Stíler blog

3 könnyű étel forró nyári napokra

3 könnyű étel forró nyári napokra

2017. július 31. - Pusztai Olivér

A tikkasztó nyári hőségben szinte senki nem kívánja a nehéz, forró ételeket. A legtöbben csak valami hideg gyümölcsre vágyunk, egy kellemes krémlevesre vagy salátára, ami  könnyen emészthető és nem terheli meg a szervezetünket. A most következő három étel nem igényel túl nagy főzési tudományt, viszont minden értékes tápanyagot tartalmaz, amire szükségünk van nap, mint nap. Ha van pár perced, akár már most hozzá is láthatsz!
cooking.png

CHIA-SMOOTHIE BANÁNNAL ÉS KIVIVEL

Nincs is jobb egy igazi napindító smoothie-nál nyáron! Nem igényel túl sok elkészítési időt, tápláló, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt biztos, hogy megkapjuk a kellő energiát ahhoz, jól indítsuk a napunkat. Tökéletes fogyókúrázóknak is, a kellemes ízvilágnak köszönhetően pedig a család minden tagja imádni fogja

Elkészítési idő: 3 perc

screen_shot_2017-07-31_at_17_46_23.png

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 teáskanál mandulapép
  • 4 teáskanál chia mag
  • 400 ml mandulaital
  • 8 ek. görög joghurt
  • 4 banán
  • 4 kivi
  • 8 marék spenót

Elkészítés:

A banánt, a spenótot, a joghurtot, a mandulapépet és a kivit (4 szeletet rakjunk félre a díszítéshez) tegyük egy nagy mixerbe és öntsük hozzá a mandulaitalt, majd pürésítsük az egészet. Aki jobban szereti kissé folyékonyabb formában, még egy kis vizet tölthet hozzá.

Díszítsük gyümölccsel, hintsük meg pár szem chia maggal. Az igazi aloha-érzéshez hozzátartozik a szívószál is! Szereted a smoothikat? Akkor it még több receptet találsz. Ha már üdítőkről van szó, inspirálódj kedvenc nyári hűsítő limonádéinkből is, amit egész nap szűrcsölhetsz.

 

ÉDESKÖMÉNY-PÓRÉHAGYMA-ALMA LEVES

Nyáron fontos, hogy ne terheljük feleslegesen a gyomrunkat, ezért nagyon jó választás, ha az ebédet egy könnyű krémlevessel kezdjük. A világ legrégebbi kultúrnövénye, a póréhagyma élettani hatásai nagyon kedvezők, a magas ásványianyag-tartalom mellett számos vitamin is megtalálható benne. Könnyen emészthető zöldségről van szó, ezért tökéletes alapanyag nyári ételek elkészítéséhez. Az alma, az édeskömény és a hagyma kombinációja igazi gasztrosokként hat az ízlelőbimbóinkra.

Elkészítési idő: 40 perc

leves_608x403.png

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 ek. lenolaj
  • 65 gramm dió
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 4 ek. juharszirup
  • 3 szál póréhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 édeskömény
  • 1 alma
  • 2 teáskanál kurkuma
  • bors

Elkészítés:

Mossuk meg a póréhagymát és karikázzuk fel. Csipkedjük le a kakkukfű levélkéket, majd azt is aprózzuk fel. Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházat és szeleteljük fel apró darabokra.

Vágjuk le az édesköménygumó szárait. A zöld levélkéket csippentsük le és tegyük félre. A gumót hosszában vágjuk ketté, távolítsuk el a kis torzsáját és mindkét felét vágjuk fel csíkokra.

A diót egy serpenyőben pirítsuk addig, amíg egy kis színt nem kap és illatozni nem kezd. Forraljuk fel a zöldséglevest.

Forrósítsunk olajat és a póréhagymát a kakukkfűvel együtt pirítsuk meg benne 4 perc alatt. Az édesköménycsíkokat, az almadarabokat és a kurkumát adjuk hozzá és pirítsuk össze további 4 perc alatt. Ez idő alatt az édeskömény megpuhul. A dió nagy részét keverjük hozzá. Zöldségalaplével engedjük fel, és főzzük alacsony lángon további 15 percig. Vegyük le  a levest a tűzhelyről és pürésítsük egy botmixer segítségével. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Tálaláskor szórjuk meg az édesköménylevelekkel, a dióval, és adjunk hozzá egy kevés juharszirupot.

 

AVOKÁDÓ-LIME TORTÁCSKÁK CHIA MAGOKKAL

Az avokádó egy olyan univárzális növény, ami gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Kitűnő antioxidáns, B-, C-, A- és E-vitaminban gazdag. Nyáron pedig az egyik legjobb alapanyag, ha egy könnyed, ám annál táplálóbb ételre vágyunk. Gondolkodhatunk salátában, mártásban, kiváló kísérő a reggeli kétszersültnek is, de akár torta alapanyaga is lehet. Bár elsőre kissé furán hangzik, hogy mit keres az avokádó egy tortában, de meglepően jól működik édességként is, és a végeredmény nem csak vizuálisan ejti rabul az embert, hanem az íze is fantasztikus.

Elkészítési idő: 20 perc+a hűtési idő

avocado_cake_medium_4x3.jpg

Hozzávalók:

  • 25 g dió
  • 15 g mandula
  • 3 teáskanál juharszirup
  • 10 g chia mag
  • 1 teáskanál kókuszzsír
  • 3 vajas keksz
  • 45 g fehér glazúr
  • 1 avokádó
  • 2 lime
  • némi vaj
  • tengeri só

Elkészítés:

Tegyük a vajas kekszeket egy tiszta nejlonzacskóba, majd egy nyújtófa segítségével törjük őket morzsa méretűre. A sütemény alapjához a glazúrt forró gőz felett olvasszuk fel. Daráljuk le a diót és a mandulát, aztán a kókuszzsírt, a kekszmorzsát, egy csipet sót, a diót, a mandulát keverjük össze némi lime-gyümölcshússal. A keveréket tegyük egy kis kivajazott formába és oszlassuk el egyenletesen.

A krémhez pucoljuk meg az avokádót és tegyük a gyümölcs húsát egy magas falú edénybe. Csavarjuk ki a lime-ok levét, majd némi gyümölcshússal és a juhasziruppal együtt keverjük az avokádóhoz. Pürésítsük az egészet, majd a végén keverjük hozzá  chia magokat is. A krémet kenjük a tortaalapra. A tortácskát legalább 45 percre tegyük a fagyasztóba.

A bejegyzés trackback címe:

http://stiler.blog.hu/api/trackback/id/tr7112704731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.