Stíler blog

Insta-smink vagy no-makeup? Közöd?

Insta-smink vagy no-makeup? Közöd?

2018. március 31. - Rigó Ági

Nőként milliószor kapjuk az arcunkba, hogy a véleményalkotó szerint túl sok vagy éppen túl kevés sminket viselünk. Kezdődik a családban, aztán folytatódik a suliban, a munkahelyen, az utcán… pedig valójában senkinek semmi köze hozzá.

smink1_2.jpg

Az utóbbi években a smink világa szélsőséges képet kezdett ölteni: az egyik tábor a no-makeup stílus híve, azaz ne tegyünk magunkra semmit, vagy az legalább ne látszódjon, míg a másik oldal harminchat rétegben alapoz-kontúroz-highlighterez, eszméletlen pillákat ragaszt, és nonszensz szemöldököket rajzol. Minden “észrevétlen bőrtökéletesítő krémre” jut egy intenzíven pigmentált kontúr paletta a piacon, és nem úgy tűnik, mintha a szemben álló trendek közelednének egymáshoz.

És persze mindenki véleményt alkot. Apuci szerint ne csúfítsd el az arcod élénk rúzzsal, a szomszéd szerint viszont elég igénytelen, ha smink nélkül viszed le a szemetet. A munkahelyeden ne légy túlsminkelve, mert rosszat tesz a karrierednek, de bulizni nehogy már arc nélkül indulj…

 

AZ INSTA-SMINK ÉS A VALÓ ÉLET

Szerintem a fullos Instagram smink hétfő reggel a 9-es buszon meglehetősen komikusan hat. Mondhatni erős túlzás. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha valakinek, akár például nekem, ahhoz van kedvem, hogy így induljak el reggel, akkor hajrá.

Az egész sztori lényege, hogy ez a stílus hihetetlenül fotogén, viszont természetes fényben indokolatlanul erősnek hat. Sokat merít a transzvesztiták színpadi sminktrükkjeiből, de valójában Kim Kardashiannak köszönhetjük, hogy széles körben elterjedt.

smink5_1.jpg

A híres szelfi, ami valóságos lavinát indított el

A gyártók pedig reagáltak a piac igényeire, és a professzionális, színpadi termékekhez hasonló palettákkal szolgálják ki a vásárlókat. Ma már egy 16 éves kislány is megtanulhatja a YouTube-ról, hogy hogyan korrektorozza hibátlanra a pattanásos bőrét, és akár a drogériákból is beszerezheti a szükséges eszközöket. Olyanról is hallottam már, aki világ életében egy orrplasztikára gyűjtött – de előbb tanulta meg kontúrozással átformálni az orrát, mint hogy összeszedte volna a műtét árát. És azóta boldog azzal az orral, amit sajátkezűleg igazít ki minden reggel.

smink2_2.jpg

Huda Kattan beauty bloggerből szupermenű üzletasszonnyá vált sminktermékei segítségével

 

NO-MAKEUP ÉS FEMINIZMUS

A smink nélküli (vagy legalábbis láthatatlan sminket viselő) tábor szinte feminista állásfoglalásként értelmezi a helyzetét: miért is töltenék 1 órát azzal, hogy a társadalom által elvárt szépségideállá formázzam magamat? Sminkmentesen felszabadul az időm, amit hasznosabb dolgokra is fordíthatok, mint hogy megfeleljek a többség elvárásainak.

smink3_2.jpg

Alicia Keys és a #nomakeup

A smink nélküli mozgalom egyik első híres képviselője Alicia Keys volt, aki szereplései alkalmával, sőt albumborítóján is natúr arccal szerepelt. „Erősnek, magabiztosnak, szabadnak és őszintén szépnek éreztem magam” - nyilatkozta a #nomakeup mozgalom képviselőjeként, de gyorsan kiegészítette ezt a nyilatkozatot twitterén azzal, hogy sminkmentessége nem jelent smink ellenességet, és hogy mindenki azt tehet magával, amit akar.

 

ÉS ÉPPEN ITT A LÉNYEG

Valójában a fullos insta-smink és a no-makeup az érme két oldala. Az egyik oldal szerint szabadságunkban áll úgy változtatni a külsőnkön, ahogy csak szeretnénk, míg a másik tábor lemond a szépítkezésről és mással tölti az időt helyette. A szépség ebben az egészben az, hogy a smink az önkifejezés eszköze. Úgy mutatjuk magunkat a világnak, ahogy szeretnénk, nem pedig mások elvárásaihoz igazodva.

untitled_design_10.png

Christina Aguilerát eddig nem úgy ismertük, mint a természetesség élharcosa, a róla készült legújabb fotóanyagban azonban smink nélküli arcát mutatja meg

Bármelyik utat is választjuk a smink terén, a fontos az, hogy ne egy társadalmi elvárásnak próbáljunk megfelelni, hanem azt tegyük, amitől szépnek érezzük magunkat, boldogok vagyunk. Ha éppen egy álmos munkanap reggelét teszi szebbé egy élénk piros rúzs, akkor ne szégyelljünk abban elindulni, ha pedig szombat este jól esik „csupasz” arccal szórakozni indulni, vállaljuk be bátran.

Senki nem szabhatja meg, hogyan fejezzük ki az egyéniségünket – akár a smink – eszközeivel is, így egyik irányzat sem válhat elvárássá.

süti beállítások módosítása