Stíler blog

7 tuti tipp leégés kezelésére

7 tuti tipp leégés kezelésére

2015. június 14. - Pusztai Olivér

Kend be magad naptejjel, mert le fogsz égni! - Jó, jó persze! - hangzik el a párbeszéd, amikor megérkezünk a strandra. Aztán harcolni kezd a hiúságunk a józan eszünkkel, hogy mégis csak kellene egy kis szín, ha már 40 fokban tespedünk egész nap a vízpart mellett. Persze pillanatok alatt meg tudjuk győzni magunkat, hogy elég lesz a 15 faktoros naptej a 30-as helyett… aztán jön a nyavalygás, mert leégtünk!

0513-gl-heal-skin-cancer-1-w724.jpg

Ez történik velem is minden nyáron, mert érzékeny a bőröm, és mert tényleg évről-évre egyre durvább a nap. Nyilván a másod- és a harmadfokú égés ellen nem lehet nagyon mit tenni azon kívül, hogy 3 napig egyhelyben állva, meztelenül alszol és imádkozol, hogy ne verjen hátba a haverod. Viszont egészen addig, amíg nem hólyagos a leégésed, számtalan praktika van, ami gyorsan enyhíti a fájdalmadat. Íme 7 Stíler tipp, amit mindenképpen próbálj ki, mert tényleg jótékony hatással van a megpirult bőrfelületre.

Közben pedig idézd fel a sok csodás látványt, amit bambultál a strandon, miközben a sérüléseket szerezted! :)

 

Ecetes borogatás

Az ecetes borogatás azért jó, mert az ecetsav nyugtató hatással van a megégett bőrre és hidratálja is. Nemcsak jobban érezzük majd magunkat tőle, de kisebb az esélye annak is, hogy a bőr lehámlik. Természetesen egyéb előnyei is vannak: olcsó és hatékony, természetes és nincs illata. Ezt a praktikát csak bőrpír esetén használjuk, ha hólyagosra égtünk, irány a bőrgyógyász! 

ecet.jpg

Tipp: 2:1 arányban hígítsd fel az ecetet vízzel, és tedd bele egy pumpás flakonba. 20 percenként fújd be a leégett bőrterületet, fél nap után látható és érezhető a jótékony hatása.

 

Tejföl, tej, kefir

A tejfölös pakolás és a tejtermékekből származó író, azaz savó is zseniálisan nyugtatja a bőrt! A magas zsírtartalom miatt óvatosan használjuk, mert így kevésbé tud lélegezni a bőr! Mindenesetre ez is zseniálisan nyugtatja és hűti a bőrfelületet.

tejfol.jpg

Tipp: egy liter tejet keverjünk össze néhány kanál mézzel és öntsük a langyos-hideg fürdővízbe. Ezt kefirrel is megtehetjük, ha nincs tej: fél deci kefir, 50 ml író (tejsavó) és 2 evőkanál méz. Ezután pedig csak annyi a dolgod, hogy feküdj a fürdővízben és hűsölj :)

 

Uborka

Gyorsíthatod a gyógyulást, ha a gyulladt felületet nemcsak hűtöd, hanem tápanyagokkal is segíted. Csak annyit kell tenned, hogy az uborkából vékony szeleteket vágsz és lefeded az égett felületet. Érdemes ezt 15 percenként cserélni, miután az uborka felmelegedett a bőrödön.

uborka.jpg

Tipp: Ha nem érzed kellemetlennek, akkor érdemes a felszeletelt uborkát előbb a hűtőben jól lehűteni, ezzel intenzívebb hatást érsz el és még a bőrödet is nyugtatja.

 

E-vitamin

Mivel a napozás hatására szabadgyökök szabadulnak fel, melyek öregítik és károsítják a bőrt, jótékony hatásúak lehetnek az antioxidáns E-vitamint tartalmazó, belsőleg alkalmazandó készítmények is.

e_vitamin_fontossaga.jpg

Tipp: Súlyos bőrégés esetén nagyon jót tesznek a vizes bázisú, E-vitamint tartalmazó krémek, amik megelőzik a bőr hegesedését!

 

Salátalevél és liszt

Az én drága bőrgyógyászom ajánlotta a saláta-liszt masszát, amiről eddig soha életemben nem hallottam. A salátát megmosod, felteszed egy lábosba forrni, majd a lehűtött léhez annyi lisztet keverj, hogy egy pépes masszát kapj. Ezt hűtsd le a hűtőben, majd kend fel az égett bőrfelületre. Miután felmelegedett, jöhet a massza csere. Akárhányszor ismételheted, nem tudod túlzásba vinni.

salata.jpg

Aloé vera

Az aloé vera növény jótékony hatásáról szinte mindenki hallott már. Azonban érdemes a silány, higított és más haszontalan alapanyagokkal teli készítményeket az üzletekben hagyni és magát a növényt otthon nevelni.

aloe-vera.jpg

Tipp: Levágod a növény levelét, kikaparod belőle a nyákos zselét és felkened a megégett bőrfelületre. Ha gondolod, előhűtheted a kinyert zselét, mielőtt felviszed a bőrödre.

Tea filter

Ha éppen csak megpirult az arcod, vagy a szem alatti érzékeny bőrterület, akkor nagyon jó választás a fekete, vagy zöldtea pakolás. Más filtert ne használj, mert azok teli vannak hozzáadott színezőanyaggal. 

teafilter.jpg

Tipp: Adj annyi hideg vizet a filterhez, amennyit felvesz. Majd tedd a megégett felületre egy jó 30 percre. Szépen lassan elkezdi nyugtatni azt, és ha igényled, nyugodtan ismételd meg a kezelést.

FONTOS!

Minden praktika mellett a legfontosabb, hogy hűtsük a bőrünket és igyunk cukor- és egyéb adalékmentes ásványvizet, hiszen rettentően sok folyadékot használ el a szervezetünk a regenerálódásra.

 

Olvass még több Stíler cikket: 

9 egyszerűen elkészíthető kánikula frizura

7 tuti smoothie recept meleg nyári napokra

Legrémesebb nyári férfi divatbakik 

Molnár Andi: "Nem szeretek sok ruhadarabot hordani"

süti beállítások módosítása