Stíler blog

Egy stílus, ami mindenkinek kötelező

Egy stílus, ami mindenkinek kötelező

2017. május 18. - Pusztai Olivér

A férfidivat egyik legnagyobb aduásza a smart casual, ami valahol félúton van a formális és a laza, utcai viselet között. Azért aduász, mert kényelmes, praktikus, miközben nem tűnsz alul- vagy túlöltözöttnek. Akár az irodában, egy könnyed péntek esti buliban, színházban és üzleti vacsoránál is megállod a helyed anélkül, hogy szó érné a ház elejét. Azonban mi pontosan a smart casual? Hogyan kell jól és arányosan összeválogatni a ruhadarabokat, hogy az valóban a könnyed eleganciát sugározza? Ebben segítünk most pár tippel!

 11bca689995338c4d3d4e813512636fb.jpg

A smart casual, mint minimális elegancia, rendkívül népszerű, de az utcán körülnézve kiderül, hogy sokan nem jól csinálják. Igaz, ami igaz, nem egyszerű megtalálni a tökéletes egyensúlyt a klasszikus, ám domináns zakó, a különböző gallérú basic ingek, a smart casualhez illő egyszerű farmernadrág és a kiegészítőnek szolgáló cipő között.

 

Az outfit összeállításánál mindig a formális ruhadarab kiválasztásával érdemes kezdeni, ami alapdarabja lesz a szettednek, erre építheted fel a lazább, casual darabokat, hogy végül tökéletes harmóniában egy outfitté álljanak össze.

 

80-20% A TÖKÉLETES EGYENSÚLY

Ez a smart casual öltözködés titka. A legtöbben azt gondolják, hogy fele-fele arányban tartalmaz elegáns és laza ruhákat egy szetten belül. Pedig jó hírem van: a tökéletes aránypár a 80-20 a kényelem javára. Az öltözék 20%-a legyen elegáns, és domináns darab, míg a 80%-a kényelmes lazább darabokból állhat.

 

Összeállítottam egy pofonegyszerű smart casual szettet, amin nagyon jól látszik a 20-80 aránypár. A teljesen egyszerű indigókék farmer, a fehér basic ing és a brogues cipő adja a lazább vonalat, míg a középszürke gyapjú zakó az eleganciát képviseli. Ez kiindulópontnak éppen elég, ha kezdő smart casual viselő vagy. :)

 

SMART CASUAL HALADÓKNAK

Ha már megértetted a smart casual lényegét, semmiképpen ne ragadj le egy összeállítási lehetőségnél, keresd meg a stílusodat és variáld a ruhadarabokat kreatívan. Mit is jelent ez?

 

Íme pár példa, ami megengedett a smart casual outfiten belül:

- mindig helyettesítsd az öltönynadrágot kevésbé formális darabbal, mint a farmernadrág, vagy a chino

- nem kell feltétlenül ragaszkodni az elegáns cipőhőz, mint a bourges, az oxford vagy a derby. Legyél bevállalós, és válassz egy szép fehér sneakert, ami minden színhez tökéletesn passzol.

- helyettesítheted a fehér inget basic pólóval. A kereknyakú inkább sprotosabb, a V nyakú eggyel elegánsabb hatást kelt.

- messzire kerüld el a nyakkendőt!

- akár elhagyhatod a zakót is, amit helyettesíthetsz egy formálisabb, letisztult bomber, harrington vagy egy igazi old scool bőrkabáttal.

- gondolkozhatsz pulóverben is. Lehet egy visszafogottan mintás, vagy egy érdekesebb, kötött darab is.

Ezek az apró tippek segíthetnek abban, hogy megőrizd a szetted sokszínűségét és megtaláld az egyéniségedet az outfitekben, úgy, hogy közben maximálisan megfelelj a smart casual stílus alapkövetelményeinek.

süti beállítások módosítása