Stíler blog

20 legnagyobb celeb retusbaki

20 legnagyobb celeb retusbaki

2017. április 02. - Pusztai Olivér

Vékony combok, darázs derék és tökéletes alak. Valóban ennyire gyönyörűek és hibátlanok lennének a celebek? Nem, és ezt most 20 szupersztár be is bizonyítja.

 before-after-photoshop-celebrities-44-57d15fd604e74_700.jpg

A divatszakmában dolgozom már jó ideje. Naponta fotózunk tökéletesnek tűnő modelleket és hírességeket, miközben persze mélyen hallgatunk arról, hogy egy-egy fotózás után hány órát töltünk el a Photoshop előtt, az illúziót tökéletesítve. Senki sem hibátlan, de mi annak szeretnénk látni őket.

 

A TÖKÉLETESSÉG ILLÚZIÓJA

Gyakran elhisszük, hogy a sztárok tökéletesek. Persze ez évezredek óta így van: az idoljainkat hibátlannak szeretnénk látni, tökéletesen megformált, jól kitalált bálványokat imádunk. Kezdetben az egyházak aknázták ki ezt a jelenséget, mára viszont háttérbe szorultak, és egy hatalmas iparág épült arra, hogy a celebritások iránti imádatunkból hatalmat és tőkét kovácsoljon. A recept egyszerű: tökéletesnek tűnő emberekkel rámutatni a halandók tökéletlenségére, ezzel ösztönözve őket arra, hogy minél több terméket, kenceficét és ruhát vegyenek meg maguknak, hiszen az ígéret szerint ezek segítségével pont olyan tökéletesek lehetnek, mint a reklámfotón mosolygó, imádott sztár.

anigif_enhanced-12805-1400496157-10.gif

Furcsa és paranoid helyzet ez: elképzelünk egy idealisztikus világot, ami teli van csupa hibátlan és gyönyörű emberrel, majd megpróbálunk mi is ilyenné válni – de mindezzel csak tovább erősítjük magunkban a saját tökéletlenségünk tudatát. Pedig hozzánk hasonlóan ők is egyszerű halandók, csak éppen eltökéltebbek és kitartóbbak: akár a legbizarrabb szépségtrükköket is bevetik, hogy tökéletesnek láttassák magukat, sőt, akár át is szabatják magukat a még hibátlanabb külsőért. Aztán ezek a tökéletesnek tűnő arcok híressé válnak puszta szépségük által, a márkák és magazinok pedig kezüket-lábukat törik, hogy megszerezzék valamelyiküket. Mi pedig boldogan megyünk az orrunk előtt lóbált csali után.

Most arra vállalkozunk, hogy kipukkantsuk a celeb biznisz hatalmas lufiját, vagy legalábbis egy kis karcot ejtsünk rajta.

PORSZEM A GÉPEZETBEN

A piacon hatalmas a verseny: jobbnak, szebbnek, gyorsabbnak kell lenni a konkurenciánál. Ezért aztán előfordulnak hibák a mátrixban, amikor egy rövid pillanatra beleshetünk a kulisszák mögé. A most következő összeállításból kiderül, hogy az imádott celebek is pontosan olyan szarul néznek ki, mint, te vagy én egy szürke hétköznap, és van, hogy a villámtempóban dolgozó fotós, retusőr és kismillió marketinges is elkövet egy-egy hibát, így láthatóvá téve a valóságot. Vagy éppen annyira igyekeznek lefaragni és felpumpálni a megfelelő részeket, hogy ideális helyett groteszk lesz a végeredmény.

 

 

süti beállítások módosítása