Stíler blog

Hamis divat: csak ciki vagy lehet stíler is?

Hamis divat: csak ciki vagy lehet stíler is?

2015. június 23. - Dobos Emese

Van, aki hordja és ócskán is néz ki, van aki „tudja hordani” és van aki elítéli. Vajon ciki hamis ruhadarabokat, de főleg kiegészítőket venni és hordani vagy lehet ezt stíler módon is tenni?

ebay-you-cant-fake-fashion-1.jpg

Mindig mondjuk, hogy egy jól megválasztott kiegészítő képes feldobni a legegyszerűbb outfitet is. Ez a tanulság akkor is, ha ellesünk egy pár tippet azoktól, akiknek irigykedünk a stílusára, mert valahogy mindig összeszedettnek látszanak, és bármilyen élethelyzetben jól néznek ki. Ha utánagondolsz, belátod, hogy közülük senki sem szaladgál sohanemlátott szivárványszínben pompázó Louis Vuitton-nal.

Megdöbbentő az a számadat, melyet nemrégiben olvastam: minden ötödik ember vásárol hamis divatterméket és tisztában is van a termék nem eredeti voltával. Azt hiszem jobb az elején leszögezni az én álláspontom: nagyon szívügyem a divattermékek hamisítása és feketekereskedelme, tehát ellene vagyok. Oszlassunk csak el gyorsan néhány tévhitet!

1. Micsoda akció: azt mondták/írták, hogy eredeti! – Már bocsánat, de francokat. Nem lehetsz ennyire naiv!

2. Nincs pénzem az eredetire, horribilis az ára, de tetszik és szeretnék divatos lenni. – Ezt mind megértjük, viszont bárki megtalálhatja a pénztárcájához mérten a legkedvezőbb eredeti terméket. Ráadásul számos
hivatalos statisztika nem azt igazolja, hogy a kevésbé tehetősek vásárolnak csak hamis dolgokat: a tudatos fogyasztás nem egyenes arányos a fizetéseddel.

3. Alig van különbség minőségben! – Tény, hogy különböző minőségű kópiákat gyártanak, viszont egyik kamura sem kapsz garanciát. Ahhoz pedig nagyon premium top quality hamisítványnak kell lennie (ami árban is megnyilvánul), hogy ne essen szét, kopjon meg, töredezzen be hamar.

dsc06308-20141017573705.JPG

 

4. Nem ártok vele senkinek, ha megveszek egy hamis divatterméket! – De. Még ha a divatmárkáktól nem is sajnálod ezt a bevételkiesést, a nemzetgazdaságon kívül károsítasz még jó néhány olyan gyártót, kivitelezőt, aki próbálja ezzel keresni a kenyerét. A feketekereskedelemről, illegális munkavállalásról és gyerekmunkáról nem is beszélve, ami ellen pedig nyilván minden héten szót emelsz egy Facebook poszt megosztásával, hiszen az amúgy jót tesz a karmádnak.

5. Ugyan, milyen veszélye lenne rám nézve? – Végülis az USA-ban folyamatban van a törvénymódosítás, mely szerint pénzbírsággal, de akár 1 évig történő szabadságvesztéssel sújthatják a hamis terméket vásárlókat. Igen, jól olvastad, nem hamis termékekkel kereskedőket, hanem vásárlókat. Ezen felül a hamis cipők súlyos hámsérüléseket okozhatnak, a parfümök durva allergiás reakciókat váltanak ki, hogy az alapanyagok bevizsgálásáról ne is beszéljek, azt már biztosan nagyon unnád!

6. Ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, nem mondja meg senki, hogy hamis! – Elárulom, de, az esetek 99,9%-ában ordít, hogy hamisítványt viselsz. Nem kell igazságügyi szakértőnek lenned, hogy megnézd és megállapítsd, elég, ha valamilyen szinten figyelemmel követed az adott márkát és kollekcióit, az ismertetőjegyeiket.

7. A vicces újragondolások nem számítanak jogsértésnek! – Hát de. Lehet, hogy nagyon jópofa az ötlet, de ha az adott márka logóját, szlogenjét például kreatívan átformálják (elfolyó Chanel-logó vagy emlékeztek még a Puma helyetti Pulira?), igenis jogsértést követnek el.

chanel-fake-fake-chanel-fashion-handmade-t-shirt-t-shirt-favim_com-81013.jpg

 

Összegezve: hamis divatterméket venni és viselni CIKI. Akár az évről-évre egyre divatosabb turkálókban vagy akár a leértékelésekkor nagyon divatos, trendi és stílusos dolgokat lehet venni, ha már tényleg a pénzre akarjuk fogni az egészet. (És persze lehet elképesztő drágán is vásárolni ízléstelen dolgokat.) A stílus nem pénzkérdés, ezt már jól tudjuk Armani óta. Nyilván vannak olyan termékek, amik amolyan „bestseller”-hamisítványok: gondoljunk csak a Chanel-re, a Louis Vuitton-ra, a Gucci-ra, a különböző sportmárkákra vagy a Swarovski-ra (szinte minden bizsuboltban kapható a márka 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójában helyet kapó hálós csőbe rejtett kövekkel „töltött” karkötő mása). Nyilván van, aki hordja, de úgy tudja kombinálni, hogy ne legyen észrevehető, hogy hamisítványt visel: egy eredeti LV táskához ki venne fel olyan ruhadarabokat, amikről lerí, hogy valamilyen aluljáróban vehetted körülbelül? A legtutibb módszer talán a felismerésre, ha meglátsz valakit és nem tudod eldönteni, eredetit visel-e: nézd meg, mivel viseli. Szóval én nem értek egyet azokkal, akik lázadoznak az ellen és igazságtalannak, jogtalannak tartják a luxusmárkák árképzését. Emberek, nem veszitek meg. Ilyen egyszerű. Célravezetőbb és klasszisokkal stílerebb jó áron kifogni valamit, szemfülesnek lenni és jól kombinálni meglévő darabokat! A jól megválasztott kiegészítők is csodákra képesek, a legolcsóbb ruha tekintetében is!

Stíler divattippekért kattints: