Stíler blog

6 könnyű, egészséges nyári étel

6 könnyű, egészséges nyári étel

2019. június 28. - Pusztai Olivér

A nagy nyári melegben nem igazán kívánjuk a nehezebb ételeket, hiszen azok ilyenkor megterhelik az emésztőrendszerünket, így a legtöbben valami könnyű, hűsítő fogásra szavaznak. Mutatom is a hat kedvencemet, amihez most kiváló borokat is ajánlok.

barbecueparty.jpg  

1. EGÉSZSÉGES SZUPER  REGGELI

A chia mag vagy azték zsálya afféle szuperélelmiszer, mivel Omega-3 tartalma igen magas, értékes fehérjeforrás, magas az antioxidáns tartalma és értékes vas-, kalcium- és foszforforrás. Vegánoknak az előbb felsoroltak miatt különösen ajánlott a fogyasztása, de húsevő halandóknak is jót tesz.

A magok folyadékba áztatva néhány óra alatt többszörösükre duzzadnak, és kocsonyás (kaviárra emlékeztető) állagúvá válnak. A fura kinézet ellenére finom, és tényleg sokára éhezünk meg, ha ezt esszük reggelire, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható.

chia2.jpg

Hozzávalók egy adaghoz:

2,5 dkg chia mag

2 dl kókusztej (vehet kókuszkrémet is, amit hígítson 1 dl vízzel)

1 teáskanál nyírfacukor

a tetejére szórhat magvakat, gyümölcsöt de magban is eheti

Előző este a chiamagot elkeverjük a kókusztejben, ízesítjük, és éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap átkeverjük, és gyümölccsel vagy magvakkal megszórva már fogyaszthatjuk is.

  

2. PESZTÓS GRILLEZETT GARNÉLANYÁRSAK

Egyszerű, percek alatt elkészülő nyári étel. Villámpácot készítünk egy kevés bazsalikompesztóból és olívaolajból, ebbe kerülnek a rákok egy időre, aztán már csak nyársra kell húzni őket, és mehet a grillre. Sőt, akár csirkemellcsíkokkal is kipróbálhatod. Bármelyik alapanyagot választod, egy kellemes, hűsítő Sauvignon Blanc tökéletesen ki fogja hozni mindkét étel ízét.

ke_pernyo_foto_2019-06-20_12_41_44.png

Hozzávalók (2 személyre)

25 dkg fagyasztott vagy friss garnéla

2-3 evőkanál pesztó (bazsalikomos, de akár szárított paradicsomos is lehet) 

5-6 evőkanál olívaolaj

 

1. A pesztót és az olívaolajat elkeverjük egy tálban.

2. A (felengedett és) leöblített rákot beletesszük minimum egy órára.

3. Bambusznyársakra húzzuk a garnélákat (azonos méretűek kerüljenek egy pálcára).

4. A grillt vagy a serpenyőt felforrósítjuk, és szépen elhelyezzük benne a pálcikákat. Oldalanként 2-3 percig grillezzük, a rákok méretétől függően. Azonnal tálaljuk friss salátával és citrommal.

  

3.LAZACSTEAK, AMI MÁR NEM LUXUS

Ha villámgyors ebédben, vacsorában gondolkodunk, érdemes számításba venni a halakat. Alig pár percig kell sütni az igazán jó eredményhez, sőt, a kívánatosnál tovább nem is szabad, ha kiszárítjuk, oda az élvezet. Elsőre persze a jobb halak méregdrágának tűnnek, de egy személyre 10-15 dekát kell számolni, vagyis egy 60 dekás adagból már négy bőséges adag kijön.

Nem mondjuk, hogy olcsó, nem versenyezhet a gagyi virsli árával, viszont mellette szól, hogy lényegesen finomabb, sokkal egészségesebb, és nem is kell több idő az elkészítéséhez.

Ma már nem lehetetlen lazacot venni. Fagyasztottan viszonylag sok helyen beszerezhető, de ha lehet, akkor keressük a frisset, bőrével együtt. Ha kifogunk egy jó napot a halasnál, vagy egy jó akciót valamelyik hiperszuperben, akár kilónkként 3 ezer forintért is juthatunk lazachoz. (Bár ez más lapra tartozik, de a piacon például olyan pisztrángot is kapni kilónkként kétezerért, hogy megszólal, azt ugyan egészben érdemes megsütni, de úgy sem tart sokkal tovább.)

A halat hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, ne hűtőhidegen tegyük a serpenyőbe! Ez amúgy általában vonatkozik a húsokra is. Készítsünk mellé könnyed salátát, néhány citromszeletet, de egy joghurtos-kapros öntetet is kaphat.

Válassz hozzá egy kellemes fehérbort, ami tökéletes összhangot alkot a lazaccal! Erre az egyik legmegfelelőbb palack a Chardonnay Seleciton.

sf354.jpg

Hozzávalók (2 személyre):

12-15 dkg-os bőrős lazacszeletek

só, bors

olívaolaj

saláta

1. A halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet. Alaposan bedörzsöljük olívaolajjal.

2. Egy serpenyőt szárazon felteszünk melegedni. ha már forró, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a halszeleteket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük, sózzuk-borsozzuk. A hőfokot közepesre mérsékeljük.

3. Addig hagyjuk sülni (nem kell mozgatni), amíg a hús színe nagyjából a szelet közepéig kivilágosodik. Ez körülbelül 3-4 perc. Ekkor óvatosan megfordítjuk a szeleteket, a másik felének is adunk nagyjából 2-3 percet a serpenyőben. A halszeleteket frissen tálaljuk, jó mellé a saláta és a friss bagett vagy rozskenyér.

  

4. PALEO SPÁRGÁS CSIRKE

Beindult a spárgaszezon, és eljött a gyors tavaszi főzések időszaka. Az első spárgás étel rögtön paleóra is sikeredett. Nem vagyok elkötelezett híve, de az tény, hogy rengeteg pozitív hatása van, és nem is akkora macera néha így főzni. Persze a kimaradt húst másnap reggel egy zsömlébe vágva ettem meg, szóval ennyit erről. A lényeg sokunknak a gyorsaságban és a frissességben van továbbra is. Hétvégén, jó időben ne a konyhában legyünk, hétköznap meg úgyis csak ennyire van időnk. Válasszunk ehhez egy kellemes fehérbort, amire a citrusosság és őszibarack, textúrájában a krémesség jelenik meg. Ez nem más, mint a Kristinus borbirtok legújabb kedvence: az Utópia

 ke_pernyo_foto_2019-06-20_12_45_06.png

Hozzávalók (2 személyre):

50 dkg csirkemellfilé

50 dkg zöld spárga

3 gerezd fokhagyma

1 csokor újhagyma

1 kisebb piros paprika (szigorú paleoban elhagyható)

1 csokor petrezselyem

só, bors

2 evőkanál kókuszzsír

 

1. A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, hogy hamar megsüljön.

2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, és rádobjuk a húst. Sokszor átkeverve, átforgatva pirítgatjuk pár percig. Megsózzuk, megborsozzuk, rápréseljük a fokhagymát, és rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a paprikát. Ilyenkor egy kevés vizet önthetünk alá. Lefedve, közepes lángon 10 percig pároljuk.

3. A spárgát alaposan átmossuk, majd minden szárat eltörünk. A fás résznél fog kettétörni, az alját kidobjuk, a jó részt 2 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.

4. A csirkéről levesszük a fedőt, elpárologtatjuk róla az összes vizet. Mehet rá a spárga. További 5-7 percig pároljuk, végül a petrezselyemmel tesszük még frissebbé.

  

5. ROZÉ KACSAMELL ŐSZI SALÁTÁVAL

A kacsa természetesen káposztával tálalva a legjobb, viszont elég nehéz is így. Ezért gondoltam, hogy most egy frissítő, mégis őszi salátával kínálom. A kacsa elég gyorsan elkészül, de az ablakokat nyissuk nagyra, mert bizony lesz egy kis füst. Ameddig sül a hús, bőven össze tudjuk állítani a céklából, almából, gránátalmából és újhagymából álló köretet. Ehhez válasszunk egy aranyérmes rosé bort, ami tökéletesen passzol a kacsamellhez.

 duck-and-rocket-salad-with-hazelnuts-6079-1.jpg

Hozzávalók (2 személyre):

2 kacsamellfilé (felhasználás előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből, hogy ne legyen hideg)

só, bors 

2 nagyobbacska alma

1 céklagumó

1 csokor újhagyma

1 gránátalma néhány csepp citromlé (lehet lime is)

egy löttyintésnyi olívaolaj (ha akad pisztácia- vagy dióolaj, akkor inkább az) pár szem pisztácia vagy dió

1. A megmosott kacsamelleket letörölgetjük, a bőrös felüket beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

2. Egy vastag aljú serpenyőt szárazon felhevítünk, bőrös felével lefelé beletesszük a húsokat, 2-3 percig pirítjuk, megfordítjuk, és a másik felüknek is aduk ugyanennyi időt. Az elősütött melleket áttesszük egy tepsibe (lehetőleg olyat használjunk, amihez van pecsenyesütő rács). 15 percig sütjük őket, majd 5-10 percig alufóliába csomagolva pihentetjük.

3. Amíg sül a kacsa, nagylyukú reszelőn lereszeljük az almákat és a meghámozott céklát. Hozzákeverjük a felkarikázott újhagymát és a gránátalma magjait. Az egészet megsózzuk kicsit, meglocsoljuk néhány csepp citromlével és egy löttyintésnyi olajjal, alaposan összeforgatjuk. A vékony szeletekre vágott hússal és a magvakkal megszórva tálaljuk.

 

5. MUSZAKA

A muszaka három alapvető összetevője a zöldség, a hús és a szósz. A legtöbb esetben ezeket az összetevőket rétegzik és összesütik. Természetesen létezik vegetáriánus muszaka is, ahol a hús helyett többféle zöldség szerepel. A klasszikus muszakát sokféleképp variálhatjuk. A zöldségek és a húsok mibenléte nagyban befolyásolja a végeredményt, az egész fogást körülölelő besamel ízesítése is sokféle lehet, sőt a muszakát különféle sajtokkal is megszórhatjuk a csőben sütés előtt, ami szintén újabb és újabb harmóniákkal gazdagítja a fogást. Hogy teljessé tegyük a nyári vacsoránkat, érdemes kipukkantani hozzá egy ízletes, fűzeres  vörösbort a Kristinus borbirtok legújabb kedvencét, az Euphoriát.

musaka-01rgbmfotor.jpg

+1 TIPP: Ne feledd, vacsora előtt aperitifnek, esetleg közvetlenül utána, egy kellemes habzóborra vágysz, akkor erre a legmegfelelőbb választás a Krisecco, ami a forró nyári napok legtökéletesebb frissítője.

 

Hozzávlaók (2 személyre):

3 db padlizsán (kb. 1 kg)

1 kg burgonya

50 dkg paradicsom

2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

bors

oregánó

bazsalikom ízlés szerint

4 ek olaj + a sütéshez

50 dkg darált marhahús (vagy bárány)

1 konzerv sűrített paradicsom (140 g)

1 tk cukor

0,5 tk őrölt fahéj

1 db tojás

 

1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. Átmossuk.

2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.

3. Elkészítjük a húsos ragut: 3 evőkanál olajon a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: a cukrot, a fahéjat, a bazsalikomot, az oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 25-30 percig lassú tűzön addig pirítjuk, amíg megpuhul és a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 1 darab tojással.

4. Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, a szerecsendiót, majd a 2 tojás sárgáját, végül a reszelt sajt ot.

5. A padlizsánszeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajon, több részletben kisütjük.

6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összeállítjuk az ételt: 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.

7. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

süti beállítások módosítása