Stíler blog

A tökéletes borotválkozás titkai

A tökéletes borotválkozás titkai

2015. december 05. - Pusztai Olivér

A borotválkozás a mindennapos rutin része, ha ápoltak akarunk lenni, nem lehet kihagyni. Azonban sokan olyan apró hibákat vétenek, amelyek számos kellemetlen következménnyel járnak. Most megtudhatod, hogy mi a tökéletes borotválkozás titka, és megszabadulhatsz egy sor olyan rossz szokástól, ami eddig kellemetlenné tette ezt a procedúrát.

shaving.jpg

Ahogy öregszünk, finomodik az ízlésünk, megszabadulunk tinédzserkori ruhatárunktól, de ez nem elég. A szépségápolási szokásainkat is érdemes tökéletesíteni, hiszen mit ér a jól szabott öltöny, a kencék és arckezelések, ha arcunk vörös és nyúzott a borotválkozástól? A soknapos, ápolatlan borostát inkább nem is említem.

 

 

A BŐR ELŐKÉSZÍTÉSE

Sokan szinte semmi előkészítést nem végeznek borotválkozás előtt, pedig nagyon fontos lenne. Mindenek előtt érdemes reggel borotválkozni, amikor tusolás után a bőr felpuhul a meleg víztől, így megkönnyítve a projektet. Fürdés közben dörzsöljük át a bőrfelületet luffa- vagy egyéb szivaccsal, hámlasztó vagy mosdókesztyűvel, hogy így eltávolítsuk a szőrtüszőket eltömítő elhalt hámsejteket és felemeljük a szőrszálakat a tüszők nyílásáról.

showerformen.jpg

TUDNIVALÓK A BOROTVÁRÓL

Mindenkinek más a bőre, valakinek az egyik eszköz válik be, valakinek a másik. Ha többször is előfordult, hogy a szőr a bőrünk alá nőtt, akkor érdemes másfajta borotvára váltani. Hagyományos penge vagy villanyborotva? Válaszd azt, amelyik jobban beválik!

71rhodinjpl_sl1500.jpg

A mai borotvák legtöbbje már dupla és tripla pengesorral rendelkezik. Sokan nem tudják, hogy ezek nagyban felelősek a benőtt szőrszálakért: elhúzzák a borostát a bőrtől mielőtt levágnák, és ettől azok könnyebben beágyazódhatnak a felszín alá.

 

A VÁGÁS TECHNIKÁJA

Borotválkozzunk a szőrzet száliránya mentén. Például a nyakon ne felfelé húzzuk a borotvát, hanem lefele, így nem vágjuk a szőrt olyan rövidre, hogy beáshassa magát a bőr alá. 

Ne húzd a bőrödet nagyon feszesre a borotválandó területen, mert a szőrszálak úgy kiugranak és miután levágtuk őket, a bőr felszíne alá visszahúzódva pár órán belül be is gyulladhatnak.

  

A PAJESZ VÉGE ÉS EGYEBEK

A borotválkozás nem ér véget azzal, hogy a nagyját gyorsan lekapjuk. Le kell tisztázni a szőr peremrészeit, hogy ne maradjon egy-egy hosszan maradt szál. A legfontosabb ilyen területek a fül, a nyak és az orr alatti rész, amit nagyon sok férfi kihagy, így mini Hitler bajuszt kreálva. 

 sideburns.jpg

A másik a pajesz hosszúságának kérdése. SOHA ne a füleid hosszára hagyatkozz! Ne a fülcimpa és a fej találkozásánál legyen vége a pajesznak, mert a fül nem mindig arányos a fejjel. A hossza maradjon a füled tragusáig, azaz a kis porcig, ami középen kiáll a fülcimpád felett. 

 

KIPATTOGZÁS ELLEN

Sajnos vannak olyan bőrtípusok, akiknél teljesen mindegy, hogy pengét vagy villanyborotvát használnak, a bőrük nagyon könnyen kipattog. 

Használj benzol-peroxidos alapanyagú arclemosót, ami sokat segít a megduzzadt szőrtüszőkön!

Az alfa-hidroxi-savat (AHA) tartalmazó tonikok hámlasztó hatásuk révén csökkentik a bőr alá szorult szőrszálak számát. Kend reggel és este rendszeresen a borotvált területet. VIGYÁZAT! Csak száraz bőrön szabad használni!

Használj 1%-os, hidrokortizont tartalmazó kenőcsöt vagy ecsetelőt a gyulladásban lévő területen, de ne vidd túlzásba, csak amíg fennáll a gyulladás!

 

AZ UTOLSÓ LÉPÉS

Télen különösen ügyelnünk kell az arcbőrünkre, hiszen a hidegben könnyebben kiszárad, ami kipirosodáshoz, súlyosabb esetben hámláshoz is vezethet. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a borotválkozás során is érzékenyebb lesz a bőr, nagyobb a hibázás lehetősége.

 how-to-wash-your-face_mini.jpg

 

 OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

Ruhadarabok, amik nem valók egy felnőtt férfi gardóbjába

Fiatalodj 5 évet anélkül, hogy kés alá feküdnél

5 stílus, ami mindig divatban marad

Divattippek az első randira

süti beállítások módosítása