Stíler blog

A bőrdzseki 100 éve: a világháborútól a kifutóig

A bőrdzseki 100 éve: a világháborútól a kifutóig

2016. szeptember 06. - Pusztai Olivér

A bőrdzseki egy ikonikus ruhadarab, amit az első világháborúnak köszönhetünk. Egy kabát, ami praktikus és meleg, ami nem csak egy ruhadarab, hanem korszakok, szubkultúrák alapdarabja volt. Már száz éves ez a felöltő, de népszerűsége egyre csak nő. Íme ennek az emblematikus ruhadarabnak a története.

marlon-brando-leather-biker-jacket-the-wild-ones-1050x788.jpg

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy mindenkinek van egy bőrkabátja a szekrényében. Ez az az alapdarab, ami nem hiányozhat senki ruhatárából, mert roppant praktikus, szinte minden stílusban jól variálható, és a legfontosabb, hogy soha nem megy ki a divatból. De hogyan került a harcmezőről a kifutón át minden ruhásszekrénybe?

 

Az első világháború: a bőrdzseki felbukkanása

A bőrdzseki eredetileg a német pilótáknak kifejlesztett egyenruha egyik eleme volt. Elsődleges funkciója, hogy jó hőszigetelő adottságai révén megóvja a katonákat a hidegtől. A német bőr bomberdzseki mellett megjelent az orosz bőrzakó is, amit az orosz polgárháborúban használtak először a katonák az egyenruha részeként. 

 leather-jackets-fighter-pilots.jpg

A hadseregben egyre népszerűbbé vált ez a ruhadarab és a divatcégek is kezdtek felfigyelni rá. Az első modell, ami katonai kabátból átszabott bőrdzsekiként az utcára került, az az Irving Schott által tervezett modell, amit a Harley Davidson dobott piacra 1920-ban. A bőrdzseki népszerűsége aztán tovább nőtt és a második világháborúban az amerikai hadseregben is megjelent. A legendás A-2-es modell olyannyira ikonikus darab, hogy a mai napig gyártják.

 

Hollywood és a bőrkabát mánia

A bőrkabát egycsapásra hihetetlen népszerűségre tett szert. Olyannyira, hogy az 1940-50-es években nem készült olyan amerikai film, amiben ne szerepelt volna legalább egy. Marlon Brandonak, James Deannek, Gary Coopernek és más nagy klasszikusoknak is nagyban köszönhető, hogy az akkori szubkultúrák egyik ikonikus alapdarabja lett, mint a lázadók szokatlan felöltője. Innentől aki lázadt, az mind bőrkabátot hordott.

 leather-jacket-marlon-brando.jpg

A következő évtizedekben a bőrdzseki testesítette meg a divat és a zene unióját. A Beatles, a Ramones, vagy épp a Sex Pistols nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egész világon elterjedjen ez a ruhadarab. Persze a nagy divatházak sem akartak kimaradni a szórásból, és az anyagnak még nagyobb szabadságot adtak. Vivienne Westwoodnak és Yves Saint Laurent-nak  köszönhetjük a bőrdzseki fogalmának újraértelmezését, és a bőrruházat új dimenzióba emelését. Általuk jelent meg a bőrnadrág, a bőrszoknya, a mellény, és hogy az összes divatház őrült mód elkezdett bőrből ruhákat gyártani.

 leather-jacket-elvis-presley.jpg

Napjainkban a sikersztori folytatódik

A divatházak képtelenek leállni a bőrdzseki gyártásával. Népszerűsége nem, hogy töretlen, de évről évre egyre nagyobb, és nem csak a férfiak körében, hanem a nőknél is. Persze nincsen új a nap alatt, a klasszikus forma és a szabás megmaradt, manapság inkább a színekkel és a díszítéssel lehet játszani, az újdonságot pedig a különböző gyártási újítások és a bőr feldolgozásának színvonala jelenti.

OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

A legmenőbb bőrdzsekik idén ősszel

Sztárok, akik rémesen ciki arcszőrzetet növesztettek

 5 frizuraötlet egyenes hajú pasiknak

2016-os férfi hajtrendek

süti beállítások módosítása