Stíler blog

6 tipp, hogy időt spórolj edzés közben

6 tipp, hogy időt spórolj edzés közben

2017. március 13. - Rigó Ági

Elméletben mi sem egyszerűbb: bemész a terembe, elvégzed a gyakorlatokat, és irány a következő program. Ehhez képest órákat vagyunk képesek elszúrni edzés címén, ráadásul szabad szemmel is jól látható eredmény nélkül.

man-wearing-blue-shoes-running-on-treadmill-in-a-gym-room-fitness.jpg

Ha úgy érezzük, hogy túl sok időt töltünk az edzéssel, ráadásul az eredmények mégsem jönnek, érdemes átgondolni, mivel megy el az idő, és aztán változtatni a rossz szokásokon. Nézzük, mik a leggyakoribb hibák, és mit tehetünk ellenük!

1. LEGYEN EGY TERV

Ha csak céltalanul lézengünk a teremben, és időnként – nem túl nagy meggyőződéssel – lecsapunk egy-egy szabad gépre, nem csoda, ha csak az időnk fogy, az úszógumi marad. Ahogy bevásárláskor is hatékonyabbak vagyunk egy listával, így van ez edzéskor is.

Mindegy, hogy személyi edző segítségével alakítod ki a megfelelő programot, letöltesz egy erre a célra kitalált appot, vagy egyszerűen utánaolvasol a neten – a lényeg, hogy amikor belépsz az edzőterembe, tudd, miért vagy ott, és mit fogsz csinálni.

maxresdefault_6.jpg

2. SPÓROLJ IDŐT SZUPERSZETTEKKEL

A szuperszett lényege, hogy miután egy izomcsoportot megtornáztatunk, rögtön egy következő testrészre végzünk gyakorlatokat. Így az éppen “lefárasztott” izom regenerálódhat, és azonos idő alatt kevesebb pihenővel hatékonyabbak lehetünk.

tumblr_njikh0l4kd1t5d1b9o1_1280.jpg

3. KEVESEBB GYAKORLAT, HATÉKONYABB EDZÉS

Egy-egy testrészt vagy izomcsoportot kismillió gyakorlattal erősíthetünk, de azzal, hogy minden eszközre és gépre áttelepszünk, beállíjtuk azt, majd rövid ideig használjuk, egy csomó üresjáratot építünk az edzésbe. Hasznosabb, ha egy-két gyakorlattípust választunk több ismétléssel, vagy fokozatosan növelt súllyal.

47817d93512bc877a45b615291b5ef3e.jpg

4. HAGYD A FIGYELEMELTERELÉST

A kedvencem, amikor valaki már 10 perce sétál a futópadon, és keresi a tévében a megfelelő műsort a futáshoz, vagy a Facebookot böngészi. Hatékonyabb, ha jó előre összeállítunk egy kellően szórakoztató és motiváló playlistet, amit a terembe lépve elindítunk, és aztán nem szöszmötölünk a telefonon.

f194370c77281309df7ff01b8f195df5.jpg

5. DOLGOZZ IDŐRE!

Az egyes feladatokat végezhetjük időre vagy ismétlésszámra. Nem fogsz megcsúszni a következő edzéssel, ha minden feladatra időkorlátot állítasz, és azt be is tartod. Ha igyekszünk 10 perc alatt minél többet futni vagy minél több ismétlést végrehajtani egy-egy gyakorlatból, hatékonyak lehetünk szoros időkorlátok között is.

ae9a3e6d5609f14dc0e1364f486e9f0e.jpg

6. KONCENTRÁLJ MAGADRA

Jó móka társaságban indulni edzeni, de érdemes tudomásul venni, hogy az ilyen programok nem túl hatékonyak. Ha csacsogunk és egymásra várunk egy-egy gépnél vagy gyakorlatnál, kiesünk a saját tempóból és veszítünk a hatékonyságból.

Ha mégis baráttal/barátnővel érkezünk a terembe, két megoldás van: vagy vegyük szabadidős elfoglaltságnak a programot, és ne frusztráljon a hatékonyság hiánya, vagy pedig búcsúzzunk el egymástól a bejáratnál, és egyeztessük, mennyi idő múlva találkozunk a wellness részlegen.

30443884.jpg

süti beállítások módosítása