, mert nagyon növeli a proli faktort, ha a zakón hagyod. 

bt2.jpg

VÁGD FEL A ZSEBEKET 

Az új zakó zsebei mind le vannak varrva, ennek az az oka, hogy próbálgatás közben ne tágítsák ki azokat. Vásárlás után pedig a te döntésed, hogy melyik zsebet fogod használni és melyiket nem, így ennek megfelelően fejtsd fel a varrásokat. Fontos, hogy ha használod a zsebeket, nehéz tárgyakat ne tegyél bele, mint pénztárca, kocsikulcs, mobiltelefon, hiszen a kényes anyag hamar kinyúlhat és onnantól már el fog állni. Meg egyébként is, ilyen tárgyakat SOHA nem teszünk zakózsebbe.

mistake-pocketstitching_1.jpg

süti beállítások módosítása