Stíler blog

Miért kellene minden férfinak flanelinget hordani?

Miért kellene minden férfinak flanelinget hordani?

2017. szeptember 19. - Pusztai Olivér

A flanelingről általános a negatív vélemény a divatrajongók között, amit az elmúlt évtizedeknek köszönhetünk. Ez az egyébként sokoldalú és mutatós ruhadarab általában a hipszterek, a rockerek, sokszor a punkok és a grunge rajongó körében népszerű, pedig ennél ezerszer izgalmasabb.

kepernyofoto_2017-09-18_13_53_22.png

A legtöbben még mindig negatívan vélekednek erről a roppant sokoldalú, kényelmes és meleg őszi ruhadarabról, ahelyett, hogy elengednék az idióta szereotípiákat és beillesztenék a ruhatárukba ezt az egyébként technikai ruhának minősülő darabot. Érdemes végignézni a galériát, mert máris világos lesz, mennyire jól variálható ingről van szó!

DE HONNAN SZÁRMAZIK A FLANEL ING?

Alapvetően minden olyan ruhadarab, amit a férfiak istenítenek (pufidzseki, oldalzsebes nadrág, bőrkabát, ballonkabát, bomber, stb.), technikai viselet volt a múlt évszázadban. Némelyik az építő iparból jött, mások a katonai ruházatot ültették át a civil életbe. A praktikus ruhadarabok hamar a kifutók kedvencei lettek, innen pedig egyenes út vezetett a gardróbokba.

A flanel ing eredetileg a 17. században jelent meg az angol vidéki területeken. A gazdák egy könnyen hordható, a mozgást kevésbé akadályozó, meleg, köztes felöltőként hordták, amit gyapjúból vagy nagyon finom pamutból készítettek, hogy megvédje őket az időjárás viszontagságaitól. A flanel ing elterjedésében egy Hamilton Carhartt nevű fickó játszott óriási szerepet, aki az amerikai munkásosztály körében tette népszerűvé a jó kockás inget.

MÁSODIK FÉNYKORÁT ÉLI A FLANEL ING!

A 80-as és a 90-es években mindenki flanel inget hordott, aki egy kicsit is divatos szeretett volna lenni. De mint minden nagy lendület után, törvényszerűen jött a komoly mélyrepülés is, vagyis a flanel egy időre szinte teljesen eltűnt az utcáról, és már csak bizonyos szubkultúrák divatjában maradt meg.

Aztán pár évvel ezelőtt megjelent a favágóstílus, ezzel együtt a hipszter vonal is új életre kelt és újra előkerültek a kockás ingek. Ebben az évben hihetetlen nagy népszerűségnek örvend a flanel! Szerencsére már nem csak rock koncerteken és az Erzsébet téren “piknikező” fiatalokon láthatjuk ezt a darabot, hanem a hétköznapi életbe is betört, és minden előítélettel szemben igenis, hordhatjuk munkahelyre, randira, ahogyan tökéletes a szabadidős tevékenységekhez is.

süti beállítások módosítása