Stíler blog

Te turizol?

Te turizol?

2015. július 05. - Dobos Emese

Míg évekkel ezelőtt szinte „megvetett” dolog volt, addig ma sokan járnak turkálókba, hogy „megfűszerezzék” ruhatárukat. Te turizol?

clothes_flea_market_1.jpg

Ha az ember vidéken nő fel, akkor értelemszerűen szembesül azzal a problémával, hogy van a városban néhány r*bancbutik és turik, de jó minőségű, trendi ruhadarabokhoz csak akkor jut hozzá, ha felutazik Budapestre (nyilván ma már más a helyzet, de nem tegnap voltam azért általános iskolás).

Most, hogy dübörögnek a leárazások, érdemes ezeket a szabályokat szem előtt tartani akkor is, ha nem turkálóba térsz be. Az idei divat bővelkedik a retró trendekben: a trapéznadrág, a farmerdzseki és a hetvenes évek úgy általában visszatértek - modern darabokat inkább a leárazásokon keress, míg turkálókban akár autentikus dolgokra is bukkanhatsz.

Rengeteget számít, mit hozunk otthonról, hogy mihez hogyan viszonyulunk. Nagymamám előszeretettel járt turkálókba, amolyan „arany keze” volt és kifogástalan, biztos ízlése, vele született eleganciája. Sportot űzött ebből: minél jobb áron, minél márkásabb, minél jobb minőségű, minél klasszabb darabokat vadászott. Így tőlem sem áll távol ez.

shoppers2_2.jpg

Sokan viszolyognak még most is attól, hogy „más levetett darabjait” viseljék. A másik véglet pedig a csak turis, vagy maguk által készített, fenntartható ruházkodás jelszava alatt működő slow fashion-követők. Ma már nem a kereset mércéje az, hogy turkálókba jár-e az ember. Ha tudnák a kétkedők, mennyi hordatlan, új darab lapul ilyen helyeken! Sok (főként brit) márka az előző szezonok darabjaitól is ily módon szabadul meg. Szintén ilyen darabok lelőhelye az I love Bizsu és a Party 22, amelyből többet is találtok Budapesten!

Mint említettem, előszeretettel járok turikba (bár viszonylag ritkán jutok el), ráadásul örököltem a nagymamám „arany kezét”: vettem már (természetesen eredeti) Yves Saint Laurent selyemruhát párszáz forintért, vagy Burberry gyapjúsálat és övet, hogy csak néhány abszolút kedvencet említsek. Ezeket a kincseket pedig előszeretettel kombinálom a meglévő, akár designer, vagy fast fashion kedvencekkel. Garantáltan egyedi darabokra bukkanhatsz, amik nem jönnek veled szembe az utcán! Na, de mire figyelj, ha turizásra adod a fejed?

shop-035a.jpg

Ne menj egyedül – vigyél magaddal egy barátnőt. Könnyű megrészegülni a sok hiperolcsó darab láttán: ilyenkor kell a kontrol és a segítség, hogy mi is áll tökéletesen. Ami nem az igazi, azt felesleges megvenni!

Ha még úgy képzeled el a turikat, hogy egy hatalmas, kiöntött bálában kell kotorászni: rengeteg olyan turkáló van, ahol vállfán válogathatsz a darabok között.

Légy reális! Ha megtetszik egy egyszerűbb darab, viszont drágább, akár többezer forint, minek vennéd meg? Ennyiért vadonatújat kapsz egy leértékelésen is. Keresd tehát a kincseket és az egyedit!

Figyelj a hibákra! Lehet hibás termék a felhozatalban, ezért légy nagyon óvatos és figyelmes: vizsgáld meg a darabot, mielőtt fizetsz a kasszánál. Kerüld a gyanús foltokat és az anyagban keletkezett lyukakat, ezek sokszor menthetetlenek. Ellenben egy gumicsere, nadrágfelhajtás ne legyen akadály!

Próbálj! Nézd meg hátulról is! A legtöbb ember ránézésre nem tudja megállapítani, hogy a kiválasztott ruhadarab méretben tökéletes-e számára, ezért mindig próbálni kell. Másfelől: így a rejtett hibákat is könnyebben felfedezed!

Beleszeretsz, de túl bő/szűk/rövid/hosszú? Hagyd ott. Úgysem fogod megcsináltatni. Feleslegesen fog állni a szekrényedben, és egy gardróbfrissítés során fogsz rádöbbenni, hogy mióta ott lapul már, és sosem hordtad.

dsc_1348.jpg

Figyelj az árra! Vannak felkapott, vállfás helyek, ahol szinte annyiért kapsz egy régi, hordott darabot, mint egy újat. A kilós helyeken pedig lemérik a ruhadarabot és úgy kapod meg az árat: egy-egy gyöngyökkel, kövekkel gazdagon díszített darab többe kerülhet, mint amivel először számolnál!

A vintage nem egyenlő a turival. Míg a vintázs darabok alatt régebbi, klasszikus és múltidéző darabokat értünk, turikban bukkanhatsz abszolút trendi, de régebbi darabokra egyaránt.

Ne törj le! Mivel mindenből csak egy van, így könnyen lehet, hogy több ruhadarabba is beleszeretsz, azonban pont eggyel kisebb vagy nagyobb méretű kellene neked. Lehet, hogy órákon keresztül válogatsz, majd üres kézzel térsz haza. Van ilyen, majd legközelebb találsz valami igazán klassz darabot!  

LV, Chanel, Dior és társaik? Csak óvatosan! Azért ilyen helyeken is sok a kópia, ami pedig nem stíler, ahogy azt már egy korábbi cikkemben is írtam!

Tovább stíler divattippekért kattints:

 

süti beállítások módosítása