Stíler blog

Hogyan öltözz fel esküvőre?

Hogyan öltözz fel esküvőre?

2017. június 03. - Pusztai Olivér

Meghívást kaptál egy esküvőre és máris lever a víz, mert fogalmad sincs, hogy mit vegyél fel? Utálsz nyakkendőben feszengeni, de alulöltözött sem szívesen lennél? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet és ötletet, hogy biztosan te legyél a legjobban öltözött vendég ismerősöd nagy napján.

  latest-coat-pant-designs-font-b-light-b-font-font-b-blue-b-font-font-b.jpg 

OLVASD EL A MEGHÍVÓT

A legfontosabb, amit divat szempontból figyelembe kell venni egy esküvőn az az, hogy betartsuk a dress code-ot. Ha már abban a megtiszteltetésben van részed, hogy ott lehetsz a barátod vagy rokonod életének legnagyobb eseményén, igazodj ahhoz, amit előírnak. Ez a minimum.

 

MARADJ A STÍLUSODNÁL

Az, hogy előírnak egy bizonyos dress code-ot, még nem jelenti azt, hogy megfosztanak a személyiségedtől és a stílusodtól. Elegáns viseletben is épp ugyanúgy meg lehet mutatni az egyéniségedet, még akkor is, ha éppen csokornyakkendőt kell hordani díszzsebkendővel.

 

NE LEGYÉL FELTŰNŐ

Ha esküvőre vagy hivatalos, öltözz úgy, hogy biztosan ne legyél feltűnőbb, mint a leendő férj. Ne válassz neon pink öltönyt, ne öltözz harsányan, hagyd meg a fő embernek a reflektorfényt. Ez az ő napja.

 

CSEKKOLD A HELYSZÍNT

Mielőtt eldöntöd, hogy mit viselj, érdemes megfontolni, hogy hol fogják megtartani a ceremóniát. Például ha egy tengerparti, vagy vízparti esemény, akkor inkább gondolkozz vászonzakóban, mint fekete öltönyben és lakkcipőben. És persze igaz ez az ellenkezőjére is, ha egy kastélyban van az esküvő, ne flip-flopban érkezz.

 

Most pedig vegyük végig, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba, és mit mivel érdemes hordani!

A LEGELEGÁNSABB VERZIÓ: BLACK TIE

A maximum elvárás a black tie, amit kérhetnek az esküvői dress code szerint. A black tie azt jelenti, hogy fekete, vagy éjkék szmokingot kell viselni fekete haskötővel és fekete csokornyakkendővel, fehér díszzsebkendővel és szigorúan lakkcipővel.

summer-wedding-17-tux.jpg

Ebben az esetben érdemes egy jó kölcsönzőt választani, akik minőségi anyagból készült szmokingot tartanak. Persze vehetsz is egyet, de nem hiszem, hogy egy évben egynél többször fel fogod venni, ebben az esetben meg félő, hogy amit ebben az évben megveszel, az vajon jövőre is jó lesz-e rád.

 

OKOS VÁLASZTÁS: HÁROMRÉSZES ÖLTÖNY

Ez az összeállítás eggyel visszafogodtabb, mint a black tie, mégis nagyon elegáns és sokkal több szabadságot ad, mint elsőre gondolnád. Okos választás ebben megjelenni, főleg azoknak, akik nem rajonganak a nyakkendőkért, ugyanis ebben az esetben egy fehér Oxford inggel, vagy egy kigombolt nyakú klasszikusabb darabbal megúszhatjuk a feszengést.

summer-wedding-17-three.jpg

A másik nyomós ok a háromrészes mellett, hogy akkor is jól fogsz kinézni, amikor elkezdődik a buli és mindenki megszabadul a zakójától, hiszen a mellény még mindig öltöztetni fog. A háromrészes esetében én biztosan egy kétcsatos, elegáns cipőben gondolkodnék, amihez elég egy titokzokni is, mert stílusban bőven belefér ebben az esetben.

 

ELEGÁNS ÉS LETISZTULT

Az esküvők túlnyomó többségében egy modern, kétrészes öltöny teljesen megfelel. Ez lehet egy vagy kétgombos, szűkített szabású, ami finoman követi az alakot. Érdemes csináltatni, vagy ha konfekciót vásárolsz, akkor utólag méretre igazíttatni, hiszen ezt az öltönyt bátran felveheted egy alkalomnál többször is, ha az inget és a kiegészítőket lecseréld.

 summer-wedding-17-two.jpg

Érdemes figyelni a megfelelő anyagválasztásra. Külső helyszín esetében kellően szellőző, légáteresztő szövetben gondolkodjunk, mint pl. a vászon, a pamut és ezek keverékei. A merinó gyapjú inkább beltéri esküvők esetén, illetve hűvösebb helyeken történő ceremóniák alkalmával hasznos.

 Színben válassz kobalt vagy petróleum kéket, bézst vagy egy olyan semleges színt, mint a például a kő. Az ingnél maradj a klasszikus árnyalatoknál, mint a fehér, a világoskék, vagy a rózsaszín. Ha kiegészítőt választasz (nyakkendő és díszzsebkendő) törekedj valami egyszerű darabra, ami lehet az öltöny tónusa vagy egy nyomtatott minta. Cipő esetében a Brouge és az Oxford is tökéletes választás.

 

A NAGY VARÁZSLAT: KÉTSOROS ZAKÓ

Ha tényleg nem tudunk mit felvenni, és „megúszósra” vesszük a formát, akkor a kétsoros zakós öltöny lesz a legjobb barátod. Mivel a dupla gombsor miatt a zakó nagyon zárt, az ing nem kap nagy hangsúlyt, ráadásul manapság a nyakkendő kérdést is kifejezetten lazán kezelik ennél a stílusnál (is).

summer-wedding-17-db.jpg

Hogy elkerüld a bankár és a biztosítási ügynök megjelenést, ne válassz túl sötét színt vagy feketét, inkább világos, középtónusú vagy élénkebb színben gondolkozz!

A kétsoros azért is nagyon jó választás, mert kiemeli a derekat, azaz formál, ha éppen nem a négy gombos verziót választod, hanem a hat vagy nyolc gombosat, akkor még optikailag nyújtani is fog.

 

KEVERD A STÍLUSOKAT

A kevésbé formális esküvők esetében megkapod azt a szabadságot, hogy te válogasd össze a nadrágot és a zakót is, stílusodnak és kedvednek megfelelően. Ha már kiválasztottad a megfelelő szövetet, jöhet a színválasztás. Ebben az esetben, fontos, hogy egy kis színérzékkel rendelkezz, hiszen nem egy egyszínű öltönyről beszélünk.

summer-wedding-17-seperates.jpg

Ami nagyon divatos ebben a szezonban: a szürke, kék árnyalatok, pasztell színek, puhább hatású neutrális színek, bézs, kő, babakék, halvány sárga, menta. Fontos arra is figyelni, hogy melyik lesz a szett sötét és világos része. A legtöbben a sötétebb zakót és a világosabb árnyalatú nadrágot választják.

A kiegészítők területén is sokkal több a lehetőség. Jöhetnek a nubuk és hasított bőr cipők titokzoknival, egy-egy érdekesebb díszzsebkendő és egy Oxford, vagy nyakkendő nélküli könnyed ing.

süti beállítások módosítása