Stíler blog

Így készülj fel a koronavírus második hullámára!

Így készülj fel a koronavírus második hullámára!

2020. augusztus 21. - Pusztai Olivér

A márciusi világjárvány következtében kialakuló helyzet változások olyan sorát hozta magával, ami teljességgel felborította eddigi megszokott életünket: a “szociális távolságtartás” betartása, a munka- és tanulási körülmények hirtelen módosulása, a kijárási korlátozások, megszokott tevékenységeink és lehetőségeink elvesztése vagy radikális átalakulása, az önmagunkról és szeretteinkről való gondoskodás lehetőségeinek megváltozása, rendkívül erős stresszforrást jelentettek mind az egyének számára, mind pedig közösségi szinten. Az egyszerre bekövetkező változások miatt az életünk legtöbb területén nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnunk, ami mind lelkileg, mind testileg rendkívül megterhelő volt.

koronavirus_1_1200x900.png

 

VIGYÜNK RENDSZERT A MINDENNAPJAINKBA

Alakítsunk ki egy állandó, szigorú napirendet, vezessünk be új rutinokat, és a megváltozott körülmények között is igyekezzünk strukturálni a napi tevékenységeinket – ez sokat segíthet abban, hogy visszanyerjük biztonságérzetünket, valamint oldhatja a felborult életritmus következtében fellépő tüneteket (pl. az alvászavarokat, étkezéshez kapcsolódó problémákat).

 

NEM MOSÓDHAT ÖSSZE TÉR ÉS IDŐ

Fontos, hogy ki kell alakítani egy napirendet, ami alapján élünk. A home office nem állhat abból, hogy egész nap a pizsamában ülünk. Csináljunk úgy, mintha nem lenne pandémia, nem mosódhat össze a tér és idő, mert akkor elveszünk. Fontos, hogy megszabjuk a határokat, és megtartsuk a privát szféránkat, hiszen ennek hiányában nincs mit mondanunk egymásnak, eltűnnek a közös családi események “ünnepi” jellege, mint amikor leülünk például egy közös vacsorára az asztalhoz. Kiváló ötlet, ha ezekhez az eseményekhez kiöltözunk 

 

KEZDJ VALAMIT A SZABADIDŐDDEL

Iktassunk be tudatosan örömteli, azaz kikapcsolódást, esetleg önfejlesztő tevékenységeket is a hétköznapjainkba, lehetőleg napi rendszerességgel. Erre például tökéletes a The Bright Academy 26 online kurzusa, ami számos megoldást nyújt akár a karrierváltáshoz és online munkavállaláshoz elsajátítható tanfolyamok közül, mint a kreatív írás, java programozás, virtuális asszisztens, illetve a coach képzés. Így nem kell amiatt aggódni, ha a következő pandémia során jelenlegi állásunkat elveszítenénk. Ha esetleg nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen munka illene hozzánk legjobban, akkor egy gyors online teszt azonnali segítséget nyújt abban, hogy milyen irányban érdemes elindulni. Ezen kívül a magánéletünkben is hasznos tanfolyamokkal is bővíthetjük képességeinket, mint a konfliktus-, vagy a stresszkezelés, időgazdálkodás és hatékonyság a home officeban, illetve a projektmanagement szoftverek ismerete a gyakorlatban. Az előző karantén ideje alatt, nagyon sok kiváló szakember csatlakozott az akadémiához, hogy tudásuk legjavával segítse mindazok életét, akik úgy érezték, hogy elakadtak az életükben. Az értékes tudáshoz és a magasabb színvonalú tanulási élményhez most 10%-os kedvezményt is felhasználhatunk, ha az OLIVER10-es kupon kódot beírjuk a tanfolyamok megvásárlása alkalmával.

 rs8330_gettyimages-1035789100-hig.jpg

NE SZAKÍTSD MEG A KAPCSOLATAIDAT

A “szociális távolságtartás” nem azonos az “érzelmi távolságtartással”! Tartsuk rendszeresen online összejövetelt a szeretteinkkel, barátokkal, ismerősőkkel. Számos online felületen játszhattok társasjátékot, rendezhettek tematikus beszélgetéseket, közös mesemondást a gyerekeknek, kipróbálhattok személyes és mentális fejlesztő gyakorlatokat is. Ezáltal jelentősen csökkenthetjük a másoktól való tartós elszigeteltség negatív pszichés következményeit, miközben élményt kaphatunk és adhatunk a hozzánk közel álló ismerőseinknek.

 zoom02-1.png

HAGYJÁL PRIVÁT SZFÉRÁT MAGADNAK

Bár az ember társas lény, mégsem arra van kitalálva, hogy a nap 24 órájában össze legyen zárva másokkal. Engedd meg magadnak, hogy olyan külső ingerek, élmények érjenek, ami csak a tiéd, amit majd az esti közös vacsora alkalmával megoszthatsz a többiekkel. Ezzel lehetőséget teremtesz az új befogadására, illetve máris egy jó témával ülhetsz le az asztal mellé a többiekkel. 

 

ÉRDEMES MÁR MOST KERESNI EGY JÓ PSZICHOLÓGUST

A márciusi pandémia alatt megnövekedett a pszichológusok és life coachok iránti igény, ami teljesen érthető, hiszen sokaknak szüksége volt egy olyan szakemberre, akik segített a karantén időszak alatt szerzett sérüléseket feldolgozni és kijavítani. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a problémánkra egy teljesen független számunkra ismeretlen ember objektív és segítő dondolatai rávilágítsanak olyan gondolkodásra, perspektívákra, amiket párunkkal családtagunkkal később megbeszélhetünk. 

85.jpeg  

MI LESZ A KARÁCSONNYAL?

Legtöbben a decemberi ünnepi időszaktól tartanak a legjobban, mert félnek, hogy egyedül, a négy fal között kell eltölteni azt. Szerintem a Karácsony pont akkor van, amikor mi szeretnénk, nem kell dátumhoz és időponthoz ragaszkodni, mi alakíthatjuk úgy az ünnepeket, ahogyan nekünk a legjobb, a lényeg, hogy megmaradjon az a hangulat és érzésvilág, amihez ragaszkodunk. Érdemes már most előre megvenni az ajándékokat és becsomagolva odaadni szeretteinknek, hogy ha eljön az általunk kiválasztott időpont, akkor online videóhívás keretén belül kinyithassuk a meglepetéseket, és együtt örülhessünk nekik. 

 

süti beállítások módosítása