Stíler blog

6 jel, hogy feleslegesen szórod a pénzt ruhákra

6 jel, hogy feleslegesen szórod a pénzt ruhákra

2017. június 29. - Rigó Ági

Sokan gondolják úgy, hogy ahhoz, hogy jól nézzünk ki, sokat is kell költeni magunkra. Valóban tény, hogy 500 ezer forintból könnyebb jól felöltözni, mint 5 ezerből, de a sok pénz még semmire sem garancia. Ha úgy érzed, sokat költesz a ruhatáradra, mégsem vagy elégedett az eredménnyel, ez a poszt neked szól!

549a3d538a633_hbz-shopping-lead.jpg

Van, aki azért hanyagolja el a külsejét és a ruhatárát, mert azt gondolja, hogy amúgy sem engedheti meg magának ezt a “luxust”. Pedig az ápolt külső nem feltétlenül pénz kérdése – bár egy jól megtermett bankszámla persze mindent könnyebbé tesz, így a ruházkodást is. Mutattunk már tippeket arra, hogy egy pillanatnyi pénzzavar esetén miről érdemes lemondani, most pedig nézzük, hogy hol folyik el feleslegesen a pénz, és hol érdemes bőkezűbbnek lenni!

 

1. TÚL ALACSONYRA TESZED A LÉCET

Szerintem már mindenki beleesett abba a hibába, hogy megvette az 1500 Ft-os pólót, aztán csodálkozott, hogy egy pár mosás után máris lehet kidobni, mert eldeformálódott vagy éppen kilyukadt itt-ott.

Amikor vásárolunk, az ár-érték arányt legjobban a cost per wear, vagyis a viselésenkénti költség fogalmával közelíthetjük meg. Semmi bonyolult nincs ebben: ezért az összegért hányszor vehetem fel az adott darabot? Így lesz a nagyon olcsónak tűnő, leárazott estélyiből rossz vétel, míg az elsőre felülárazottnak tűnő egyszerű pamutpólóból főnyeremény.

Persze ne feledjük, a magas ár nem feltétlenül jelent magasabb minőséget is – azért van a szemünk, hogy az ilyesmit ellenőrizzük!

giphy_2_6.gif

2. A LOGÓT VESZED MEG, NEM A TERMÉKET

Attól még, hogy egy nemzetközi luxusmárka címkéje szerepel a ruhadarabban, nem biztos, hogy megéri az árát. A luxus divat (egyik) lényege, hogy az image-t, az “életérzést” fizetjük meg, nem a tényleges minőséget. Persze ha megtehetjük, és éppen úgy tartja kedvünk, miért is ne?! Viszont ha spórolni akarunk, ez biztosan nem a jó megoldás.

 

3. ROSSZKOR, ROSSZ MOTIVÁCIÓVAL

Egy közelgő esemény – például esküvő, randi, vagy egy túlhype-olt fesztivál – kedvéért hajlandóak vagyunk olyasmit is megvenni, aminek amúgy az év 364 másik napján semmi hasznát nem vesszük (lásd 1. pont, cost per wear), és ami még rosszabb: jóval többet is hajlandóak vagyunk költeni, hogy megnyugtassuk a lelkünket.

Ehelyett érdemes előrelátóan, okosan hozzáállni a dologhoz, és a “különleges alkalmakra” való (vagyis ritkán hordott) cuccokat előre beszerezni, például akkor, amikor le vannak árazva.

giphy_1_7.gif

4. LEÁRAZÁS, TE GALÁD CSÁBÍTÓ!

A rosszkor, rossz indokkal való vásárláshoz nagyon hasonló a leárazásokon való indokolatlan őrjöngés. Sokan teljesen megőrülnek, ha azt látják, 10ezer volt, de most csak 7ezer – és ez a két szám minden más érvet felülír. Lehet, hogy 3000 Ft-tal kevesebbért veszel meg valamit, de ha nem fogod hordani, még mindig 7000-et dobtál ki az ablakon. Érdemes a leárazások alkalmával különösen észnél lenni, és kellő higgadtsággal hozzáállni a nagy, piros SALE feliratokhoz.

giphy_20.gif

5. TÚLZÁSBA VITT TRENDKÖVETÉS

A ruhatár okos felépítésénél első a saját stílus és személyiség figyelembe vétele, ezután jön az ehhez passzoló basic gardrób kialakítása – és csak ezeket követi a “trendi” holmik beszerzése. Nem vagyunk ellene a hétről hétre változó divatnak, de fontos, hogy a helyén tudjuk kezelni!

Ha a vásárlásaid nagy részében trendkövető darabokba fekteted a ruházkodásra szánt büdzsédet, nagyon hamar észre fogod venni, hogy semmi sem passzol semmivel, pár hónap alatt minden “so last season”, és a legrosszabb: nincs egy rongyod, amit felvehetnél”, miközben tele a szekrény ruhákkal.

 

6. NEM TERVEZEL ELŐRE

Ha okosan akarunk építkezni, minél kevesebb felesleges költést eszközölni, és racionális összegből jól felépített ruhatárat összerakni, akkor fegyelmezettnek kell lennünk.

Fontos, hogy legyen terved:

  • a legnagyobb íve átöleli az egész szezont (ezt csodásan össze lehet tenni a nagy, szezonközi gardróbrendezésen: miből van elég, milyen darabokat kell beszerezni, stb.),
  • tartalmaz egy havi büdzsét, hogy tudd, mennyit költhetsz,
  • és persze ezeket fel kell idézni minden alkalommal, ha vásárolni indulsz. Ha farmerra van szükséged, az a cuki sárga kisruha biztosan nem húz ki a bajból még akkor sem, ha csak pár ezer forintos tétel.

giphy_3_6.gif

süti beállítások módosítása