Stíler blog

16 fóbia, amiről nem hiszed el, hogy létezik

16 fóbia, amiről nem hiszed el, hogy létezik

2018. január 10. - Pusztai Olivér

Mindenki fél valamitől, ráadásul esetleg olyasmitől is, ami a többség számára teljesen érthetetlen. Odáig fejlesztettük paráink sorát, hogy az összes fóbia felsorolása szinte lehetetlen. A lista évről évre nő, mi pedig ámulunk, hogy mi jöhet még? Íme, a legviccesebbek, amikről alig hisszük el, hogy léteznek.

1_25.jpg

Fóbia. Ez a szó olyan gyakran hangzik el, hogy szinte már fel sem kapjuk a fejünket, amikor meghalljuk beszélgetés közben. Ha valamit nagyon nem szeretünk, könnyen kicsúszik a szánkon: “Huh, ez az én fóbiám, ki nem állhatom!”

Valójában a helyzet az, hogy a fóbia szót az esetek 90 százalékában rosszul használjuk. Fóbiánk valójában bármitől lehet, de az nem helyes, ha szimplán az utálat, gyűlölet vagy esetleg az undor szavak szinonímájaként dobjuk be a beszélgetésbe.

Igazán fóbiásnak azt az embert nevezzük, akinek irracionális félelmei vannak olyan dolgoktól, amitől egy “normális” embernek nem jutna eszébe rettegni. Egy fóbiás ember konkrét félelmet él meg, sőt kifejezetten képes szorongani is, ha csak rágondol a félelmének tárgyára.

A szorongás hátterében sok minden állhat. Egyrészt a hasznos félelmek (az oroszlántól, a tűztől, a mélységtől vagy éppen a tűztől) az evolúció során maradtak meg, másrészt a fóbiás személy által megélt negatív tapasztalatok is könnyen átalakulhatnak félelem tárgyává. Persze ez a történet a pszichológia oldaláról nézve jóval bonyolultabb, és az egy külön posztot (vagy blogot) érdemelne.

A fóbiák listája kifejezetten hosszú, és évről évre nő, ahogyan a mi életünk is változik. Akiknek a következő fóbiái vannak, nem csupán undort élnek meg, hanem pánik és rémület lesz úrrá rajtuk, olyan hétköznapi tárgyak vagy jelenségek láttán, amelyek a legtöbb olvasóból leginkább meglepődést vagy nevetést váltanak ki. És lássuk be, ez így van jól, hiszen a fóbiák lényege, hogy irracionálisak.

(Katt a galériára, hogy megismerd a legérdekesebb fóbiák listáját!)

 

 

süti beállítások módosítása