Stíler blog

10 finom téli ital, amit otthon is elkészíthetsz magadnak

10 finom téli ital, amit otthon is elkészíthetsz magadnak

2015. december 03. - Pusztai Olivér

Nincs annál jobb, mint amikor télvíz idején vagy karácsonykor összejön a család vagy a baráti társaság, és filmeztek, társasoztok, vagy csak simán egy jót beszélgettek. Imádom ezeket az alkalmakat, főleg akkor, ha finom házi italokkal várhatom a vendégeket, ezért jó pár italkülönlegességet kikísérleteztem az évek során. A legnépszerűbbeket most megosztom veletek is, próbáljátok ki és gyűjtsétek be értük az elismerő szavakat!

 forralt_cider.jpg

 

Ami nyáron a tökéletes, jégbe hűtött limonádé, az télen a forró ital. Csak úgy, mint a melegebb évszakban, télen sem kell leragadnunk egy verziónál, hiszen a lehetőségek száma végtelen! 

Miután meguntam a forralt bort, elkezdtem játszani különböző alkoholos italokkal, összekutyultam őket, téli gyümölcsökkel meg fűszerekkel vegyítettem, és jó pár finomságot kifőztem. Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy nem diétás italok következnek, de mentségükre mondom, hogy igazi ízkavalkád mindegyik! Ha pedig karácsonykor egy cseppet megcsúsznánk a kalóriaszámlálás terén, sebaj – majd januárban elővesszük újra az egészséges smoothie-kat!

CSOKIS SHAKE

Ez az egyetlen hideg ital, amit szeretek télen. Az elkészítése is rémesen egyszerű, nettó 1 perc és már fel is hörpintheted a krémes italt! Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, mert a végeredmény is akkor lesz tökéletes. Használj hozzá egy botmixert és annyi fagyit, amennyit az ízlésed elbír!

csokiturmix.jpg

Hozzávalók:

- tetszés szerint tej

- Haagen-Dazs csokifagyi

 

TOJÁSLIKŐR A NAGYITÓL

Ahány ház, annyi recept. Ezt az italt drága nagymamámtól lestem el, melynek alapja az alkohol. Régen lehetett 90 százalékos alkoholt kapni a patikákban, most ezt vodkával vagy rummal javaslom helyettesíteni. Tejet és a tejszínt lassan felforraljuk, majd miután kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert tojásokhoz. Végül ízlés szerinti mennyiségű alkoholt adunk hozzá.

tojaslikor-dietas-recept.jpg

Hozzávalók:

- 1 bögre cukor

- 12 db tojás

- 2,5 dl tej

- jó adag tejszín

- rum vagy jó minőségű vodka

 

GYÖMBÉRES PEZSGŐ

A pezsgő az az ital, amit minden alkalommal érdemes fogyasztani, akár csak “just fur fun” alapon is. Én élek-halok a pezsgőért, így nem csoda, hogy megtaláltam tökéletesen télies változatát is. A száraz, vagy félédes pezsgőhöz adj hámozott, vékony szeletekre vágott gyömbért és csillagánizst. Zseniális ízkavalkád keletkezik, amikor a pezsgő és a fűszerek összeérnek. 

gyomberes_pezsgo.jpg

Hozzávalók:

- egy üveg pezsgő

- másfél centi hámozott gyömbér

- ízlés szerint csillagánizs

 

FORRÓ VAJAS RUM

Ez az ital nem csak az angolok kedvenc ünnepi itala, hanem az enyém is! Nem bonyolult, hiszen személyenként egy feles barna rum, egy szeletke vaj, barna cukor, szerecsendió, fahéj és víz kell, semmi más. Mondhatni vízzel és vajjal forralt rum. 

forro_vajas_rum.jpg

Hozzávalók:

- 1 szeletke vaj

- ízlés szerint víz

- ízlés szerint őrölt fajéj

- ízlés szerint szerecsendió

- ízlés szerint barna cukor

- 5 cl rum (személyenként)

 

MEXIKÓI FORRÓ CSOKI

A mexikói hatást értelemszerűen a csili adja, ami nagyon meg tudja bolondítani ezt az italt. Készíts el egy mezei forrócsokit a tűzhelyen, tegyél hozzá csiliport és fekete csokit. Ha alkoholos változatra vágysz, adhatsz hozzá egy kis csokilikőrt is! ;)

chilis_csoki.jpg

Hozzávalók:

- étcsokoládé

- csilipor

- forró csokoládé

 

FORRALT BOR

Ha tél, akkor forralt bor! Én, személy szerint rajongok érte! Érdemes jó minőségű, de nem a legkülönlegesebb vörösbort felhasználni, amihez narancshéjat, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, leheletnyi őrölt szerecsendiót és jó sok cukrot adunk – de tehetünk bele egy kis brandyt is, ha különlegesebbé akarjuk tenni.

forralt-bor-3.jpg

Hozzávalók:

- „jó sok” cukor

- egy üveg vörösbor

- csapvíz

- ízlés szerint fahéj

- egy darab narancs felkarikázva

- fél evőkanál szegfűszeg

- minimális szerecsendió

- ízlés szerint kardamom

 

WASSAIL, AZAZ FORRALT CIDER

Hihetetlenül népszerűek lettek az elmúlt években a ciderek. Sokan nem tudják, hogy cidert lehet házilag is készíteni, és nem csak hidegen szokták fogyasztani. Az almás ciderhez öntünk egyötöd rész vörösáfonya-levet, beledobunk két narancsot, egy almát, némi gyömbért és egy csomó cukrot vagy mézet, majd három órán keresztül főzzük nagyon lassú tűzön.

forralt_cider.jpg

Hozzávalók:

- méz vagy cukor ízlés szerint

- 2 db narancs

- egy kevés gyömbér

- 1 db alma

- 1/5 rész vörösáfonya-lé

- 4/5 rész cider

 

PUNCS

Ez az ital nem hiányozhat egyetlen karácsonyi összejövetelről sem. A több száz éves múltra visszatekintő angol alkoholos ital az elmúlt években újra divatba jött. Alkohol, gyümölcs, esetleg tea képezi az alapját. Szabályok nincsenek, gyakorlatilag bármit össze lehet kotyvasztani, az eredmény pedig lehet egy könnyű kis limonádé egy leheletnyi alkohollal, vagy egy olyan ütős ital, amiből egy is sok… :)

puncs.jpg

Hozzávalók:

- ízlés szerint gyümölcs

- bármilyen fajta alkohol

 

FORRÓ ALMÁS BÓLÉ

Azok, akik nem akarnak véletlenül a hasnyálmirigyükön csúszni hazáig egy baráti összejövetelről, azoknak ajánlok egy alkoholmentes téli italt. Elkészítése pedig a fentiekhez képest is sokkal egyszerűbb: Egy liter almalét összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.

forro_almas_bole.jpg

Hozzávalók:

- 1 rúd fahéj

- ízlés szerint gyömbér

- 1 db alma

- 1 liter almalé

- ízlés szerint barnacukor

 

GYEREKPUNCS

A családi összejövetelen egészen biztos, hogy gyerekek is lesznek, így gondolj rájuk is! Ők ilyenkor biztosan azt akarják inni mint a felnőttek. Ha nem szeretnél idő előtt alkoholistát nevelni gyerkőcökből, készíts nekik gyerekpuncsot, alkohol nélkül. Kell hozzá almalé és piros vagy fehér szőlőlé keveréke, esetleg kevés málnasziruppal megbolondítva. Ezt forrald fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl édes.

gyerek_puncs.jpg

Hozzávalók:

- kevés víz

- 1 db fahéj

- pár db szegfűszeg

- 1/2 rész almalé

- 1/2 rész piros vagy fehér szőlőlé

 

OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

Már itthon is elérhető a szűzmária divat

Macaron, a legújabb őrült hajtrend

Jennifer Lawrence, a trollkodás királynője

15 zseniális karácsonyi ajándéktipp, amit mindenki imádni fog

süti beállítások módosítása