Stíler blog

6 karácsonyi ital, amit mindenki imádni fog

6 karácsonyi ital, amit mindenki imádni fog

2016. december 22. - Pusztai Olivér

Nincs is annál jobb, mint amikor nyugodt körülmények között töltjük az ünnepeket és közben isteni karácsonyi italokat kortyolgatunk. Hogy igazi különlegességekkel lephesd meg a vendégeidet, íme 6 isteni karácsonyi forró ital. christmas-drink3-452358475.jpg

Oké, az ünnepi menü elkészült, ajándékok becsomagolva, a rokonok, barátok úton, már csak magadat kell 5 perc alatt összeraknod, ami egyáltalán nem nagy kihívás, ha követed a Stíler tippjeit. Ha ezzel is megvagy, akkor jöhetnek a mennyei karácsonyi italok, amik nélkül nem karácsony a karácsony.

 

MÉZESKALÁCS LATTE

gingerbread-latte-with-salted-caramel-sugar-video-6.jpg

Hozzávalók 10 adagra

5 dl víz

1,5 bögre cukor

2 teáskanál gyömbérpor

1 teáskanál őrölt fahéj

0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 csipet őrölt szerecsendió

1 teáskanál vanília kivonat

 

Tejeskávé:

125 ml feketekávé

2,5 dl forralt tej

 

Szirup készítése:

  1. Egy lábasba tesszük a vizet, a cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót, és a vanília kivonatot. Felforraljuk, majd ha már forr, akkor lejjebb vesszük alatta a lángot, és kb. 15 percig fedő nélkül még "főzzük". Időnként megkeverjük.
  1. 15 perc után vegyük le a tűzről, és tegyünk rá egy fedőt. Így hagyjuk állni, amíg elkészítjük a latte többi részét.
  1. A lényeg, hogy amikor levesszük a tűzhelyről, akkor tiszta, szirupos folyadékot kapjunk.
  2. A szirup kb. 15-20 adag latte elkészítésére elég, attól függően, hogy ki mennyire szereti édesen.

 

Tejeskávé elészítése:

  1. Ez nagyon egyszerű. Lefőzzük a kávét, és felforraljuk a tejet. Ez a tej és kávé mennyiség, ami a receptben szerepel, egy bögre latte készítésére van kalkulálva. De nyilván attól függ, hogy ki mekkora bögrét használ. :)
  1. Egy bögrébe kiöntjük a kávét. Ízlés szerint, ki többet, ki kevesebbet. A bögrébe öntjük a tejet úgy, hogy majdnem teli legyen, de azért mégsem. Egy kis helyet hagyjunk a szirupnak
  1. Ezek után ízlés szerint öntsünk bele szirupot, keverjük el, és még melegen fogyasszuk is el.

Ha a szirup kihűlt, akkor egy üvegbe önthetjük, és hűvös helyen tárolva sokáig eláll.

 

KINDER PUNCS

eine-variante-die-garantiert-auch-erwachsenen-schmeckt-amerikanischer-punsch-mit-cranberrys.jpg

(alkohol mentes)

Hozzávalók/6 adagra

2 liter víz

fél narancs lereszelt héja

fél citrom lereszelt héja

8 db szegfűszeg

1 db fahéjrúd

1 narancsból nyert narancslé

2 közepes alma

2 db feketetea-filter

10 csepp rumaroma

 

  1. Feltesszük a vizet egy lábasba, belereszeljük egy fél narancs és egy fél citrom héját, beletesszük a szegfűszeget és a fahéjat.
  2. Megpucoljuk az almát, majd gerezdekre vágjuk, és amikor forr a víz, beledobjuk a teafilterekkel együtt.
  3. Kb. 3-5 perc, és az alma megpuhul. Ekkor levesszük a tűzről, kivesszük belőle az almát, belefacsarjuk a narancs levét, majd ízlés szerint teszünk bele rumaromát, leszűrjük, és kész.

 

FORRÓ VANÍLIA

pumpkin-spice-white.jpg

Hozzávalók 2 adagra

Vaníliakrém:

1 dl habtejszín

3 dl tej

1 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

0,5 evőkanál finomliszt

 

A díszítéshez:

8 ek tejszínhab

100 ml karamellöntet

 

Elkészítés

  1. A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük.
  1. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet.
  1. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat.
  1. Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal és a karamellszósszal díszítjük.

 

 

GÖGLI – FINN FORRALT BOR

how-to-serve-mulled-wine.jpg

Hozzávalók 4 adagra

2 dl almalé

4 dl áfonyalé

4 dl száraz vörösbor

2 ek barna cukor

1 hüvelyknyi gyömbér (szárított)

2 db fahéjrúd

2 db vanília

1 ek szegfűszeg

2 dkg mazsola

1 ek mandulapehely

 

Elkészítés:

  1. Az almalevet és az áfonyalevet egy edénybe öntjük, majd együtt elkezdjük forralni.
  1. Beledobjuk a fahéjrudakat, a vaníliát, a szárított gyömbért, a szegfűszeget és a cukrot, majd kb. 10 percig erős lángon forraljuk.
  1. Lefedjük az edény tetejét, majd jó félórára félretesszük, hogy kicsit hűljön és összeérjenek az ízek.
  1. Ezek után a vörösbort ízlés szerint lehet adagolni, attól függően, hogy mennyire akarjuk alkoholosra csinálni. A borral együtt kb. 2 percig főzzük, de nem forraljuk, hogy ne illanjon el az alkohol.
  1. Dekoratív üvegpoharakba öntjük a kész göglit, majd mazsolát és mandulaforgácsot szórunk még bele ízlés szerint.
  1. Bátrabbak először önthetnek a pohár aljába 2-3 cl jó finn vodkát és ezután a glögit, így garantált a finn szalonspicc!

 

 

 

ROOIBOS VANILLA LATTE

2016_04_09_not-coffee-lattes-alternatives_9999_34not-coffee-lattes1313820.png

Hozzávalók 1 adagra

2,5 dl víz

1 db rooibos teafilter

1 ek tej

2 teáskanál méz

1 ek tejszínhab

fahéj ízlés szerint

vanília aroma ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. Felforraljuk a 2,5 dl vizet.
  1. Belelógatjuk a teafiltert (ha nem filterest használunk, akkor a tegyük teaszűrőbe).
  1. Lefedjük, és ázni hagyjuk 5 percig.
  1. Hozzákeverjük a 2 kanál forró tejet és a mézet.
  1. Csészébe öntjük, tetejére tejszínhabot nyomunk és fahéjjal díszítjük.

 

 

FORRÓ VAJAS RUM

hotbutteredrum-720px.jpg

Hozzávalók:

1 szeletke vaj

víz ízlés szerint

őrölt fahéj ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

barna cukor ízlés szerint

5 cl rum (személyenként)

 

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, benne a vajat is, majd hozzá adjuk a fűszereket, és a legvégén a rumot. Az ital erőssége attól függ, hogy mennyit forraljuk a rum hozzáadása után: ha gyengébbet szeretnénk, érdemes elforralni az alkoholt, ha viszont “számítunk” a rum hatására, fontos, hogy minél kevesebb hő érje.