Stíler blog

7 gourmet különlegesség, amiért érdemes utazni!

7 gourmet különlegesség, amiért érdemes utazni!

2018. augusztus 11. - Rigó Ági

A nyaralásban az egyik legjobb dolog, hogy kipróbálhatod különböző nemzetek érdekes, nevezetes fogásait - és mi, magyarok imádunk enni. Éppen ezért, ha úgy választasz nyaralási úticélt, hogy fontos szempont a gasztronómia, akkor a következő 7 ország mindenképpen legyen a listád élén!

125404.jpg

Az egyik legfontosabb szempont számomra, amikor nyaralni megyek, hogy olyan helyre látogassak el, ahol jókat tudok enni! Indulás előtt külön időt fordítok arra, hogy feltérképezzem az adott ország konyhájának jellegzetességeit, és megtaláljam azokat a fogásokat, amiket mindenképp érdemes megkóstolni.

Szeretem a tradicionális konyhát, a fúziós street foodot, amit városnézés közben könnyedén kipróbálhatok. Egyszerű turista vagyok, így nem szeretem a komplikált megoldásokat, például nem szeretem húzni az időt pénzváltással. Inkább előveszem a bankkártyámat, hogy ezzel a gyors és egyszerű fizetési megoldással is időt spóroljak, és így maximálisan a gourmet különlegességekre koncentrálhassak. Ebben az évben is kinéztem pár úticélt, ahova csak azért is el szeretnék menni, mert zseniális helyi ételeket ehetek. Íme, az én kedvenceim listája!

 

1. Horvát sonka és sajt - az előételek királya!

Ha egy olyan kiadós előételben gondolkozol, ami valóban bemutatja a helyi és a környező terület ízvilágát, akkor Horvátországban mindenképpen próbáld ki a pršut i sir-t, amihez helyben termett zöldségeket és különböző sajtokat szervíroznak. Olívaolaj kíséretében tálalják, ami tökéletes arra, hogy a fogás után kitunkoljuk a tányért. Egyébként ezt az előételt nem csak Horvátországban kérheted, hanem az egész Dalmát részen megtalálod az étlapok elején, mindig a helyi adottságoknak megfelelően elkészítve. Érdemes hozzá kajmakot is kérni, ami tehéntejből készült házi túró.

prsut-sir.jpg

 

2. Engedd el a pizzát - itt a Saltimbocca alla romana!

Olaszországban vagy és pizzát ennél? Nem túl eredeti ötlet! Inkább próbáld ki ezt a zsályával és pármai sonkával készített főételt! A saltimbocca, ami gyors fordításban annyit tesz, hogy “ugorj a számba”, minden római étlapon szerepel. A hagyományok szerint borjúhúsból készül, tetején egy vékony szelet prosciutto crudo-val. A legjobb helyeken mindezt kevés borral jól nyakon is öntik.

saltimboca600.jpg

 

3. Escabeche - azaz savasított hal

Ezt a spanyolt ételt érdekes módon savas marinádban készítik el, ettől lesz olyan kellemes és jellegzetes az íze. Persze sok helyen makrélából, szardíniából is elkészítik, de nívósabb helyeken nemes halfiléket használnak fel. A halat első körben alaposan megsózzák, pikáns paprikás lisztben megforgatják és bő, forró olajban kisütik úgy, hogy a közepe szaftos maradjon.

maxresdefault_7.jpg

 

4. Szkífiasz, a görög istenek eledele

A kardhal sok mediterrán ország étlapján feltűnik, de annyira finoman, ahogyan a görögök elkészítik, sehol máshol nem kóstolhatjuk. A kardhal vastag, szálkamentes szeleteit fűszerekkel és citromlével készült pácban áztatják, majd ezután oregánóval meghintve ropogósra sütik. Sok helyen mezei hasábburgonyával tálalják, de görög salátával az igazi.

gilled-swordfish-recipe-with-mediterranean-twist-the-mediterranean-dish-1.jpg

 

5. Kulajda - a leves, amit nem hagyhatsz ki!

Ez a dél-cseh leves nagyjából annyira népszerű, mint nálunk a gulyás. Sok verziója létezik, de a legfinomabb a tejszínes, gombás alapú krumplis-kapros verzió, amit buggyantott tojással tálalnak. A fura állaga és színe sokakat eltaszít attól, hogy megkóstolják, de érdekes édes-savanyú ízvilága miatt azonnal bele fogsz szeretni ebbe a krémlevesbe.

kulajda_1-min.jpg

 

5. Belém, a mennyei portugál édesség

Ha Lisszabonban jársz, akkor mindenképpen látogass el a Belémbe is, ahol a legjobb desszertet kóstolhatod meg egész Portugáliában. A Szent Jeromos kolostortól 3 percre található az a cukrászda, ahova az emberek szinte zarándokolni járnak. A specialitás neve pastéis de Belém, ami egy vaníliakrémmel töltött kosárka, tetején porcukorral. Mindenképpen frissen fogyaszd, mert úgy az igazi!

20180622164907_pasteis_de_belem5.jpg

 

7. Oszcypek - desszert a lengyel aluljárókból?

Igen! Ha szereted a street foodot, akkor ezt a helyi specialitást mindenképpen kóstold meg Zakopanéban, ahol kedves nénik és bácsik árulják az aluljárókban. Ezeket a kúp, csiga és briós alakú füstös sajtokat helyben érdemes enni, de variálhatod is úgy, hogy grillezett sajtból kéred helyben készült dzsemmel.

polish-regional-product-called-oscypek-smoked-cheese-made-according-to-traditional-recipe-offered-sale-local-market-36346808.jpg