Nincs is annál jobb, mint amikor nyugodt körülmények között töltjük az ünnepeket és közben isteni karácsonyi italokat kortyolgatunk. Hogy igazi különlegességekkel lephesd meg a vendégeidet, íme 6 isteni karácsonyi forró ital.
Oké, az ünnepi menü elkészült, ajándékok becsomagolva, a rokonok, barátok úton, már csak magadat kell 5 perc alatt összeraknod, ami egyáltalán nem nagy kihívás, ha követed a Stíler tippjeit. Ha ezzel is megvagy, akkor jöhetnek a mennyei karácsonyi italok, amik nélkül nem karácsony a karácsony.
MÉZESKALÁCS LATTE
Hozzávalók 10 adagra
5 dl víz
1,5 bögre cukor
2 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt szerecsendió
1 teáskanál vanília kivonat
Tejeskávé:
125 ml feketekávé
2,5 dl forralt tej
Szirup készítése:
- Egy lábasba tesszük a vizet, a cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót, és a vanília kivonatot. Felforraljuk, majd ha már forr, akkor lejjebb vesszük alatta a lángot, és kb. 15 percig fedő nélkül még "főzzük". Időnként megkeverjük.
- 15 perc után vegyük le a tűzről, és tegyünk rá egy fedőt. Így hagyjuk állni, amíg elkészítjük a latte többi részét.
- A lényeg, hogy amikor levesszük a tűzhelyről, akkor tiszta, szirupos folyadékot kapjunk.
- A szirup kb. 15-20 adag latte elkészítésére elég, attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen.
Tejeskávé elészítése:
- Ez nagyon egyszerű. Lefőzzük a kávét, és felforraljuk a tejet. Ez a tej és kávé mennyiség, ami a receptben szerepel, egy bögre latte készítésére van kalkulálva. De nyilván attól függ, hogy ki mekkora bögrét használ. :)
- Egy bögrébe kiöntjük a kávét. Ízlés szerint, ki többet, ki kevesebbet. A bögrébe öntjük a tejet úgy, hogy majdnem teli legyen, de azért mégsem. Egy kis helyet hagyjunk a szirupnak
- Ezek után ízlés szerint öntsünk bele szirupot, keverjük el, és még melegen fogyasszuk is el.
Ha a szirup kihűlt, akkor egy üvegbe önthetjük, és hűvös helyen tárolva sokáig eláll.
KINDER PUNCS
(alkohol mentes)
Hozzávalók/6 adagra
2 liter víz
fél narancs lereszelt héja
fél citrom lereszelt héja
8 db szegfűszeg
1 db fahéjrúd
1 narancsból nyert narancslé
2 közepes alma
2 db feketetea-filter
10 csepp rumaroma
- Feltesszük a vizet egy lábasba, belereszeljük egy fél narancs és egy fél citrom héját, beletesszük a szegfűszeget és a fahéjat.
- Megpucoljuk az almát, majd gerezdekre vágjuk, és amikor forr a víz, beledobjuk a teafilterekkel együtt.
- Kb. 3-5 perc, és az alma megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, kivesszük belőle az almát, belefacsarjuk a narancs levét, majd ízlés szerint teszünk bele rumaromát, leszűrjük, és kész.
FORRÓ VANÍLIA
Hozzávalók 2 adagra
Vaníliakrém:
1 dl habtejszín
3 dl tej
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
0,5 evőkanál finomliszt
A díszítéshez:
8 ek tejszínhab
100 ml karamellöntet
Elkészítés
- A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük.
- A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet.
- Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat.
- Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal és a karamellszósszal díszítjük.
GÖGLI – FINN FORRALT BOR
Hozzávalók 4 adagra
2 dl almalé
4 dl áfonyalé
4 dl száraz vörösbor
2 ek barna cukor
1 hüvelyknyi gyömbér (szárított)
2 db fahéjrúd
2 db vanília
1 ek szegfűszeg
2 dkg mazsola
1 ek mandulapehely
Elkészítés:
- Az almalevet és az áfonyalevet egy edénybe öntjük, majd együtt elkezdjük forralni.
- Beledobjuk a fahéjrudakat, a vaníliát, a szárított gyömbért, a szegfűszeget és a cukrot, majd kb. 10 percig erős lángon forraljuk.
- Lefedjük az edény tetejét, majd jó félórára félretesszük, hogy kicsit hűljön és összeérjenek az ízek.
- Ezek után a vörösbort ízlés szerint lehet adagolni, attól függően, hogy mennyire akarjuk alkoholosra csinálni. A borral együtt kb. 2 percig főzzük, de nem forraljuk, hogy ne illanjon el az alkohol.
- Dekoratív üvegpoharakba öntjük a kész göglit, majd mazsolát és mandulaforgácsot szórunk még bele ízlés szerint.
- Bátrabbak először önthetnek a pohár aljába 2-3 cl jó finn vodkát és ezután a glögit, így garantált a finn szalonspicc!
ROOIBOS VANILLA LATTE
Hozzávalók 1 adagra
2,5 dl víz
1 db rooibos teafilter
1 ek tej
2 teáskanál méz
1 ek tejszínhab
fahéj ízlés szerint
vanília aroma ízlés szerint
Elkészítés:
- Felforraljuk a 2,5 dl vizet.
- Belelógatjuk a teafiltert (ha nem filterest használunk, akkor a tegyük teaszűrőbe).
- Lefedjük, és ázni hagyjuk 5 percig.
- Hozzákeverjük a 2 kanál forró tejet és a mézet.
- Csészébe öntjük, tetejére tejszínhabot nyomunk és fahéjjal díszítjük.
FORRÓ VAJAS RUM
Hozzávalók:
1 szeletke vaj
víz ízlés szerint
őrölt fahéj ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
barna cukor ízlés szerint
5 cl rum (személyenként)
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, benne a vajat is, majd hozzá adjuk a fűszereket, és a legvégén a rumot. Az ital erőssége attól függ, hogy mennyit forraljuk a rum hozzáadása után: ha gyengébbet szeretnénk, érdemes elforralni az alkoholt, ha viszont “számítunk” a rum hatására, fontos, hogy minél kevesebb hő érje.