Az év végi nagy hajrában sokszor nehéz tudatosan megtervezni a karácsonyi menüt a családnak és a barátoknak. A dolgunkat az is nehezíti, hogy korlátok közé vagyunk szorítva, hiszen szinte kötelező jelleggel kell elkészíteni a tipikus, zsíros, egészségtelen ünnepi ételeket. Itt az idő, hogy beújíts ebben az évben! A Stíler most összeválogatott neked néhány ünnepi fogást, amit könnyű elkészíteni, új színt vihet az étkezésünkbe és nem utolsó sorban roppant egészséges.
Már december elején beindul a karácsonyi őrület! Ilyenkor az idő kétszer olyan gyorsan telik, egyszerre száz dolgot kell csinálni és szinte semmire sincs időnk. Meg kell találnunk a legtökéletesebb karácsonyi meglepetéseket szeretteinknek. Persze valaki már tudatosan online rendeli meg az ajándékokat ahelyett, hogy az üzletekben verekedne embertársaival.
Aztán eljön a 24.-e, amikor kettő szívinfarktus és három agyvérzés közepette beindul a véghajrá. Fel kell díszíteni a lakást, kiválasztani a leghangulatosabb karácsonyi dalokat, hogy minden tökéletes legyen a szeretet ünnepén. Legrosszabb esetben még hátramarad az ajándékok becsomagolása és megint rájössz, hogy pont magadra nem maradt elég idő. Persze aztán mégis rájössz, hogyan tudod 30 perc alatt lenyűgözővé varázsolni outfitedet és a megjelenésedet.
Ez így valóban nagyon sok és sokszor a hátunk közepére kívánjuk az egész ünnepi időszakot. Amivel viszont nagyon sokat tudsz spórolni, az az ünnepi menü elkészítése. Válassz inkább egyszerű, ám annál egészségesebb fogásokat, a tradicionális magyar karácsonyi menü helyett. Időt nyersz, meglepheted a vendégeket szokatlan ételekkel és biztosan túléled a karácsonyi zabálás okozta emésztési problémákat. Íme pár zseniális karácsonyi fogás, amitől mindenki megnyalja mind a tíz ujját!
TOKAJI ASZÚS LIBAMÁJ BRÜLÉE
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg (II. osztályú) libamáj
1,5 dl bio tej
1 kiskanál tengeri só
csipetnyi fehér bors
1,5 dl tejszín
6 ózonkezelt tojássárgája
1 dl tokaji aszú
A libamájat még hidegen kizsigereljük, vagyis az ereket eltávolítjuk. Az összes hozzávalót egy magasabb edénybe rakjuk, botmixerrel pürésítjük, és átszűrjük, majd kis teamécses-tartóba adagonként kiöntjük. A tepsit harmadáig vízzel megtöltjük, az üveg mécsestartókat a vízfürdőbe állítjuk, majd 110 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 100 °C) 40 percig gőzöljük. Lágy, kenhető állagú májkrémet kell kapjunk.
KARÁCSONYI BORLEVES
Elkészítési idő: 20-25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 l édes fehérbor
10 dkg xylit
5 dkg mazsola
1 rúd fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1 citrom leve és reszelt héja
8 tojássárgája
A bort a cukorral, a mazsolával és a fűszerekkel 10 percig forraljuk. 5 perc elteltével a citrom levét és a reszelt héját beletesszük. A tojások sárgáját habosra verjük, majd folyamatosan keverve, lassan a borba csorgatjuk. Amikor kicsit besűrűsödik, kész.
CÉKLA-TZATZIKI NARANCSOS SALÁTAÁGYON
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes cékla (kb. 40 dkg)
fél lilahagyma, egészen apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál kapor, finomra vágva
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál szűz olívaolaj
4 evőkanál görög joghurt
10 dkg vegyes salátalevél
2 kisebb narancs, meghámozva, kimagozva és karikákra vágva
5 dkg pirított, vágott dió
A céklákat alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. Azután kivesszük, hűlni hagyjuk, kicsomagoljuk, és a cékla héját lehúzzuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük. A lilahagymával, a fokhagymával, a kaporral, a vörösborcettel, az olívaolajjal és a joghurttal összekeverjük. Négy tányéron a saláta levelekkel "megágyazunk", néhány narancs szeletet ráfektetünk, a céklát a tetejére halmozzuk, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.
NARANCSOS-DIÓS PASZTERNÁK
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
5 közepes paszternák, meghámozva és félbevágva
4 dkg vaj vagy ghí
2 evőkanál méz
1 narancs leve és reszelt héja
1 csipet tengeri só
fél mokkáskanál fehér bors
6 dkg darált dió
A paszternákot sütőben 5 percig elősütjük. Serpenyőben a vajat megolvasztjuk, majd a mézet és a narancslevet belekeverjük. Sóval, borssal és a narancs reszelt héjával ízesítjük. A paszternákot a fűszeres páclébe forgatjuk, tepsibe rakjuk, a darált dióval megszórjuk, és 180 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Lollo rosso salátával díszítve tálaljuk.
SÜLLŐFILÉ ÉDES HAGYMÁVAL ÉS ARANYMAZSOLÁVAL
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg édes hagyma (fehér, szabályosan kerekded)
3 evőkanál szűz olívaolaj
tengeri só
1 evőkanál Tokaji borecet muskotályból
1 evőkanál méz
60 dkg bőrös süllőfilé
fél citrom
15-20 szem aranymazsola
Az édes hagymát 1 centi széles cikkekre vágjuk, és olívaolajon nagyon lassan sütjük. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten dolgozzunk, mert így még jobban érvényesül a hagyma édes íze. Megsózzuk, a borecetet és a mézet belecsorgatjuk. Közben a halat besózzuk, és a citrom levével ízesítjük. Konyhai papírtörlőn leszárítjuk, majd egy serpenyőbe sütőpapírt fektetünk, nehogy a hal leragadjon. Először nagy lángon a bőrös oldalát sütjük meg, majd megfordítjuk, és takaréklángon a másik oldalát is. A hal vastagságától függően oldalanként kb. 2-2 percig sütjük. A serpenyőből kiemeljük, és tányérra szedjük, majd egy másik tányérral letakarva meleg helyen pihentetjük. Közben a hagyma is elkészül, vigyázzunk, ne legyen túl puha. Hozzáadjuk a mazsolát, átforgatjuk, és tálaljuk. A hagymát a tányér közepére rakjuk, és a halat ráfektetjük.
GRILLEZETT JÉRCEFILÉ KÓKUSZMÁRTÁSSAL
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet (kb. 60 dkg) fiatal csirkemellfilé, ujjnyi vastagságúra szeletelve
tengeri só
2 evőkanál hidegen préselt napraforgóolaj
3 dl kókusztej
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál piros currypaszta
1 kis (kb. 1 dkg) reszelt gyömbér leve
Az ujjnyi vastagságúra szeletelt húst megsózzuk, serpenyőben, közepes lángon, az olajon elkezdjük sütni. 5 perc után megfordítjuk, majd további 5 perc után a kókusztejet ráöntjük, a fokhagymát, a piros currypasztát és a gyömbér levét beletesszük. Lefedjük, és további 10 percnyi főzés után kész. Köretnek jázminrizs remekül illik hozzá. A piros currypaszta rendkívül csípős, tehát az ajánlott mokkáskanálnyi mennyiségnél ne használjunk többet!
ASZALT GYÜMÖLCSÖS, TÖLTÖTT KACSAMELL
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
6 fél (kb. 20 dkg-os) bőrös pecsenyekacsa-mellfilé
só, frissen őrölt szecsuáni bors (egyéb borssal is készíthető)
3 dkg aszalt vörös áfonya
3 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt szilva
2 evőkanál whiskey
10 dkg kesudió, apróra vágva
5 dkg darált dió
1 savanykás, hámozott alma, kockákra vágva
1 kis lilahagyma, apróra vágva
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
2 csipet őrölt szegfűbors
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 csipet Cayenne bors
2 tojás
só, őrölt fekete bors
A kacsamellfilékről a bőrt éles késsel óvatosan lefejtjük, és félretesszük. A húst sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket, a whiskey-t, a kesudiót, a diót, az almát, a lilahagymát, a fűszereket és a tojást aprítógépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk. A géppel 1 percig forgatjuk, és kikapcsoljuk. Akkor jó, ha teljesen összeáll, de még egy kicsit darabos. A kacsamelleket tűzálló tálban szépen egymás mellé fektetjük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Mindegyik tetejére kb. 2 evőkanál tölteléket halmozunk, és egyenletesen elsimítjuk, majd a lefejtett bőrt a tetejére visszaillesztjük. 170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 65 percig sütjük. Akkor jó, amikor a tetején a bőr már ropogós. Vajas zellerpüré kiválóan illik hozzá köretnek.
OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:
Tökéletes karácsonyi ajándékok stílusos férfiaknak
10 finom téli ital, amit otthon is elkészíthetszmagadnak
13 karácsonyi ajándék annak, akinek mindene megvan
15 zseniális karácsonyi ajándéktipp, amit mindenki imádni fog