Stíler blog

Minden, amit tudnod kell a fényvédőkről

Minden, amit tudnod kell a fényvédőkről

2017. június 13. - Rigó Ági

Az utóbbi években már szinte gyanús összeesküvésnek hangzik az a rengeteg rossz, amit a napozás és a fényvédelem témájában hallunk. Miközben az embernek van kb. 2 hete nyáron, ami alatt kényszeresen próbálja összeszedni az egész évre kitartó barnaságot. Mit kockáztatunk a napozással? Hogyan használjuk a fényvédőket? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és a válaszokat is eláruljuk.
18odmy4dkx8lqjpg.jpg

HOGYAN KEZDJÜK, HA EDDIG NEM TÖRŐDTÜNK A FÉNYVÉDELEMMEL?

Annak, aki eddig felesleges tömeghisztériának, kapitalista/komcsi pánikkeltésnek, vagy hasonlónak gondolta a fényvédelmet, de most el kívánja kezdeni, a következő alapszabályokat érdemes betartania:

  • egész évben válasszunk olyan nappali arcápoló termékeket (krémet, alapozót), ami tartalmaz SPF-et. Az éjszakai arckrémbe viszont felesleges a fényvédő faktor, ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.
  • nyáron ne induljunk el otthonról úgy, hogy a ruhával nem fedett részeinket nem kentük be a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő termékkel
  • délelőtt 11 és délután 4 között kerüljük a direkt napsütést. Igen, a strandon is! Legalább húzódjunk árnyékba, kapjunk fel egy könnyű, de hosszú ujjú ruhát és egy nagy karimás kalapot.
  • a polarizált napszemüveg védi a legjobban a szemünket, ezért nem csak pilótáknak érdemes beruházni rá!

 

MILYEN GYAKRAN KELL BEKENNI MAGUNKAT?

A naptej lejön amikor vízbe megyünk, de már önmagában az izzadás is „lemossa”. Persze itt jöhetnének szóba a vízálló termékek, de azokat többnyire rémesen nehéz egyenletesen elkenni, és ha kijövünk a vízből, csíkokba vagy cseppekbe állnak össze, szóval érthető módon nem a kedvenceink.

Újra kell kenni tehát a naptejet/olajat/krémet akkor, amikor kijövünk a vízből, vagy 2-3 óránként akkor is, ha nem fürödtünk közben.

 

KRÉM, TEJ, SPRAY, GÉL – MELYIK A LEGHATÁSOSABB?

Mindegy, milyen állagú terméket választasz, a csomagoláson feltüntetett SPF a lényeg. Érdemes „broad spectrum” vagyis széles spektrumú terméket választani.

giphy_16_1.gif

MI GYENGÍTHETI A FÉNYVÉDŐ HATÁSÁT?

Valójában nem a fényvédőt gyengíti, de a bőrt fényérzékenyebbé teszi egy sor gyógyszer és arckezelés is. Ha hosszabb időre napsugárzásnak agyunk kitéve, érdemes elkerülni a retinol tartalmú termékek használatát, illetve a különböző kémiai hámlasztókat. Ha kozmetikushoz megyünk, mindenképpen érdeklődjünk a szakembernél, hogy az elvégzett kezelés után mennyi idővel szabad napozni.

Bizonyos gyógyszerek is fokozhatják a bőr fényérzékenységét – például a doxycycline, egyes hashajtók és vízhajtók, kemoterápia – ezért nem árt egyeztetni a dokival a napozás mértékéről.

 

MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZHAT A NAPFÉNY A BŐRNEK?

A tudomány mai állása szerint az UVB sugarak okozzák a leégést, míg UVA sugarak siettetik a bőr öregedését, nevezetesen gyorsítják a ráncok kialakulását, és különböző pigmentációs problémákat okoznak. A legdurvább káros hatás a bőrrák, nem érdemes tehát félvállról venni a dolgot.

 

NEM SZERETEM A BŐRÖMÖN A NAPTEJ OKOZTA ÉRZÉST, MIT TEHETEK?

Sokan azért nem használnak elég fényvédő terméket, mert nem szeretik a ragacsos feelinget, esetleg úgy érzik, hogy a kence alatt megfullad a bőrük, eltömődnek a pórusaik. Súlyosbító körülmény, ha valaki amúgy is hajlamos mitesszereket és pattanásokat növeszteni.

A tudomány ezen a területen is ugyanolyan gyorsan halad, mint bárhol máshol, ezért érdemes próbálkozni, és megtalálni a legjobb terméket – legyen az por, olaj vagy éppen krém állagú, ami a legkevésbé kényelmetlen, ellenben megóv a Nap káros hatásaitól és lelkesen használni.
s5.jpg

AMÚGY IS PATTANÁSOS A BŐRÖM, A NAPTEJ CSAK RONT A HELYZETEN. MIT TEGYEK?

Válassz olajmentes fényvédő terméket, és használd bátran, betartva a 2-3 óránkénti újrakenést! Ha teheted, minden használat előtt tisztítsd meg az arcod, hogy az előző kör termék maradványai, izzadtság és kosz ne kerülhessenek az újabb réteg fényvédő alá.

A pattanásra hajlamos bőrnek a cink- vagy titánium-oxid tartalmú fényvédők a legjobbak, ugyanis ezek az ásványok fizikailag blokkolják a káros sugarakat.

Arcra kifejezetten érdemes ilyenkor SPF-fel ellátott, ásványi alapú alapozót és púdert is használni, hiszen ezek csodás gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

 

A NAPSÜTÉSNEK POZITÍV HATÁSAI IS VANNAK. MI AZ ERŐSEBB A JÓ VAGY A ROSSZ OLDAL?

A napsütésnek valójában csak akkor vannak pozitív hatásai, ha valaki olyan speciális bőrbetegségben szenved, amit UV-terápiával lehet kezelni. A közmondásos „D-vitamin pótlás” vidáman megoldható megfelelő táplálkozással, a hangulatjavító hatásról nem is beszélve – oly sok megoldás van arra, hogy javítsunk a hangulatunkon anélkül is, hogy a bőrünket felesleges kockázatnak tennénk ki!

 giphy_15_1.gif

IGAZ AZ, HOGY REPÜLÉS KÖZBEN ERŐSEBB SUGÁRZÁSNAK VAGYUNK KITÉVE?

Ez így van, hiszen a repülő többnyire a felhők felett közlekedik, így azok nem szűrhetik az UVA/UVB sugárzást, sőt, ha alattunk vannak, akkor még vissza is verhetik a sugárzást, így többszörözve a káros hatást. Soha ne feledkezz meg a napszemüvegedről és egy legalább 30-as faktorszámú fényvédőről, ha repülőre szállsz! Igyekezz az ablak mellé ülni, így lehetőséged lesz a sötétítőt lehúzni, ezzel is védve a bőrödet.

 

VISSZAFORDÍTHATÓK A NAPOZÁS KÁROS HATÁSAI?

Ha túlzásba vittük a megfelelő védelem nélküli napozást, akkor rövid távon a kipirult, gyulladt, hámló bőr kezelése a cél, hosszú távon azonban foltokkal, egyenetlen pigmentációval, finom ráncokkal, vagy bőrrákkal kell szembe néznünk. Ezért fontos az anyajegyek figyelése, évenkénti ellenőriztetése a bőrgyógyászunkkal. A ráncok ellen harcolhatunk különböző feltöltésekkel vagy botoxszal. A foltokat, elszíneződött részeket halványító krémekkel, hámlasztással halványíthatjuk. A makacsabb esztétikai problémákra lézeres kezelések is vannak.

süti beállítások módosítása