Stíler blog

A szépítő vitaminbomba: shea vaj

A szépítő vitaminbomba: shea vaj

2017. augusztus 24. - Rigó Ági

A shea vajat egyre gyakrabban emlegetik minden problémára jó csodaszerként, és gyakran látjuk kozmetikumok, krémek összetevői közt felsorolva is. De mi van a nagy felhajtás mögött? Vajon tényleg csodát tesz?

shea1.jpg

A shea vaj az utóbbi időben mindenre megoldás. Divatos összetevőjévé vált számos kozmetikumnak, és úgy, mint a szuperkaják, szinte már kötelező, ha tudatosan akarunk élni. Van, akit ez meggyőz, és azonnal rákattan az új őrületre, és vannak, akiket visszataszít a nagy felkapottság.

Millióféle kozmetikum tartalmaz shea vajat, és a nagy népszerűség oda vezetett, hogy olyan márka is van, amelynek minden egyes termékében – a szappantól az arckrémig – található jóféle shea vaj. A francia Institut Karité termékei már itthon is elérhetők, ha egy kis luxus shea ápolásra vágyunk.

shea2.jpg

MI IS AZ A SHEA VAJ ÉS HONNAN SZÁRMAZIK?

A shea vaj – minő meglepetés – a shea (vagy karité) fa magjából készül. A fa Közép-Afrikában honos, általában 200 évig él, és évente 30-60 kiló termést hoz.

A termést érett állapotban szüretelik, majd a magból hideg sajtolással nyerik ki a krémszínű, lágy shea vajat. Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy ezt az anyagot már a 14. században is használták.

shea3.png

Manapság hozzájuthatunk finomított és nem finomított shea vajhoz, illetve különböző minőségű változatokhoz is. Számos kozmetikumban használják jótékony hatásai miatt, de érdemes figyelembe venni, hogy a feldolgozottság mértéke és a hozzáadott agyagok befolyásolhatják a shea vaj hatékonyságát.

MI TESZI CSODASZERRÉ?

A 100%-os shea vaj már önmagában is egy magas A-vitamin tartalmú krém remek hidratáló képességgel, amit gyógyító tulajdonságok egészítenek ki. Ennek a vitaminnak köszönhető a nyugtató hatás, ami rovarcsípések, allergia, ekcéma, vagy leégés esetén hasznos, valamint segíti a sebek gyógyulását.

A shea vaj E-vitamin tartalma miatt is a bőrünk legjobb barátja: öregedésgátló, harcol a szabad gyökök ellen és serkenti a keringést is.

giphy_5_8.gif

A SHEA VAJ 9 ELŐNYE

  1. Gyógyít
    A shea vajban lévő zsírsavak és egyéb összetevők segítik a bőr gyógyulását égési sérülések, rovarcsípés, leégés, allergia, ekcéma, fagyás, és hasonló sérülések esetén.
  2. Antioxidáns
    A benne lévő növényi antioxidánsok miatt a shea vaj segít a szabad gyökök semlegesítésében és véd a káros környezeti hatásoktól.
  3. Gyulladáscsökkentő
    A shea vaj fahéj savat is tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású.
  4. Hidratálás
    A leghatékonyabb, ha zuhanyzás után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be a shea vajat. A szobahőmérsékletű termék a kezünkben pillanatok alatt megolvad, és könnyen kenhetővé válik.
  5. Anti-aging
    Ha a hidratálás magában nem lenne elég, a shea vaj összetevői serkentik a kollagén termelést, így segítve a bőr rugalmasságának megőrzését.
  6. Nyugtatja a fejbőrt
    A shea vaj nyugtató hatását a fejbőrön is kifejti, így kezelhetjük vele a viszkető, irritált, vagy akár korpás fejbőrt is.
  7. Hajerősítő
    Hidratáló hatásával a hajunkat is turbózhatjuk: fényes, erős, selymes tapintású frizuránk lesz a shea vajtól.
  8. Babáknak
    A tiszta shea vaj az egészen pici babáknak is jót tesz, különösen hatékony kipirosodott bőrre.
  9. Fényvédelem
    Az ultraibolya sugárzás ellen is hatékony, kb. 6-os faktorú fényvédőnek felel meg.
süti beállítások módosítása