Stíler blog

Ha nem akarsz hízni, kerüld ezeket a gyümölcsöket

Ha nem akarsz hízni, kerüld ezeket a gyümölcsöket

2017. május 23. - Rigó Ági

Itt a nyár és a gyümölcsszezon, ilyenkor sokan gondolják, hogy bármilyen gyümölcsöt jó enni, egészségesek és karcsúak leszünk tőle. Pedig nagyobbat nem is tévedhetnének! Némely gyümölcs helyett akár kanállal is tolhatnánk magunkba a cukrot.

Gyümölcsöt enni jó és egészséges – halljuk gyerekkorunk óta, de ez részben a táplálkozással kapcsolatos városi legendák kategóriájába tartozik. Általánosságban az a jó, ha a délelőtti órákban fogyasztunk gyümölcsöt, és ha jól átgondoljuk, hogy milyet. Kiegyensúlyozott étrend nincs gyümölcsök nélkül, de a magas glikémiás indexszel rendelkezőket gyorsan emészti meg a szervezet, ami pillanatok alatt megdobja a vércukor szintet. Hogy ez miért baj? Mert inzulin rezisztenciához vezethet, levertséget okoz, ráadásul megéhezünk, amitől újra enni kezdünk, jó eséllyel felrúgva a gondosan kialakított diétát.

A táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy az alma és a különböző bogyós gyümölcsök a legjobbak magas rost- és alacsony kalóriatartalmuk miatt.

NEM VÉLETLENÜL MÉZÉDES

A fügét általában az egészséges gyümölcsök közé sorolják, magas kalcium, foszfor és vas tartalma miatt, ráadásul antioxidánsokban is gazdag. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az érett gyümölcs kb. 70%-a cukor (a népszerű, aszalt verzióról nem is beszélve), ami nagyon nem mindegy, ha kordában szeretnénk tartani a vércukor szintünket.

black-figs-1.jpg

SOK IS A CUKOR, MEG NEM IS

Sok diétázó a súlyvesztés Szent Gráljaként tekint az ananászra, negatív kalóriákról és fogyasztó hatásról beszélve, pedig trükkös gyümölcs. Az említett elméletek alapját minden valószínűséggel az ananász mangán-, rost, C-vitamin és béta-karotin tartalma adja, de emellett nem szabad megfeledkezni a cukorról sem! (A konzerv verziónál meg aztán pláne, ami nagy valószínűséggel a gyümölcs saját fruktóztartalma mellett hozzáadott fehér cukrot is tartalmaz.)

how-to-check-a-pineapple.jpg

VÍZ ÉS CUKOR

Gondolhatjuk, hogy máris az egészséges útra léptünk, ha a szőlőt nyersen, nem pedig bor formájában fogyasztjuk. Pedig a friss gyümölccsel is van egy kis gond: egy csészényi körülbelül 15 gramm cukrot tartalmaz, és gyakorlatilag semmi rostot. Túlzás lenne ezért teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, de érdemes odafigyelni, hogy ne essünk túlzásba.

grapes.jpg

TÁPLÁLÓ ÉS EGÉSZSÉGES

Ha nincs időnk rendesen étkezni, jó ötlet gyorsan megenni egy banánt, hogy azzal átvészeljük a pörgős időszakot. Nem véletlenül működik ilyen jól ez a gyümölcs, hiszen tele van mikro tápanyagokkal és káliummal, de mindez vagy 25% cukortartalommal jár együtt. Nem csoda, hogy energiát ad, ugye?

Ilyen módon valóban hasznos a banán, ha ki kell hagynunk egy étkezést, vagy ha edzés után kell egy kis plusz energia például egy finom smoothie formájában, de esti nassnak semmi esetre sem ajánlott.

should-you-eat-bananas-at-night.jpg

A JOLLY JOKER

Az istenien finom, édes mangóból egy bögrényi 23 gramm cukrot tartalmaz, ami nem semmi. Ennek ellenére egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztása a vércukorszint csökkenését okozza. Emellett jót tesz a szemnek, tisztítja a bőrt, fedezi a napi vitaminszükséglet egyharmadát, sőt, szerepet játszik bizonyos daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében is.

mango-dices1web.jpg

süti beállítások módosítása