Stíler blog

7 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL AZ IKONIKUS CHAMPAGNE-HÁZRÓL

7 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL AZ IKONIKUS CHAMPAGNE-HÁZRÓL

2018. június 08. - Pusztai Olivér

Harmadjára kezdi nagyszabású, globális pezsgőzéssel a nyarat a Moët & Chandon. Legyen az egy gourmet brunch, egy medenceparti, egy különleges vacsora, vagy épp a rooftop bárok és a táncparkett nyüzsgő hangulata – ezen a napon jégbe hűtött pezsgő kíséri az emlékezetes pillanatokat és élményeket. Ennek alkalmából mi összeszedtük azt a 7 dolgot, amit biztosan nem tudtál a champagne-házról.

moet_chandon_grand_day_toast.png

1 A Moët és a parti rituálék

A francia Moët & Chandon már több mint 270 éve legendás rituálékkal és fényűző pillanatokkal lepi meg rajongóit. Hozzájuk kötődik a pezsgőpiramis építés (nem véletlen, hogy A Nagy Gatsby jeleneteiben is a Moët tűnt fel) és a hajók pezsgős keresztelése, a szabjázást pedig a pincéikbe többször is ellátogató Napóleon katonái kezdték el. Hozzájuk köthető az első pezsgős bajnokavatás is, amikor a Le Mans-i 24 órás verseny céljában 1967 június 11-én az amerikai pilóta, Dan Gurney kapott egy Jeroboam palackot és a győzelem megünneplésére champagne-ban fürdette meg közönségét.

moet_chandon_grand_day_pyramide.png

 A ház 250. évfordulóján egy gigantikus pezsgősdugó formájú hőlégballonnal utazták körbe a világot a kínai Nagy Faltól a piramisokig. 2006-ban kivilágították a New York-i Szabadság-szobrot, amely épp 120 éves volt, mint az amerikai piacon népszerű White Star pezsgőjük.

 A Moëtért a hírességek is rajonganak, a filmszínház champagne-a több mint 25. éve a Golden Globe hivatalos pezsgője.

 

2. Stílusos szövetség Roger Federerrel

A Moët & Chandon champagne-ház mottója, a siker és stílus megtestesítőjeként választotta nagykövetévé Roger Federert még 2012-ben, akinek így mindig volt mivel ünnepelnie elképesztő karrierének nagy győzelmeit. 1000. győzelmére egy 15 literes ’Nebuchadnezzar’ óriáspalackkal lepte meg a ház. Idén év elején arról érkezett hír, hogy Federer újra történelmet írt, megszerezte huszadik Grand Slam-győzelmét az Austral Openen. Most pedig a Time választotta a 100 legbefályosabb személyt bemutató magazin címlapjára minden idők legeredményesebb versenyzőjét!

Nemrég a Moët & Chandon is újabb partit rendezett Federernek, ezúttal karrierének 20. évfordulóját ünnepelték, stílusosan másik nagykövetük, Yannick Alléno éttermében, a Pavillon Ledoyen-ben. Itt, Párizsban mutatta be a ház a bajnoknak dedikált méretes, magnum különkiadást, amit bőrszallagok borítanak, épp mint Federer ütőjét. A ‘Greatness Since 1998’ kiadásból mindössze 20 palack készült, a pezsgő évjárata a versenyző első versenyéve, azaz 1998. Másik különlegessége Federer kézjegye és egy második felirat – “Az álmok igenis valóra válnak”. A tenissztár anno ezekkel a szavakkal kommentálta, hogy újra világelső let a ranglistán. A ház a teljes bevételt jótékony célra ajánlotta a Roger Federer Foundation-nek.

 

3. Nem minden pezsgő Champagne!

Champagne csak Champagne-ból jöhet, avagy a világhírű francia pezsgő akkor igazi, ha erről az észak-francia borvidékről származik. A Moët a régió egyik legtekintélyesebb szereplője, 1 150 hektár saját szőlőterülettel rendelkeznek (ennek 50 %-a grand cru és 25 %-a premier cru fekvésű,) emellett az óriási Champagne régió minden szegletéből vásárolnak. Így a házasításhoz mindhárom szőlőfajta – pinot noir, chardonnay, pinot meunier – és a szubrégiók adottságait is ki tudják használni, összesen 200 termőhely, köztük mind a 17 grand cru és több mint 30 premier cru ültetvényhez is hozzáférésük van.  A nagy egész, Brut Impérial pezsgőjük például több mint 100 alapborból áll össze. Ahogy a franciák mondják, erről szól a házasítás művészete!

moet_grand_vintage_rose.png 

4. A stílus örök

A Moët & Chandon 1743-as alapítása, több mint 270 éve csiszolja stílusát, elegánsan egyensúlyozva a friss, gyümölcsös és finoman érett karakterjegyek között. Hogy zászlóshajójuk, az Impériál palackjában évjárattól függetlenül hasonló élménnyel taálkozzanak a pezsgőrajongók, minden a megfelelő szőlő forrásokon és a házasításon múlik. A kulcsfeladatot Benoît Gouez pincemester és csapata végzi. A feladat, hogy minden szüretből a lehető legtöbbet hozza ki, vagy ahogy ő fogalmaz: “hogy kiemelje és finomítsa azokat a különleges jegyeket, amelyek csakis a Champagne régióban termő szőlőkre jellemzőek”.

 

5. A piramis csúcsa 

Ha a pince csúcstételeit keressük, akkor a válasz a Moët & Chandon Grand Vintage. A ház az elsők között volt, aki 1842-ben egyetlen év szőlőiből készített házasítást, hogy aztán hosszan érlelje és ezzel az évjárat sajátosságokat zárja palackba. Több mint 170 év alatt eddig 73 alkalommal készítették el, a kincset érő gyűjtemény Épernay-ben, a pincék hűvösében pihen. Az extrém hosszú érlelésnek köszönhetően hihetetlenül gazdag és kifinomult tételek mutatják meg leginkább, mire képes a ház és milyen hosszan eltartható pezsgőket adhat Champagne. A sorozat legfrissebb tagja a 2009-es évjárat, amelyet nem kevesebb, mint 7 évig érlelnek!

 

6. Merészség és kísérletezőkedv

A champagne etikettel szakítva a Moët & Chandon 2011-ben lépett egy merészet és olyan pezsgőt kreált, ami kellően intenzív, hogy jégkockával a pohárban is megtartsa karakterét, sőt, a forró napon gyorsan olvadó jéggel is elbír. Az Ice Impéiralban a pinot noir a gyümölcsösség és tartás mellett jól integrálja a magasabb dosage-t (a pezsgő cukortartalmát), a chardonnay pedig az utóízt teszi frissé. A modern, sokak szerint egyenesen vakmerő koncepciót nemrég Rosé változata is követte, amely tavaly nyáron debütált Magyarországon.

 moet_ice_impe_rial_on_ice.png

Ami közös bennük, az a hófehér palack. És a legizgalmasabb, hogy a napfény, vízpart, szórakozás jegyében még extrákkal is kipróbálhatjuk az Ice Impérialt. Bevált megoldás a menta levél, lime, grapefruit vagy narancs héj, kicsit bevállalósabb az uborkaszelet, egy vékony szelet gyömbér, málna vagy kardamom mag.

 

7. Három Michelin-csillagos séflegenda ételpárjai

Yannick Alléno a legnagyobb francia séfek egyike, két éttermét is három csillaggal jelzi a Michelin kalauz. 2014-ben kezdett közös munkába a Moëttel, hogy a pincemesterrel közösen többet nyújtsanak annál, mint két ízélmény talákozása. Elszántan dolgoznak rajta, hogy az étel és a megfelelő champagne összjátéka új magaslatokat nyisson.

 moet_rose_impe_rial.jpg

Alléno és a Moët legújabb dobása a párizsi Pavillon Ledoyen-ben nyílt meg. Az Inside névre keresztelt különteremben ablakot nyitottak a csúcskonyhában zajló folyamatokra, miközben a Moët pincemestere, Benoît Gouez 1990 és 2000 közötti évjáratos tételekből – a Grand Vintage Collection sorozatból válogatott, amelyek kizárólag az Inside-ban elérhetőek.

süti beállítások módosítása