Stíler blog

Velúrkabát, amire minden férfinak szüksége van!

Velúrkabát, amire minden férfinak szüksége van!

2017. május 02. - Pusztai Olivér

Itt a tavasz, és eljött a velúrkabátok időszaka. De miért praktikus ez az anyag? Honnan származik és miért olyan népszerű? Sok kérdés merül fel, viszont egy biztos, hogy egy időtlen agyagról beszélünk, ami minden stílusban kombinálható és jól áll mindenkinek.

 david_gandy_by_mike_rolls.jpg

 

MI A VELÚR?

Ez az anyag a 19. században jelent meg, eredetileg svéd találmány, de a franciák kezdték el használni elsősorban kesztyűk készítésénél. Egészen az 1960-as évekig szinte minden ruha velúrból készült, aminek köze volt a divathoz.

f421cceee166729a4d383f15be0b827c.jpg

Rendszerint bárány vagy kecskebőrből készítik, melyet sokkal könnyebben lehet előkészíteni és kezelni, mint más állatokét. Kifejezetten porózus, vékony, bolyhos bőrről beszélünk, ami nagyon kényes, viszont nagyon mutatós is egyben.

A velúrnak két fajtája van. Az egyik a sima velúr, ami a bőr hús felőli oldala és ezt érdesítik, a másik meg a nubuk velúr, ami a bőr külső oldala és itt is csiszolás útján érik el a kívánt puhaságot.

 

MIÉRT MOST HORDD A VELÚRT?

A velúr kifejezetten tavaszi anyag, nem túl meleg, de éppen megvéd a kicsit hűvösebb időtől. Roppant kifinomult hatást kelt, minden stílusban kiválóan működik, szinte nincsen megkötés. Velúrban főként felsőruházatban gondolkodjunk, vagy cipő és kiegészítők terén, mint a táska, férfi clutch, öv stb.

 55326786cf56b7254483be692ab5736f.jpg

HOGYAN VISELD?

A velúr magában hordoz egy erős vintage érzést, ami nem csoda, hiszen leginkább az 1970-es években hódított. Persze nagyon fontos, hogy megtaláljuk a jó ízlés határát! Elég egy velúr kabát és hozzá maximum egy velúr kiegészítő egy szetten belül, mert könnyen átváltozhatsz woodstocki partiszökevénnyé, vagy komor arcú Winnetou indiánná. Csak stílusosan!

 

JÓL PÁROSÍTHATÓ SZÍNEKBEN GONDOLKOZZ

Akár egy szafarikabátban, vagy egy bomberdzsekiben gondolkozol, érdemes a stílus mellett a színválasztásra is gondolni. A legjobb, ha vadász zöld, barna, szürkésbarna, csokoládébarna, mustársárga, homok vagy kőszínben gondolkozol – a lényeg, hogy neutrális szín legen, ami illik a tavaszi színtrendekhez és közben nagyon jól kombinálható.

A velúrkabát lehet, hogy elsőre nagy kiadásnak tűnik, de ne feledkezzünk meg arról, hogy mennyire hasznos darabja lesz a gardróbodnak, mivel zseniálisan kombinálhatod szinte mindennel.

süti beállítások módosítása