Stíler blog

8 nyomós érv, hogy idén miért Bulgáriában nyaralj!

8 nyomós érv, hogy idén miért Bulgáriában nyaralj!

2018. július 26. - Rigó Ági

Bulgária egyre többünk bakancslistájára kerül fel mostanában, de még mindig sokan tartanak tőle. Pedig meseszép ország, zseniális látványosságokkal, szuper strandokkal és isteni ételekkel.

2_28.jpg

Ha elég elszántak vagyunk, hogy egy picit messzebb merészkedjünk, mint Horvátország, érdemes célba venni Bulgáriát. Az sem elképzelhetetlenül vad ötlet, hogy elfelejted a szervezett utakat és all inclusive szállodákat, és némi internetes kutatás után önállóan vágsz neki a felfedező útnak.

Bulgária évek óta rendszeres toplistás a legolcsóbb nyaralási helyek körében, így attól sem kell tartanunk, hogy a költségvetésünk bánja majd a “lazaságunkat”. És ha már költségvetés: Mastercard és Maestro kártyáinkkal Bulgáriában is számos helyen, akár egy érintéssel is fizethetünk, így minimálisra szoríthatjuk a pénzváltással és készpénzhasználattal járó nehézségeket.

1. FESTŐI TENGERPARTOK

Nem kell a világ végére utazni, ha végtelen, homokos tengerpartra vágyunk. Bulgária éppen ilyen, kellemes kávézókkal és éttermekkel megspékelve, hogy a kényelmünk garantált legyen.

napospart.jpg

2. TÖRTÉNELMI LÁTVÁNYOSSÁGOK

Ha Bulgária kerül szóba, sokan elakadnak a “sok csúnya kommunista épület” képénél, pedig a fővárost, Szófiát és Plodiv óvárosát, vagy az UNESCO Világörökség részeként számontartott Neszebar romantikus házikóit mindenképpen látni kell!

3_23.jpg

3. A KIRÁNDULÓK KEDVENCEI

Ha hosszabb nyaralást tervezünk, és többre vágyunk, mint a hasunkat süttetni, érdemes beiktatni pár napot a bolgár hegyekben is. A Pirin Nemzeti Park a kirándulók nagy kedvence, de a Rila-hegység tavakkal tarkított túra útvonalai sem véletlenül népszerűek.

4_12.png

4. MINDEN, AMI RÓZSA

A bolgár hagyományok és a rózsatermesztés szorosan összefonódtak. Az évenként megrendezett Rózsa Fesztiválon mindennel megismerkedhetünk, amit a növényből készítenek, és az ország hagyományaiba is bepillantást kaphatunk.

5_18.jpg

5. EGÉSZSÉGES ÉS FINOM ÉTELEK

Nyaraláskor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az egészséges táplálkozásról, de szerencsére Bulgáriában erre szinte oda sem kell figyelni. A helyi joghurt egészen zseniális, és ha már ott vagyunk, természetesen a sopszka salátát sem szabad kihagyni. A Fekete-tengerből frissen kihalászott és azonnal elkészített halak és tengeri herkentyűk pedig akár külön cikket is érdemelnének. Rengeteg étteremben simán fizethetsz bankkártyával is.

6_11.jpg

6. CSAK BÁTRAKNAK!

A Devetashka barlang lenyűgöző látványosság – már amennyiben a benne lakó 30 ezer denevér nem riaszt el! Az Osam folyó partján 1921-ben felfedezett barlang bejárata 30 méter széles, belül pedig helyenként eléri a 100 méteres magasságot is, így kényelmesen sétálhatunk, miközben a legmenőbb Insta-fotókat készítjük.

7_10.jpg

7. MÉG TENGERI KERT IS VAN

A Tengeri Kert (Morska Gradina) a Balkán egyik legszebb parkja, és egészen biztos, hogy a gyerkőcök kedvence lesz: az akvárium, planetárium, terrárium és állatkert mellett delfináriumot is találunk itt. Ha pedig mindez nem lenne elég, irány az élménypark!

8_7.jpg

8. AZ UTOLSÓ SZIKLATEMPLOM

A Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom Ruse városától nem messze található, és az utolsó működő sziklatemplom Bulgáriában. A kolostor a II. Bolgár Birodalom idejében jött létre, belsejében 2 szoba, egy ebédlő és egy oltárszoba tekinthető meg, valamint az egyik barlangrész egy Csontmúzeumnak is otthont ad.

9_6.jpg