Stíler blog

Tisztázzuk! Férfiak és a szandál

Tisztázzuk! Férfiak és a szandál

2015. június 10. - Sebó Krisztián

A szandál viselése rendkívüli mértékben megosztja az embereket, pedig pályafutása már az ősidőkben elkezdődött. A legkorábbi régészeti lelet van vagy tízezer éves: a kezdetleges változat egy bőr vagy fakéreg, amit szíjakkal erősítettek a lábfejhez. Azóta természetesen rengeteg újítás történt, de egyvalami nem változott: ez a nyáron igencsak kellemes lábbeli nem kopott ki a divatból.

copper_canyon_50_miler_138.JPG

Én egy toleráns ember vagyok (bár ahogy leírtam, és végigpörgettem a fejemben a cikk többi részét, már tudtam, hogy ez nem teljesen őszinte kijelentés...), hiszen úgy gondolom, az ember úgy fejlődik, ha minél nyitottabb és látóköre széles. Így történt, hogy körülbelül 8 évesen megengedtem édesanyámnak, hogy szandált adjon rám. De nem én akartam, becs' szó, már akkor önálló stílusom volt... hogy milyen, azt ne firtassuk. Önálló!

Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy most nem egy tedd, ne tedd jellegű olvasmány következik, de valamit muszáj leszögeznem már most. Egyértelmű, hogy a zokni + szandál kombináció értelmezhetetlen, nem csak számomra, szerintem igen sok embernél is kiveri a biztosítékot. Nem is firtatnám ezt a részt, hiszen ezt a témát már bőven kiveséztük, sőt, zokniviselés-ügyben is remek összefoglalóval szolgálhatunk. Annyival lezárnám, hogy a szandál nyitott lábbeli, melynek általában bőr a talpa, kényelmes, lélegző darab, így a frottír vagy bármilyen más jellegű zokni viselése nem előnyös hozzá (az sem segít, ha titokzoknit viselsz vele, mert nem marad titok... egyáltalán).

Amikor a tavaszi cipők már túl melegek az időjáráshoz, bevetjük a nyári változatokat. Aztán amikor már azt is soknak érezzük, elkezdünk kokettálni a szandállal. Tehát félre most a divatbakikkal, és vegyük komolyan a szandál-témát! Bármelyik verziót is választod, az alap az, hogy gondosan pedikűrözött lábbal teszed. Ne kövess el felesleges hibákat, és ha szükséges, a szőrtelenítéstől se riadj vissza: kizárólag a hobbitoknál elfogadott a rémesen szőrös lábfej.

A természet lágy ölén

Az első csoport a hétvégi kiruccanáshoz és kiránduláshoz való szandáloké! Én értem, hogy ha valaki befektet egy minőségi darabba, akkor minél többször szeretné viselni. De ne feledjük, hogy ezek nem hiába túrákra, vagyis terepre kitalált darabok! Anyaguk, kialakításuk és fazonjuk egyaránt a vadonban való könnyebb mozgást szolgálják és segítik.

Igaz, kaphatóak univerzális darabok, melyek lifestyle lábbeliként is funkcionálnak, de egyáltalán nem stílusosak. Úgy gondolom, akinek van szépérzéke, annak muszáj kicsit figyelembe venni a divatot is a funkció mellett! Egy szó mind száz, az ilyen jellegű lábbeliket hagyjuk meg Budapest határain kívülre, a hegyekbe!

6356800271479050631886339524_hiking_chacos.jpg

Stílus a városban

A második kategória inkább a trendet követő és ezáltal egy modernebb szandál fazon, amely tökéletes viselet a városi forgatagban. Az ilyen darabok általában finom bőrből készülnek, elegánsak és tökéletesen passzolnak egy jól kiválasztott hétköznapi viselethez. Férfiaknál a fekete vagy barna változatok hódítanak, míg a hölgyeknél nem ritka az ezüst vagy aranyszínű szandál sem.

Higgyétek el, az ilyen jellegű szandálok is kényelmesek: talpuk bőr, mely csodásan alátámaszt, és nem csúszkál benne a lábunk, nem töri azt, illetve csak annyira, amennyire egy új cipőnek "kell" :) Minőségi darabot könnyen találni és azt is ajánlott választani, hiszen biztosan sokáig hű társunk marad.

white-trousers-pants-men-sandals-men-style-fashion.jpeg

Haladók kipróbálhatják: papucs az utcán

Ha egy kicsivel kevesebb finom bőrpántból áll a szandál, az már akár papucs is lehet. Fontos, hogy ez a változat még a szandálnál is lazább hatást kelt, tehát jobb meghagyni a hétvégi lazításhoz. Nem zárom ki, hogy valaki méltósággal és stíleren tudja viselni, de vigyázzunk, könnyen kelt vicces hatást.

Fontos elmondanom,hogy természetesen mindenkinek megvan az egyedi stílusa és életvitele (hiszen toleráns vagyok, mint fentebb már megállapítottuk…), így eldöntheti, hogy merre szeretne elindulni, ha egy ilyen jellegű vásárlást tervez!Egy a fontos, te érezd jól magad a bőrödben vagy az új lábbelidben és ahogy nem edzel cilinderben, úgy ne hordj túraszandált az aszfalton. Kérlek!

c309472eee39a63e773286ddc94d7192.jpg

További Stíler cikkek:

süti beállítások módosítása