Stíler blog

5 hiba, mait elkövetsz borotválkozás közben

5 hiba, mait elkövetsz borotválkozás közben

2018. január 19. - Pusztai Olivér

A borotválkozás, mint rituálé teljesen eltűnt a 21. századból. Igyekszünk minél gyorsabban túllenni rajta, hogy rohanjunk tovább, és nem foglalkozunk a részletekkel. Persze aztán mi vagyuk a legjobban meglepődve, ha bőrünk feladja a harcot és borotválkozás után égő, fájó, kipattogzott arccal lépünk be az irodába reggelente. Ha veled is ez a helyzet, akkor valamit nem jól csinálsz! De vajon mit rontasz el, és hogyan lehet orvosolni?

7fc36cf60b7b924bace9638a939a5528.jpg

SZÁNJ TÖBB IDŐT AZ ELŐKÉSZÜLETRE

A legtöbben borotválkozás előtt mindössze csak bevizezik az arcukat, azonban ez nem elég ahhoz, hogy az erős szőrszálak felpuhuljanak. Nem hiába alkalmazzák a forró törülközős puhítást a barber szalonok, aminek köszönhetően 5 perc alatt fellazítható az összes erős szőrszál. Persze kinek van ideje szalonba járni borotválkozni? Sokkal egyszerűbb otthon megoldani. Éppen ezért érdemes egy forró fürdővel kezdeni, sőt, arcradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket és az elöregedett szőrszálakat. Utána jöhet a borotválkozás!

shavingmistakes6.jpg

NEM MINDEGY MIVEL BOROTVÁLKOZOL!

Az átlag borotva 3-5 pengével rendelkezik, ami valóban megkönnyíti a borotválkozást. Elméletben. Tény, hogy gyorsabb így, viszont a pengék közötti vékony résben felgyűlhetnek a már leborotvált szőrszálak és eltömíthetik a hézagokat, így onnantól már kevésbé hatékony az eszköz. Emellett a több pengés borotva teljesen alkalmatlan arra, hogy ha szakállad vagy borostád van, könnyen és egyszerűen letisztázd a kontúrokat. Arról nem is beszélve, hogy az 5 soros pengénél mind az 5 penge legyalul egy kicsit az arcbőrből is, ettől sokkal sérülékenyebbé válik az arcod felülete. Az alábbi okokból kiindulva ezért váltottam 2 soros borotvát és kértem el nagyapám szárnyas pengéjét. Tudom, hogy ezekkel lassabban lehet dolgozni, de sokkal szebb lesz a végeredmény és sokkal kíméletesebb az arcomhoz is.

againstgrain.jpg

A BOROTVÁLKOZÁS MŰVÉSZETE

Kézenfekvő, bár sokan nem tudják, hogy a bőrpír és a begyulladt szőrtüsző ellen a legjobb megoldás, ha a szőr növekedésével megegyező irányba borotválkozol. Így nem sérted meg a szőrszálat és a bőrődet sem. Ez persze csak a kézi brotválkozásra vonatkozik, a gépet alapvetően nem szeretem, mert az én arcbőröm totálisan alkalmatlan arra, hogy elekromos borotvával gyaluljam le.

b92638aa4c9ed5f5869b0d9e992669d4--beard-game-beard-grooming.jpg

AZTÁN BOROTVA HABOT HASZNÁLSZ-E?

Eszedbe se jusson borotválkozás közben kihagyni a borotvahabot! Sokan elfelejtik és nem tartják túl fontosnak, azonban mindenkit arra figyelmeztetnék, hogy legyen kedves használni, mert nagyon megkönnyíti a borotválkozást. Ez abban az esetben igaz, ha minőségi terméket használunk. A drogériákban kapható silány minőségű termékek ugyanis teljesen alkalmatlanok erre a feladtra, hiszen kémiailag állítják őket elő. Olyan habot vagy szappant válassz, ami szulfát és parabénmentes, nem tartalmaz alkoholt és tartósítoszereket sem. Ideális esetben a borotválkozó krém sterilizál (nem alkohollal, hanem citromsavval), rehidratál és ápol. Ne feledd, azért mégiscsak legyalulod a bőrödet, ami majdnem olyan, mintha mélyhámlasztásra mennél 2-3 naponta. Érdemes natúr vagy teljesen “mentes” terméket használni a finom, puha bőrre.

1369381253_73270.jpg


ÁPOLD A BŐRŐDET BOROTVÁLKOZÁS UTÁN!  

Megborotválkoztál és máris az ajtó felé veszed az irányt? Biztos? Nem hagytál ki egy lépést? Mondjuk a borotválkozás utáni arcápolást? Mindig használj hideg, zselés after shave-et, hogy a frissen borotvált bőrödet megnyugtassa. Fontos, hogy a készítmény ne legyen zsíros, inkább vizes bázisú!

using-an-aftershave-849x516.jpg

süti beállítások módosítása