Stíler blog

10 megdöbbentő szépségápolási tipp a 19. századból

10 megdöbbentő szépségápolási tipp a 19. századból

2017. április 30. - Pusztai Olivér

Melyik nő ne szeretne vonzó lenni a férje, családja, szeretője és úgy általában a külvilág szemében? Az évszázados szépségápolási praktikák között számos bölcs és hasznos tipp van, de most azokról emlékezünk meg, amelyek a feledés homályába merültek – és nem véletlenül. Hajfestés, dermaroller, 3D-s műszempilla? Ugyan, ezek semmik ahhoz képest, amit 130 évvel ezelőtt tettek magukkal a nők „szépségápolás” címen!

2009640050.jpg 

Barkham Burroughs 1889-ben megjelent A meglepő és hasznos információk enciklopédiája című könyvében egy teljes fejezet szól a női szépségápolásról, amiben akkor még roppant hasznosnak tűnő tippekkel látta el olvasóit. Valószínűleg ezek a trükkök akkoriban rém tudományosan hangzottak és felkapottak voltak, de hála istennek, ez már a múlté, és nem abban a korban élünk. Na és persze rögtön felmerül a kérdés, hogy a mai szépségápolási tippek vajon mennyire lesznek nevetségesek 130 év múlva…?

 

1. FÜRÖDJ (ELÉG) GYAKRAN

A könyv szépségápolási fejezete a legalapvetőbb tisztálkodással kezdi, ami a fürdés. Akkoriban a minimális fürdés heti egy alkalom volt, amit a könyv is ajánl, de ha úrinő voltál, akkor a heti kettő-három alkalom kötelező volt...

 early-19th-c_-bath-thesun_uk.jpg

 

2. FELEJTSD EL A SZAPPANT!

Tisztít-e valami jobban, mint a szappan? IGEN! Az ammónia... nem tévedés, a könyv valóban javasolja, hogy a megeresztett fürdővízbe löttyints ammóniát, ami a szappannál is sokkal hatásosabb! (Végül is így van, hiszen nem csak a koszt, hanem a bőrödet is lemarja...) "Ha egy nő megtapasztalta az ammónia fantasztikus tisztító hatását, soha többet nem fog szappant használni" – írja a szakkönyv.

 

  1. MOSD KI A SZEMED!

"Nincs is vonzóbb egy úr számára, mint a csillogó női szem!" - Ezt a legjobban szappanos vízzel lehet elérni a könyv szerint. Persze van B terv is, ha éppen a szappanos mosást nem érezte a kor hölgye igazán magáénak: egy-egy csepp parfüm a szembe. Aztán ugyanezt a csillogást lehetett elérni, ha hat csepp whiskey-t és ugyanennyi kölnit tettek egy szem kockacukorra és elszopogatták. (Manapság ezt hívják úgy, hogy szalonspicces állapot. Még jó hogy csillogott a hölgyek szeme!)

 sisi-beauty-secrets-3.jpg

 

  1. EGYÁLTALÁN NE MOSS HAJAT!

Azért ezt a kijelentést manapság elég nehéz nem, hogy betartani, de megemészteni is. A könyv azt a tippet adta, hogy mosás helyett – mivel a víz nagyon roncsolja a hajszálat – egy törülközővel érdemes letörölni az út porát a hajról. Ha éppen több ideje volt a múltszázadi nőnek, akkor egy harminc perces, alapos fésülködés is épp úgy megtette.

 

  1. SOHA NE MOSD MEG AZ ARCOD

"Az az igazán csodálatra méltó szépasszony, akinek három éve mosatlan orcája mégis tiszta, rózsás, édes és csókolni való." - Szól a könyv. Tessék?!

 

A szépségápolásban talán az egyik legfontosabb terület az arc. Az 1800-as években mégis úgy tartották, hogy az arcbőrt víz nem érheti, helyette glicerines krémekkel alaposan be kell kenni és egy puha törülközővel a felesleget felitatni.

Persze manapság is vannak elég bizarr szépségtrükkök, de ez visz mindent.

 

  1. ÓVAKODJ A KÉZMOSÁSTÓL!

A szép kezű úrinőkre mind igaz, hogy nem mosnak kezet! A szép kacsó puha és halovány, vigyázz, mert a víz tönkreteszi. Ha vöröslik a kezed, áztasd a lábad forró vízbe olyan sokáig, ameddig csak tudod. "Tisztításához használj kenőcsöt és puha pamutkendőt, ha pedig fürödni mégy, viselj kesztyűt, hogy víz ne érhesse. Szép kezű nők mindössze havonta egyszer érintik kezüket vízbe."

 

  1. VÉGY EGÉSZSÉGES NAPFÉNYFÜRDŐT

A napozás minden veszélyével együtt ma is népszerű elfoglaltság, de akkoriban nem a strandon művelték. "Vetkezz le meztelenre, és ülj ki az ablakba, hogy érjen a nap. Felváltva használd eme tisztálkodást az ammóniás fürdővel felváltva. Egy napfényfürdő legalább egy óra hosszát tart, de óvakodj a kéretlen udvarlók tekintetétől." A könyv arra is kitér, hogy amennyiben nyugtalan asszonyról van szó, aki unalmasnak tartja a napfürdőzést, akár táncolhat is közben.

08756b8318c27ca210cbd434e4378bdb.jpg 

  1. HASZNÁLJ SZEMFESTÉKET, MERT SZÉPPÉ TESZ

Ők aztán nem a no makeup trend hívei voltak… "Nem mutat semmi oly szépen egy hamvas női arcon, mint a körberajzolt szem. A megfelelő festékanyaghoz keverj ki két egységnyi higany-oxidot (!) egy kanál disznózsírral. Amennyiben ez a két összetevő hiányzik, vidd fel hajtűvel a nedves kormot, ami épp úgy megteszi." – Kíváncsi lennék, mit szóltak volna akkoriban a Kardashian-kontúrhoz...

 

  1. PROBLÉMÁS SZEMPILLÁK

"A szempilla hajlamos a kócolódásra, ezért szabadulj meg tőle egy éles, pici ollóval és ezt ismételd hétnaponta." – Végülis kinek van szüksége szempillára? Nem véletlen, hogy nem akkoriban találták fel a műszempillát, rémes érdektelenség fogadta volna a 3-4 és több-D-s remekeket.

 

 

  1. SZÍVD A SZÁDAT A DÚS AJKAKÉRT

"Nincs vonzó nő dús ajkak nélkül. Ha vékony az ajkad, segíts magadon „szívással", amit naponta többször ismételj! A módszer rendszeres alkalmazásával tartós hatást érhetünk el! Akinek pedig túl vastag az ajka „összeszorítással” kicsinyíthet azokat." – Érdekes, hogy ez az egyetlen trükk, ami manapság is jól bevált módszer, csak ma már vákuummal történik, és egyébként nem győzzük felhívni a figyelmet a módszer veszélyeire.

 

süti beállítások módosítása