Stíler blog

Mire jó a testvaj télen?

Mire jó a testvaj télen?

2017. december 21. - Pusztai Olivér

Te is észrevetted, hogy a hideg beköszöntével egyre érzékenyebb a bőröd? Kiszárad, húzódik, extra érzékennyé válik… Ebben az időszakban jobban kell figyelnünk az ápolásra és megfelelő hidratálásra, hogy egészséges és puha maradjon a bőrünk. Tökéletes megoldás lehet a testvaj, mindjárt kiderül, hogy miért!

9841365418014.jpg

TÖBB, MINT BŐRÁPOLÓ

A testvaj gyakran tartalmaz méhviaszt, jojobát, olívaolajat, valamint kakaóvajat, de némelyikben makadámiadió vagy mandula olajos kivonatával is találkozhatunk. Ezek az összetevők magas telítetlen zsírtartalmuk mellett omega-8 zsírsavat, A- és E-vitamint tartalmaznak, valamint a sejtmegújulást segítő allantoint. Egyszóval a jól megválasztott testvaj tulajdonképpen áldás télvíz idején a bőrünknek, mert hidratál, ápol, és ezzel kellemesen puhává varázsolja a bőrünket.

INKÁBB SZÁRAZ BŐRRE

Sajnos minden csodaszernek vannak korlátai, így a testvajat sem szabad ész nélkül, minden bőrtípusra használni. Ha problémás, zsíros bőröd van, akkor inkább a könnyebb testápolókat javaslom.

Normál és száraz bőrre szerencsére ideális a testvaj, sőt, az irritált, allergiára hajlamos bőrt is kellemesen nyugtatja természetes összetevőinek köszönhetően. A klasszikus testvaj nem tartalmaz vizet, illatanyagokat és tartósítószert sem.

HOGYAN HASZNÁLD A TESTVAJAT?

A jóféle testvajak szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, hiszen nem tartalmaznak vizet és adalékanyagokat, amelyek könnyen kenhetővé tennék őket.

Ha a testvaj nagyjából viaszkeménységű, akkor szükség lesz a tested hőjére, hogy felmelegítsd: egy adagnyi testvajat kezdj el dörzsölni a tenyeredben, amíg nem olvad fel teljesen. Ezután könnyedén eloszlathatod a tested felületén a terméket.

Ha sietsz, és nem akarod húzni az időt, akkor egy pár percre tedd a radiátorra a tégelyt, és hagyd, hogy a meleg felolvassza a krémet.

Mint minden zsíros ápolót, így a testvajat is érdemes kissé nedves bőrre felvinni. A vaj egy könnyű zsíros réteget hagy hátra a bőrödön, ami rövid idő után egyszerűen eltűnik: beissza a bőr, így a tápanyag a legmélyebb rétegekbe is eljuthat.

ÍGY MAXOLD KI A TESTVAJAT!

  • Kézápolónak is elsőrangú. Kend be a kezed, húzz rá kesztyűt, és hagy egész éjszaka hatni. Reggel pihepuha kacsókkal ébredsz majd.
  • Kend a hajadra! A testvaj csodásan ápolja a töredezett hajvégeket is, ezen kívül véd a klórtól, az UV sugárzástól, és a sós víztől is.
  • Kitűnő alternatívája a masszázsolajnak.
  • Ajakbalzsamnak is megteszi. Ha a téli idő miatt a szokásosnál jobban kiszárad az ajkad, és nincs kéznél tuti ajakápoló, elég egy kevés testvajjal bekenni.

OTTHON IS ELKÉSZÍTHETED

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál sheavaj
  • 50 g kakaóvaj
  • 1 ek kókuszzsír
  • 4 csepp levendulaolaj
  • 1 tál, 1 villa
  • 1 könnyen zárható, steril üveg

Melegítsd fel a sheavajat, a kakaóvajat és a kókuszzsírt egy tálban. Keverd el jól az összetevőket, majd hagyd kihűlni. Ha kifehéredett a testvaj alap, akkor adj hozzá levendulaolajat és keverd össze újra. Töltsd ki a steril üvegcsékbe a készítményt és tedd be a hűtőbe, ahol tartósítószer nélkül akár négy hétig is eláll.

süti beállítások módosítása