Stíler blog

A pihentető alvás 9 titka

A pihentető alvás 9 titka

2017. május 27. - Pusztai Olivér

A minőségi alvást nagyon sok tényező befolyásolja. Ha ezekre nem szentelünk kellő figyelmet, akkor jön a fáradság, a kimerültség, a koncentrációs zavarok és a különböző immunbetegségek. Viszont már 9 apró tippünk betartásával is nagyon sokat tehetsz azért, hogy minden reggel a lehető legfrissebben kelj ki az ágyból. sleep-1024x704.jpg

 

1. UGYANABBAN AZ IDŐBEN FEKÜDJ ÉS KELJ!

A jó alvás egyik előfeltétele a rendszeresség. Törekedj arra, hogy hétköznap és hétvégén is mindig ugyanabban az időben feküdje le és kelj fel, valamint kerüld el a napközbeni sziesztákat. Ha eleget alszol, a biológiai órád úgyis felébreszt, ha pedig át kell állnod, kis lépésekben tedd, (15-30 perccel csúsztass) ne drasztikus váltásokkal sokkold a szervezetedet.

 

2. VÁLASSZ MINŐSÉGI MATRACOT

A legfontosabb tényező, hogy min alszol esténként. Válassz olyan minőségi matracot, ami rugalmas, nem nyeli el a testedet, viszont ergonómiailag jól alátámasztja azt. Elsődleges szempont, hogy a matrac jól lélegezzen és a test által létrehozott hőt elvezesse. Fontos a megfelelő vastagságú memory réteg, így a párod nem ébreszt fel, amikor éppen megfordul az ágyban. Az antiallergén, kellemes tapintású, mosható textil huzat sem elhanyagolható szempont. Ha pont ilyen pont jó matracot keresel, akkor ajánlom nektek a Luna Maracot. Nekem is ilyen van és nagyon meg vagyok vele elégedve.

screen_shot_2017-05-26_at_10_47_54.png

 

3. HŰVÖSBEN JOBBAN ALSZOL

18-19 fok a legoptimálisabb hőmérséklet a hálószobában. A megfelelő hőmérsékletnek köszönhetően sokkal könnyebben tudunk nyugalmi állapotba kerülni, ami pedig a szervezet melatonin termelése szempontjából nagyon fontos.

 

4. HAGYD ABBA A DOHÁNYZÁST!

A nikotin hatása miatt egy dohányos sosem tud olyan mélyen és nyugodtan aludni, mint aki nem cigizik. Ennek oka, hogy a 6-8 órás alvás közben jelentkező elvonási tünetek nem hagyják, hogy mélyen aludjunk, fel-fel ébredünk a nikotin alacsony szintje miatt. A leszokást követő pár napban biztosan rosszabbodik az alvásciklus az elvonási tünetek miatt, viszont ez nagyon gyorsan helyre áll.

 

5. NE IGYÁL KOFFEINTARTALMÚ ITALT DÉLUTÁN 3 ÓRA UTÁN

A koffein nagyjából 8 óra alatt ürül ki a szervezetből, ez idő alatt folyamatosan serkenti a szervezetet. Ha úgy fekszel le aludni, hogy a koffein még pörget, nem fogsz tudni mélyen aludni, és a sokkal fáradtabban kelsz, ami pedig csökkenti a koncentrációs képességedet egész napra.

 coffee-cup.jpg

6. NE SPORTOLJ LEFEKVÉS ELŐTT!

Ha délutáni, vagy esti időszakban edzel, törekedj arra, hogy lefekvés előtt négy órával már ne kardiózz. Az tény, hogy a sport segít a jó minőségű alvásban, de a megemelkedett testhő és a normál pulzusszám visszaállásához legalább négy óra kell. Ezután viszont azonnal megindul a melatonin termelés, amitől gyorsan álomba zuhansz.

 

 

7. FIGYEL ARRA, HOGY MIT ESZEL ÉS ISZOL LEFEKVÉS ELŐTT

Teli gyomorral esélytelen jól aludni, viszont a jó alvás érdekében érdemes szénhidrátot és kalciumot fogyasztani. Ez a két anyag elősegíti a szerotonin termelését, ami az agy nyugtató hormonja és nagyon jól jön lefekvés előtt. Próbálj meg könnyen emészthető ételeket enni este és legalább három órával lefekvés előtt már ne nagyon egyél.

 

8. AZ ILLATOK SEGÍTENEK KIKAPCSOLNI

Sok olyan növényi illóolaj van, ami nyugtató hatással van a szervezetünkre. Ilyen a kamilla, a citromfű, és a levendula is. Keverj néhány cseppet egy dizájnos illatosítóba, vagy készíts házi légfrissítőt, amivel lefekvés előtt pár perccel körbepermetezheted a szobát.

sivka.jpg 

9. NE HASZNÁLJ MESTERSÉGES FÉNYT

A fény aktivizálja és ébren tartja az agyat. Ezért nem szerencsés a hálószobában tévét nézni, hangulatvilágítást kapcsolni, akváriumot, vagy bármilyen más fényforrást betenni. Ha lefekszel, kapcsolj ki mindent, vagy legalább fordítsd kijelzővel lefelé a telefonod, vagy a tableted és próbál meg teljes sötétségben elaludni.

 

süti beállítások módosítása