Stíler blog

Hogyan vásárolj pólót magadnak?

Hogyan vásárolj pólót magadnak?

2016. november 08. - Rigó Ági

A póló sosem kopik ki a ruhatárunkból. Mindegy, hogy mik az éppen aktuális trendek, vagy milyen évszak van, egészen biztos, hogy a kedvenc pólóink ott figyelnek a gardróbszekrény legkönnyebben elérhető részén. Ha már ebben a ruhadarabban éljük életünk nagy részét, nem árt körültekintően kiválasztani, hogy minél tovább hű társunk lehessen.

lead2_1.jpg

A fekete és fehér pólók igazán klasszikusnak számítanak, szinte lehetetlen mellényúlni velük. Divatosak még a különböző feliratok, grafikus minták, és az utóbbi időben újra divatba jöttek a rockbandás felsők is. Ma már nem csak farmerral hordhatjuk, kifejezhetjük vele a világnézetünket, vagy éppen mosolyt csalhatunk mások arcára. Gyakorlatilag minden árfekvésben találunk belőle, 1500 Ft-tól a határ a csillagos ég – de vajon honnan tudod, hogy a boltban kiszemelt darab megéri-e azt az 5000, vagy akár 50.000 Ft-ot, ami az árcédulán szerepel? Ha szeretnéd okosan költeni a pénzedet, de csak rányomtatott cuki cicát lásd, hanem gondold át jobban a vásárlást!

1. ELLENŐRIZD A CÍMKÉT

Érdemes megnézni a pólóba varrt címkét, amin megtaláljuk az anyagösszetételt és a kezelési útmutatót. Általában legnagyobb arányban pamutból készülnek, de emellett előfordulnak rayonnal vagy valamilyen szintetikus szállal kevert anyagok is. A rayon a pamuthoz hasonlóan természetes anyag, így jól szellőzik, és ezek a szálak egy kis fényt is adnak a textilnek. A szintetikus szálak általában kényelmesebbé teszik a pólót, ugyanis rugalmasabb lesz tőlük az anyag. Hátulütőjük, hogy könnyebben „bebüdösödnek”. Valamit valamiért, nem igaz? Találd meg az alkatodnak és az alkalomnak megfelelő változatot!

main_original_700x0c-1-640x427.jpg

2. ÁTLÁTSZÓSÁG ÉS GYŰRŐDÉS

Mostanában egyre több, szinte teljesen átlátszó anyagú póló lóg az üzletekben. Ha nem fesztiválozni indulsz, vagy vizes pólós versenyre készülsz, akkor azonban válaszd a kevésbé transzparens megoldásokat, azok egyébként is tartósabbak lesznek.

Finoman húzd szét az anyagot, és figyeld meg, mennyire látszik át. A ritkább szövés a látványon túl befolyásolja az anyag tartósságát is, vagyis az átlátszóbbak gyorsabban kopnak, könnyebben eldeformálódnak, stb.

Ha már az anyagot ellenőrzöd, érdemes a gyűrődését is tesztelni. Persze nem kell extrém dologra gondolni: egyszerűen fogd a markodba az anyagot, tartsd szorosan pár másodpercig, és engedd el. Ha már ennyitől úgy néz ki, mint amit megrágott a kutya, akkor jobb, ha az üzletben hagyod a pólót.

giphy_18.gif

3. A VARRÁS MINDENT ELÁRUL

Az igazán magas minőségű pólóknál szinte nem is látni a varrásokat, a legrosszabbaknál pedig még a cérnaszálak is kilógnak itt-ott. Ha a varrások nem egyenesek, esetleg ráncolódik mellettük az anyag, akkor nemcsak a varrás, hanem már maga a szabás is el van rontva – az ilyet jobb az üzletben hagyni.

Különösen kritikus pont a hónalj rész, ugyanis itt látszik a legjobban, ha a póló különböző részeit nem megfelelő pontossággal szabták ki. A váll varrás is árulkodó lehet, például azzal, hogy nem szimmetrikus.

varras.jpg

4. MINDENKI MEGTALÁLHATJA A MAGÁÉT

Ha pólót vásárolunk, a minőség nagyon fontos, hiszen valószínűleg gyakran használt darabra szeretnénk költeni a pénzünket. Azonban mindez mit sem ér, ha nem megfelelő fazont választunk: előnytelen és kényelmetlen lesz, és csak a szekrényben foglalja majd a helyet.

Lányoknál kifejezetten előnyös, ha nem teljesen szűk nyakkivágást választunk. Lehet V alakú vagy kerek is, de a lényeg, hogy ne fojtogasson. A V hosszít, nyújtja a felsőtestet, így ha karcsúbbnak szeretnénk tűnni, mindenképpen érdemes ilyet keresni.

Sokan azt gondolják, hogy a pólónak passzosnak kell lenni, pedig ez hatalmas tévedés. Pláne, ha van rajtunk egy kis felesleg, akkor egy oversize vagy A vonalban bővülő fazon sokkal szerencsésebb választás.

t-shirt-style-new-york-street-style-hot-fashion-trend-fall-2014-nyfw-statement-rapper-tees.jpg

5. VIGYÁZZ A PÓLÓRA, HA MÁR MEGVETTED

A körültekintő vásárlás alap, de ha szeretnéd, hogy a megszerzett póló minél tovább a társad legyen, tanulmányozd át a kezelési útmutatót. A legtöbben nem érintkezünk különösen agresszív szennyeződésekkel, így elég, ha maximum 30 fokos vízben mossuk a pamut pólót.

Finoman lehet centrifugázni, de ha szeretnénk, hogy a pamut szálai ne törjenek meg, szorítsuk ezt a minimumra. A szárítógép sem az, ami kifejezetten meghosszabbítja a pólók életét, így ha lehet, kerüljük azt is. A szárításra a legjobb megoldás, ha vállfán, a radiátortól pár méternyire helyezzük el kedvenc pólóinkat.

nyfw-ss17-street-style-nyfw-graphicshirt.jpg

OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

Lógatva, vagy betűrve hordjuk az inget?

9 outfit inspiráció novemberre

Már David Beckham táskáját is megveheted itthon

8 hiba, amit elkövethetsz a farmeroddal

süti beállítások módosítása