Stíler blog

A komoly vitaminhiány 5 jele

A komoly vitaminhiány 5 jele

2017. július 07. - Pusztai Olivér

A rohanó világunkban szinte semmire sem jut elég idő. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszünk, gyorséttermekbe járunk és kevés természetes vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Testünk jelzi a problémákat, és jó ha figyelsz rá, mert a vitaminhiány akár komoly bajokhoz is vezethet. A Stíler most összeszedte az 5 leggyakoribb vitaminhiány tünetét, és a megoldást is.

dvnagy.jpg

Tavasszal és nyáron az a legjobb, hogy eldobhatjuk a gyógyszeres dobozokat, mert végre a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel természetes úton is bevihetjük a vitaminokat. Ilyenkor a legjobb, ha egy hűsítő smoothie-t készítesz magadnak, vagy szuperegészséges ételeket készítesz meglepően olcsón. Ha az alábbi jeleket veszed észre magadon, akkor itt az idő, hogy tegyél ellene.

 

1. REPEDEZETT AJKAK

A vas, a cink, és a B2, B3, B12 vitaminok hiánya okozza. Akkor alakul ki könnyen, ha vegetáriánus vagy, vagy éppen kevés fehérjét eszel egy diéta miatt. Fontos, hogy minél többféle húst egyél, például baromfit, lazacot, tonhalat, tojást, kagylót, szárított paradicsomot, mángoldot, tahinit, mogyorót és hüvelyeseket. 

gettyimages-122375454-cracked-lip-ian-hooton.jpg

A vas felszívódását a C-vitamin nagyban segíti, ezért az sem árt, ha 1000 mg-ot veszel magadhoz naponta. Ha természetes úton szeretnéd a C-vitamint bevinni, akkor egyél karfiolt, kelkáposztát, brokkolit és piros kaliforniai paprikát.

 

2.VÖRÖS, PIKKELYES FOLTOK AZ ARCON ÉS A FEJBŐRÖN

Ezek a hámló, ekcémához hasonlító foltok a biotin (B7), más néven a haj vitamin hiánya okozza. Pont ezért jár sokszor fokozott hajhullással. A test csak a zsírban oldódó vitaminokat (A, K, E, K) képes tárolni, a vízben oldódóakat nem. Éppen ezért a B vitaminokat sem. Érdekes, hogy jellemzően a testépítőknél jelentkezik ez a hiány, akik nyers tojást esznek, mert az úgynevezett avidin gátolja a biotin beépülését a szervezetbe. 

Azzal tehetsz ellene, hogy kizárólag főtt, elkészített tojást eszel, és biotinban gazdag ételeket eszel, például lazacot, avokádót, gombát, karfiolt, szóját, diót, málnát, vagy banánt.

 

3. PICI VÖRÖS ACNÉS DUDOROK A KARON ÉS A LÁBON

Ezeket az apró, főleg oldalt és a tricepsznél jelentkező piros dudorokat az esszenciális zsírsavak, valamint az A-, és D-vitaminok hiánya okozhatja. Fontos, hogy emelni kell a telített és transz zsírok mennyiségét a szervezetben, melyek majd egészséges szintre emelik a többi zsírokat is. Sok halat kell enni, főleg, lazacot és szardíniát, diót, mandulát és más magvakat, valamint zöldségekben gazdag étrendet kell felépíteni, amiben kellő mennyiségű répa, édesburgonya és pirospaprika van. Fontos, hogy naponta 2000 NE D-vitamint is szükséges bevenni, ha nem tudunk eleget napozni.

grizes_felkar.jpg

4. BIZSERGŐ, SZÚRÓ ZSIBBADÁS A KÉZEN ÉS A LÁBON

Ez a B-vitaminok, pontosabban a B6 és B12, valamint a folsav, azaz a B9 hiánya. Ezek a tünetek mellett a fáradékonyság, fáradtság, vérzékenység és szorongás is szokott társulni. Ilyenkor érdemes több spenótot, spárgát, céklát, babot, tojást, kagylót, osztrigát enni.

 

5. IZOMGÖRCS, SZÚRÓ FÁJDALOM A LÁBAKBAN

Ez a jól ismert magnézium és kalcium hiány, ami a rendkívül bosszantó és fájdalmas görccsel jár. Ha intenzíven edzel, normális, hogy az ásványi anyag szinted csökken. Érdemes ilyenkor banánt, mandulát, mogyorót, cseresznyét, grapefruitot és brokkolit enni, és még több zöldséget, például spenótot vagy kelkáposztát. 

10_5.jpg

süti beállítások módosítása