Stíler blog

A 6 legidegesítőbb kommentelő a neten - Magadra ismersz?

A 6 legidegesítőbb kommentelő a neten - Magadra ismersz?

2018. június 30. - Pusztai Olivér

Évek óta blogolok, sok chatet megjártam, sok vitában részt vettem. Most volt egy kis időm, így elkezdtem elolvasni a cikkeim és a videóim alatt a kommentelők sorait. Rájöttem, hogy a “kommentelők” több típusra oszlanak, és meglehetősen cifra lelki állapotokat sejtek a különböző csoportok között.

 south-park-wow-guy.jpg

A sztori ott kezdődik, hogy az emberek többsége nem érez ellenállhatatlan kényszert arra, hogy minden cikk, Facebook poszt vagy YouTube videó alá odahányja a véleményét. Persze nem fogadtak ők sem virtuális némaságot, de használják az eszüket, mielőtt billentyűzetet ragadnának - így jönnek létre az építő jellegű, az adott témáról szóló, releváns hozzászólások, amiket élmény olvasni, vagy esetenként kulturált vitába szállni velük. Az eszmecsere igenis jó dolog!

 

VISZONT A KOMMENTELŐK MÁSHOGY VANNAK BEKÖTVE

A normális, ámde csendes többség mellett  vannak azok az elmeháborodott, kisebbségi komplexusban szenvedő, szomorú életű, bipoláris szociopaták, akik valahogy másképpen működnek. Mert hisz kommentelni, véleményt nyilvánítani, okoskodni mindenki tud, pláne, ha mindezt egy hangzatos álnév és képecske mögé bújva teheti meg.

 

A munkámból adódóan nagyon sok influenszert és celebritást ismerek, akikkel összedugtuk a fejünket, és megalkottuk azokat kommentelő típusokat, akikkel nap, mint nap találkozunk a különböző social média felületeken.

 

 1. A SZAKÉRTŐ

Ő az, aki a faforgácsolástól kezdve a kvantummechanikáig mindenhez ért. Az okos kommentelő mindig mindent tud, nagyon-nagyon felkészült. Az, hogy jól tudja-e mindezt, más tészta, ő mindenesetre meg van győződve róla, hogy tévedhetetlen. Állításai csúsztatásokkal teli, unalmas közhelyekben gazdag okoskodások, és tök mindegy, hogy az olvasó véresre kaparja az arcát tőle, neki mindez egyáltalán nem számít.

A Szakértő Kommentelő mélységes meggyőződése, hogy mindig mindent jobban tud, csak a többiek nem értik meg, mert túl magasröptű gondolatokat próbál belegyömöszölni szánalmasan szűk koponyájukba.

A legfontosabb, hogy ezt a típust mielőbb felismerjük, mert csak így kerühetjük el, hogy indokolatlanul hosszú vitába keveredjünk vele. El kell fogadnunk, hogy ő bizony mindenkinél tájékozottabb és persze intelligensebb is, nekünk, egyszerű, földi halandóknak megtiszteltetés a sorait olvasni.

 

2. A DEMENTOR

A Dementornak soha semmi nem elég jó. Mindenen kiakad, minden átverés neki, semmi sem az, aminek látszik és azt érzed, hogy az életerődet is elszívja. Tulajdonképpen neki mindennel baja van, és az is fáj neki, hogy ha egy másik kommentelőnek éppen tetszik az adott hír, bejegyzés vagy történés. „Az nem úgy van, a magadhoz hasonlók miatt tartunk ott ahol!”, jön a gyors, kiábrándító válasz.

A Dementor kommentelőt az egész közösség szívből gyűlöli, mert mindenki örömét el tudja rontani, holott elég nem figyelni rá: az élete így is megkeseredett, ne okozzunk neki még több fájdalmat. Egyszerűen engedd el.

 

 3. AZ ÖRÖK TROLL

Ők a kedvenceim! Az Örök Troll olyan kommentelő, aki képtelen vicces lenni, és emiatt egyre agresszívabbá válik. 8 órát dolgozik a munkahelyén, amit nyilván utál, tulajdonképpen mindent utál. Nem tesz semmit azért, hogy az élete jobb legyen, így a sok felgyülemlett feszültséget végül a neten vezeti le.

Ő az, akit hiába tiltanak ki és blokkolnak mindenhonnan, képes egy új profilt létrehozni, hogy visszatérjen és tovább folytassa a trollkodást, akár ezer kitiltott profil után is. Elképzelhető, hogy időnként igyekszik normálisnak láttatni magát, de elég egy apró szikra, és kitör belőle az ősparaszt természete. Őt a hozzá intézett válaszok tartják életben, és mivel mindig mindenre van valami szaftos káromkodása, a többi vele foglalkozó kommentelőt is trollá tudja változtatni.

 

Az egyetlen megoldás, ha ignoráljuk a Trollokat. Így lassú és fájdalmas éhhalált halnak, és bár nem jó dolog kivárni, hogy feladják, azért mégis jó érzés, hogy tudjuk, kedvenc online közösségünk újra egy kicsivel jobb hely lett. Egészen addig, amíg nem jön egy új, mert ők levegővétellel szaporodnak... Erről sok celebritás mellett a luxifeli Köllő Babettnek is konkrét véleménye van, amit együtt beszéltünk ki egy közös videóban - és tök igaza volt.

 

 4. A SZEMÉLYESKEDŐ

A személyes kommentelő igazából nem troll, hiszen igyekszik betartani az alapvető szabályokat, és a hozzászólásain is látszik, hogy legalább intelligens(nek mutatkozó) fajta. Kiborító viselkedése ott mutatkozik meg, amikor kipécéz magának valakit, és addig-addig szívatja, míg abból ki nem tör a sok elnyomott feszültség, és egy megveszekedett állattá nem változik.

Ehhez hasonló üzenetekkel bombázza áldozatait: „Ha tudnád, hogy megy ez, nem írnál butaságot.”; „Tényleg nem gondoltad át a mondanivalódat… ez azt mutatja, hogy annyi agyad van, mint egy neonhalnak”; „Jobb lenne, ha nem írogatnál, láthatóan ez neked nem megy, keress valami hasznosabb elfoglaltságot!” Na, szóval érted?

A Személyeskedő ellen nincs jó fegyver, mert ha nem foglalkozunk vele, akkor sem áll le. Ő az, aki miatt az ember leszokik a kommentekre való reagálásról, hiszen a felesleges szélmalomharc előbb-utóbb mindenkinek elveszi a lelkesedését. Bármilyen nehéz is, el kell hessegetnünk azt a gondolatot, hogy megkeressük az illetőt, és egy öngyújtó, valamint kanna benzin társaságában kezdjünk vele csevegésbe a civilizált kommunikációról.

 

5. A MENTHETETLENÜL OSTOBA

Túl sokat nem kell tudni róla, mert teljesen felesleges. Ő az, aki akkora megveszekedett butaságokat ír, hogy legszívesebben a fejét a klaviatúrába vernéd… és soha nem hagynád abba. Eggyel szerencsésebb, ha butasága legalább kedvességgel párosul, akkor teljesen megbocsájtható, de ha arroganciával, akkor abból születhetnek a legrosszabb fajta kommentek. Vannak bizonyos alfajai is. Ilyenek, akik lépten, nyomon mindenért a politikát, a buzikat, a zsidókat és a menekülteket tartja felelősnek. “Mert miattuk tart ott a világ ahol!”

 

 6. A FELHÁBORODOTT

Az internet az a hely, ahol szinte minden nap belefutunk valami éktelen nagy bullshit irományba. Persze mindenki azt ír, amit akar a saját blogjára, még ha az nettó baromság is, de a Felháborodott kommentelő az, aki képes kétoldali agyvérzést kapni a cikk olvasása közben. Persze egyszerűbb lenne csak legyinteni és tovább kattintani, de ő KÉPTELEN! Könnyen felkapja a vizet, és olyan vehemenciával írja a kommentet, hogy a sorait olvasva szinte a hajunk is lobog.

Ha meg mégse bírjuk ki, hogy ne válaszoljunk neki, akkor a legjobb nyugodt, higgadt és tárgyilagos stílusban válaszolni, ami mögött egy félmosoly sejtetik. Az úgy sokkal megalázóbb. Ha idegesek leszünk, vesztettünk, és azt te sem akarhatod!



+1 A NORMÁLIS

A Normális kommentelő ritka, mint a fehér holló. A normális ember persze nyilván nem, csak ugye a többség csendben marad, így hiába a tömeg, a kommentek közt nem tűnik ki.

Hajlamos vagyok azt hinni, hogy normális ember nem is igazán kommentel önszántából, és ha mégis felbukkan egy ilyen poszt, akkor csak a barátaim írogatnak fake profilokról, hogy egy kis öröm érjen egyszer egy évben. 

Minden blogger, influenszer és celeb pusztán városi legendának tartja ezt a fajt. A Normális Kommenelő nem veszi túl komolyan a blog cikket vagy a bejegyzést, nem sértődik meg még akkor sem, ha őt is érinti. A sorok közé lát, néha még az iróniát is felismeri. Ha vitatkozol vele, még az is megtörténhet, hogy kölcsönösen meggyőzitek egymást, és egy boldog, virtuális pacsival zárjátok le a témát.



süti beállítások módosítása