Stíler blog

Így öltözz fel állásinterjúra

Így öltözz fel állásinterjúra

2015. április 20. - Rigó Ági

Jól tudjuk, hogy az öltözékünk sokat elárul rólunk már az előtt, hogy kezet ráznánk vagy megszólalnánk. Állásinterjún ez hatványozottan így van – nem elég az önéletrajzunkat a megfelelő formátumban beküldeni, ugyanilyen fontos az is, hogy mit viselünk. Ha tehát a szakmai tapasztalatok és a hibátlan CV már rendben, jöjjön az öltözék, ami hozzásegíthet az álommunkához.

andreeadioconuwithoutmakeup_1.jpg

Persze felmerülhet, hogy minden iparágban mások a normák, és hogy nem minden munkahely követeli meg ugyanazt. Egy bank és egy kreatív iroda dress code-ja valószínűleg nem ugyanolyan, mégis úgy gondolom, hogy a következő tippek mindenhol hasznosak lehetnek.

Válassz egy visszafogott blúzt

A szabás, szín és minta a te választásod, engedd kifejezésre jutni az egyéniségedet. Azonban mindig ügyelj arra, hogy ne mutass túl sokat: az átlátszó anyagok kerülendők, és a gombok sem véletlenül vannak. Ha bizonytalan vagy, inkább viselj a blúz stílusához illő atlétát vagy kombinét.

A táskád legyen az önéletrajzod méltó csomagolása

Vagyis válassz struktúrált táskát, ami megfelelő méretű akár iratoknak is, de nem túlzottan nagy. A minőség nagyon fontos, még akkor is, ha nem akarsz százezreket költeni. A fém alkatrészek nélküli, egyszerű táskák a legjobbak, mert ezeken van a legkevesebb „hibalehetőség”, vagyis árulkodó jel.

hescia-colorbloggerme-lolobu-women-look-fashion-style-ideas-inspiration-dress-skirt-lulus-bba85.jpg

Nadrág vagy szoknya?

Mindenképpen az, amelyikben magabiztosabbnak érzed magad. Ha szoknya, a lényeg, hogy térd alatt végződjön, a nadrág pedig bármilyen stílusú, nem lehet túlzottan szűk. Ideális a ceruzaszoknya, vagy cigarettanadrág, ezek remekül mutatnak blúzzal és a legtöbb testalkattal előnyösek.

A cipőválasztás a legegyszerűbb

A klasszikus körömcipő mindig tökéletes, így egy állásinterjún is. Elöl mindenképpen legyen zárt, hátul lehet nyitott is, a sarka pedig stiletto, vagy annál egy fokkal vastagabb, de semmiképpen sem túlzottan hangsúlyos.

checked_trousers-burgundy_jacket-outfit-street_style-21_large.jpg

Szépségtippek

Hogy megkoronázd gondosan összeállított öltözékedet, ügyelj a sminkedre, frizurádra és manikűrödre is. Ezek maradjanak meg a semleges határain belül, és legyenek hibátlanok. A lepattogzott köröm, elkenődött szemceruza vagy kócos, esetleg mosatlan haj semmi esetre sem kelt jó benyomást.

+1 tipp

Bár eddig azt hangsúlyoztuk, hogy állásinterjún legyünk semlegesek és visszafogottak, mindez nem, lenne igazi anélkül, hogy a személyiségünk is áttetsszen az uniformison. Legyen rajtad egy valami, ami felkelti a figyelmet, és ami igazán te vagy: egy ékszer, egy öv, esetleg a rúzsod színe – valami, amire a tárgyalópartnered is emlékezni fog.

main_original.jpg

További divattippek a Stílertől: