Az elmúlt időben számtalan, egymásnak ellentmondó cikk látott napvilágot a kávéról. Egyesek szerint káros hatással van a bőrre, és amúgy is egészségtelen, míg mások a jó tulajdonságait emelik ki. Na, most akkor mi a helyzet?
Elöljáróban a személyes történetem: én és a kávé. Tizenvalahány éves korom óta kávéztam: reggelente az első gondolatom a koffein körül forgott, és délután is még legalább egyet megittam. Aztán amikor megismerkedtünk a párommal és jött az első közös reggel (nála), kiderült, hogy ő viszont nem kávézik, egyáltalán. Szép lassan én is lejöttem róla, teára váltottam. Aztán jött egy periódus, amit a vizsgaidőszak + felvételik + államvizsga + munka = újra kávézom egyenlet fejez ki a legjobban. Viszont már laktózmentes tejjel iszom, legfőképpen cappuccinót. Sokszor tapasztaltam viszont azt, hogy ha délután 4 után iszom, nagyjából hajnali kettőig fent vagyok, viszont az agyam már nem úgy működik és gyakorlatilag se tanulni, se írni nem vagyok már képes. Ezért most dilemmázom: mi is legyen ezzel a kávéval? Szeretem az ízét (sőt, imádom), de megtapasztaltam azt is, milyen nélküle. Vele is jó, nélküle is, ez pedig nem egy jó kapcsolat jellemzője!
Összeszedtem tehát az elmúlt időszak legújabb tudományos (?) eredményeit, legérdekesebb adatait és tényeit – biztosan lesz közte olyan, ami új, izgalmas és elgondolkodtató. Azután dönt mindenki, kedve szerint. Az általános hatásaival annyit foglalkoztak már, hogy betéve fújjuk és szerintem a hócipője is tele van már mindenkinek ezekkel a cikkekkel. Nem akarok senkit se lebeszélni se rábeszélni, de mérlegelni, változtatni mindenképpen érdemes az alább olvasottak függvényében!
A gonosz kávé: Ő és a bőrünk
A tökéletes bőr titkát már ezerféleképpen próbálták megfejteni. Az biztos, hogy a pattanás, rosacea vagy bármilyen gyulladás nem jó dolog, és ezzel máris helyben vagyunk. A kávé savas, ezek a savak pedig megboríthatják a hormonjaidat – különösen a stresszhormonokra van hatással, ami pedig a bőröd olajtermelését szabályozza. Izgultál vagy ideges voltál valami miatt és egyből kijött rajtad egy pattanás? Igen, erről beszélek. Ráadásul erősen vízhajtó, vagyis dehidratálja a bőröd, ami hamarabb vezet ráncokhoz.
Hogyan is igyunk helyesen és jól kávét?
Pont, ahogy a bőrünkre sem szabadna rákennünk bármilyen olcsó vackot, amit kozmetikumként árulnak, arra is erősebben oda kellene figyelnünk, mit viszünk be a szervezetünkbe. Nem csak az ételre, az italra is vigyázni kell, és ez igaz a kávéra is. Példának hoznék egy táskásat: veszel egy prémium minőségű, klasszikus bőrtáskát, ami kifogástalan állapotban kísér téged évekig. Vagy: vehetsz műbőrből gagyi minőségűt, ami tönkremegy hamar. A minőség a kulcsszó – a kávéban is.
Volt már valaha fejfájásod kávézás után? Bevittél jó adag kemikáliát és toxint a szervezetedbe. Ugyanez igaz az elkészítésre is: a műanyag és fém részes kávéfőzőkkel a melegítés és a nyomás hatására szintén olyan anyagok oldódnak ki a főzőből, amik hormonális problémákat is okozhatnak. Keress tehát üvegből készült főzőcsészéset vagy magas nyomású eszpresszógépet.
Sok múlik az időzítésen is: a legfrissebb adatok szerint érdemes délután 2 előtt kávézni, ha nem akarsz alvási gondokkal küzdeni. A közhiedelemmel ellentétben az eszpresszó alapú kávék (mint a latte vagy a cappuccino) kevesebb koffeint tartalmaznak.
Az is nagyon fontos, hogy megfelelően kísérd a kávédat: a legjobb ebédhez inni. A hatását leginkább úgy fejti ki (és károsítja kevésbé a szervezeted), ha proteint, zsírt és szénhidrátot viszel be a kávé mellett a szervezetedbe. Amellett, hogy méregteleníti a májad, zsírégető is: kortizolt termel a szervezetedben, aminek edzés előtt nagy hasznát veheted!
A különböző mérgező anyagok miatt kihűlt és újramelegített kávét sem szabadna inni (de a vélemények annyira megoszlanak, hogy van, aki szerint meg a rák egyik ellenszere).
További stíler tippekért kattints:
- Egészséges ételek fillérekért
- 5 tuti limonádé recept a forró napokra
- 20 ikonikus fürdőruha
- Horror a férfidivatban: túl a zokni-szandálon